Det katolske syn på skilsmisse og ægteskab

DEBAT: Kan jeg som katolik blive gift med en fraskilt buddhist?

Spørgsmål:

Kære Kirsten

Vi skriver til dig, da vi er i en meget vanskelig situation. Vi skal giftes den 16. august, men kan ikke få lov til at blive viet i kirken.

Jeg er katolik, og min forlovede er buddhist - han er dog villig til at konventere til katolicismen.

Vi har gået til ægteskabsundervisning i ca. 3 måneder nu, alle gæster er inviteret, og forberedelserne er også i orden.

For nyligt, da vi gennemgik formaliteterne sammen med præsten, fik vi dog at vide, at vi ikke kunne blive viet i kirken alligevel, fordi min forlovede har været skilt. Selv om han og hans gamle kone ikke har været katolikker på det tidspunkt, de indgik ægteskabet betragtes ægteskabet stadigt som gyldigt i kirkens øjne.

Kan du se en udvej for os? Hele min familie - og en stor del af hans familie - er katolikker, så det er meget vigtigt for os at blive viet i kirken. Derfor vil jeg meget gerne høre, om der er andre løsninger.

På forhånd mange tak!

Med venlig hilsen

Anh

Svar:

Kære Anh

Det er et svært problem, I er stødt ind i, og som jeg ikke umiddelbart kan hjælpe jer med.

Det er en skam, at I ikke fra starten har fortalt jeres præst om din forlovedes tidligere ægteskab. Hovedreglen i den katolske Kirke er jo, at fraskilte ikke kan gifte sig igen, da det ud fra katolsk morallære er en forsyndelse mod det 6. bud.

Det gælder også, hvis ægteskabet er indgået i en anden kirke, f. eks. Folkekirken. I enkelte tilfælde kan den katolske Kirke dog erklære et tidligere indgået ægteskab for ugyldigt, og dermed give sin velsignelse til det aktuelle ægteskab.

Det gælder f. eks. hvis det tidligere ægteskab har været indgået under tvang eller på anden måde under falske forudsætninger. Det er dog en lang proces igennem den kirkelige domstol, som jeg vil råde jer til hurtigst muligt at kontakte:

Den kirkelige domstol. Bredgade 69 A,1
Formand Pastor Gerhard Sanders S.J.
E-mail: tribunal@katolsk.dk

Mange hilsener og alle gode ønsker for fremtiden.

Kirsten Kjærulff

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.