Hvad er forskellen på nonner og søstre?

I dag siger vi ikke længere ”benediktinernonne” eller ”benediktinersøster” men omtaler os selv som ”benediktinerinde”, skriver benediktinerinden Søster Anna-Maria. Foto: Arkiv.

Tidligere skelnede man stærkt mellem nonner og søstre, men i dag bruges de to udtryk i flæng, forklarer Søster Anna-Maria, benediktinerinde

Spørgsmål:

Jeg er ved at lave et skoleprojekt om nonner, men er blevet i tvivl om "søstre" og nonner er det samme?

Er der noget, der kun hedder "søstre"? (Altså ikke biologisk), og hvad er forskellen?

Svar:

Du spørger om søstre og nonner er det samme. Ja og nej!
I kirkeretten i Den katolske Kirke bruges der to udtryk på latin: Moniales og Sorores. Det første oversættes normalt med nonner og det andet med søstre.

Moniales er dem, der bor i monasterium på engelsk monastery altså et kloster. Det danske ord kloster kommer fra Claustrum som betyder klausur d.v.s. et område, hvor uvedkommende ikke kan komme. Nonner er personer, der lever i klausur i et monasterium. Det dækker over, at de ikke har ydre opgaver uden for klostrets område og derfor ikke har grund til at gå uden for klostret.

Sorores som så oversættes med søstre - er personer, der ligesom nonnerne har viet deres liv til Gud. Men de har ofte sociale opgaver f.eks. sygepleje, undervisning eller lignende uden for deres kloster. De kalder heller ikke deres hus eller endog lejlighed for kloster men for kommunitet fællesskab.

I den orden jeg tilhører (Sankt Benedikts Orden), skelnede man tidligere stærkt mellem Moniales (nonner) og Sorores (søstre), men i dag siger vi ikke længere benediktinernonne eller benediktinersøster men omtaler os selv som benediktinerinde.

I daglig tale bruges de to udtryk nonner eller søstre i flæng.

Håber du kan bruge dette svar.

Med venlig hilsen

Søster Anna-Maria, benediktinerinde

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.