Kan jeg være kristen og homoseksuel?

Foto: Iris

Det kan godt lade sig gøre, men kristne fællesskaber ser forskelligt på homoseksualitet. Herunder svarer kristen og homoseksuel Karen Larsen samt undervisningskonsulent i Indre Mission Carsten Korsholm Poulsen

Spørgsmål:

Kære religion.dk

Jeg er ny inden for kristendommen forstået på den måde, at jeg hele mit liv har været kristen, men først nu er begyndt at dyrke den kristne tro.

Jeg har dog ét spørgsmål, som virkelig nager mig oveni alt dette - kan det lade sig gøre at være homoseksuel og kristen? Jeg vil så inderligt gerne dyrke den kristne tro 100 %, men så længe jeg ikke tør fortælle mine medkristne om min seksualitet, føler jeg mig som en forræder i deres selskab.

Mange hilsner
Agnes

Svar fra lektor Karen M. Larsen:

Kære Agnes.

De fleste kristne vil næppe afvise, at man kan være homoseksuel og kristen - men der hersker inden for kristendommen en del uenighed med hensyn til, hvorvidt man som homoseksuel kristen har lov til at være seksuelt aktiv eller ej.

Selvom folkekirken i dag vier homoseksuelle par, så er der mange, der tror, at kristendommen nødvendigvis afviser homoseksuelle forhold. Og det er da også rigtigt, at for eksempel Indre Mission, Pinsekirken og den katolske kirke hævder, at homoseksuelle parforhold er syndige.

LÆS OGSÅ: Kristen og homoseksuel: Al kærlighed kommer fra Gud

I folkekirken mener flertallet - herunder flertallet af præsterne derimod, at man godt kan være kristen og leve som homoseksuel. Jeg er selv homoseksuel og kristen - og lever sammen med min kone, der også er kristen. Vi har været et par i næsten 20 år. Jeg kender også en del andre kristne homoseksuelle - herunder flere præster i folkekirken.

Hvis du vil læse mere om, hvorfor man godt kan være kristen og leve i et homoseksuelt parforhold, så vil jeg henvise dig til denne tekst. Samt min bog Enhver, som elsker, kender Gud - Kristne homoseksuelle fortæller om deres liv og tro.

Jeg kan godt forstå, at det nager dig, at du ikke tør fortælle dine medkristne, om hvem du er. Nu ved jeg ikke, i hvilke kristne sammenhænge du kommer. Men jeg vil anbefale dig, at du stikker fingeren i jorden og prøver at finde ud af, hvordan man ser på homoseksuelle relationer der, hvor du kommer.

Hvis man er positiv, så er det oplagt for dig at være åben. Hvis man er negativ, må du overveje, om du kommer et sted, hvor du i længden vil føle dig hjulpet til at have et godt forhold til både din tro og din seksualitet, eller om du måske skulle søge kontakt med andre menigheder.

Her kan jeg blandt andet anbefale Copenhagen Inclusive Churches og gruppen Kristen og Homo. Hvis du har brug for sjælesorg, kan jeg anbefale Kirkens Korshærs tilbud til kristne homoseksuelle, der hedder Akcept.

Med venlig hilsen
Karen M. Larsen,
cand.mag.

Svar fra undervisningskonsulent Carsten Korsholm Pousen:

Hej Agnes

Sådan som jeg læser dit spørgsmål, betragter du dig selv som homoseksuel. Du vil gerne være 100 % med i det kristne fællesskab også på den måde, at du er åben omkring din seksualitet. Men hvordan vil de andre kristne reagere?

Tillykke og ja!

Først et TILLYKKE med at du er begyndt at ville leve med kristentroen i hverdagen!

Dernæst til dit spørgsmål: Kan det lade sig gøre at være homoseksuel og kristen?. Svaret er: Ja!. Men det ville ikke være fair bare at nøjes med det svar, for det er ikke ukompliceret. Jeg kender homoseksuelle kristne, der oplever det som mere eller mindre svært og som har valgt forskellige måder at takle det på.

LÆS OGSÅ: "Mine homoseksuelle følelser skal ikke udleves"

Blandt kristne findes to meget forskellige grundopfattelser angående homoseksualitet. Der er naturligvis mange mellempositioner. Men for overskuelighedens skyld nøjes vi med de to. Lad os kalde dem A og B.

A mener at læse i Bibelen, at homoseksualitet er en ikke-original form for seksualitet. Gud skabte os som heteroseksuelle, og det er stadig hans gode vilje, at det er det, vi skal være. Andre seksuelle orienteringer er noget, der er kommet på vildspor. Gud elsker selvfølgelig mennesker med homoseksuel orientering lige så højt som alle andre. Men han ønsker ikke, at de skal leve deres homoseksualitet ud i et fysisk forhold til et andet menneske.

B mener, at de steder i Bibelen, der taler om skabelsen som mand og kvinde og de steder, der omtaler homoseksuel praksis, ikke skal tages bogstaveligt for os i dag. Og ud fra at kærligheden må være det afgørende, vil de mene, at hvis homoseksuelle mennesker elsker deres partner, er det naturligvis Guds gode vilje, at de skal leve denne kærlighed ud i et fysisk forhold.

LÆS OGSÅ: Jeg er kristen og homoseksuel

Modsætningen mellem A og B er blevet tydelig i den aktuelle mediedebat omkring kirkens vielse af homofile ægteskaber.

Hvordan du vil opleve det at fortælle om din seksualitet vil naturligvis afhænge af, om du er i et kristent miljø, der er mest A eller B. Forhåbentlig vil alle kristne fællesskaber møde dig med respekt og kærlighed. Men mens B vil opmuntre dig til at leve din seksualitet ud, vil A tilbyde dig hjælp og støtte til at leve på en anden måde.

Det er naturligvis dit eget personlige valg, om du vil læse Bibelen som A eller B. Det er også dit eget valg, hvilket kristent fællesskab du vil komme i. Og dit valg hvor meget du vil åbne dig for de andre i fællesskabet. Men jeg tænker, at det lyder, som om det vil være bedst for dig at melde ud med din seksualitet. Jeg mener ikke, at du forråder fællesskabet, hvis du ikke siger det. Men jeg synes at kunne læse i din mail, at du ikke vil opleve dig selv som ærlig i fællesskabet, hvis du ikke melder ud.

Uanset om du kommer i et A eller B fællesskab (eller en eller anden kombination) håber jeg, at du vil møde forståelse og kærlighed.

Med ønsket om Guds velsignelse.

Med venlig hilsen
Carsten Korsholm Poulsen
Undervisningskonsulent i Indre Mission

Svaret giver udtryk for panelisternes holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.