Skabelsesberetningen er ikke en undervisningsbog

DEBAT: Hvordan forklarer man som kristen fejlene i skabelsesberetningen? Sognepræst Leif G. Christensen svarer

Spørgsmål:

I 1. mos. 1 vers 14 står der:

"Gud sagde: 'Der skal være lys på himmelhvælvingen til at skille dag fra nat. De skal tjene som tegn til at fastsætte festtider, dage og år, og de skal være lys på himmelhvælvingen til at oplyse jorden!' Og det skete; Gud skabte de to store lys, det største til at herske om dagen, det mindste til at herske om natten, og stjernerne."

Hvordan kunne gud skabe lys allerede den første dag, da han først skabte solen og stjernene den fjerde dag????

Der står også, at månen lyser om natten, hvilket vi ved den ikke gør. Planter blev skabt på den tredje dag, men vi ved at planter kræver sol for at leve.

Til sidst: Hvis månen er skabt til at herske om natten, hvorfor bruger den halvdelen af sin tid på dagsiden?

Det jeg vil frem til er: Mener man som kristen, at det, der stå i biblen, er guds ord, og den er fejlfri, eller kan man sige at biblen er fyldt med fejl, og stadigvæk være kristen?

Mener I f. eks. at biblen er fejlfri?

Med venlig hilsen

Michael

Svar:

Kære Michael

Min opfattelse er - som svar på dit spørgsmål - at Bibelen både er menneskelig og guddommelig.

Om man er kristen eller ej, afhænger ikke af om der er fejl i en bog eller ej, men derimod om man tror på Kristus (deraf navnet kristen!).

Så om der er fejl i Bibelen? Ja, det er der sikkert?!

Derimod mener jeg, at det er dig, der udlægger Bibelen forkert, når du beskriver "fejlene" i Bibelens skabelsesberetning. Skabelsesmyterne i Bibelen kan nemlig ikke bruges til at anfægte naturvidenskabelige teorier om "The big bang" eller diverse evolutionsteorier eller omvendt.

Skabelsesberetningen er derimod skrevet som Ingemann digtede i 1837; "I østen stiger solen op...". Alle ved, at det er jorden, der drejer rundt om solen og ikke omvendt. Alligevel har vi ikke kasseret denne pragtfulde morgensalme, fordi dens budskab jo er en hyldest til lyset, dagen og Gud, som al lys skaber - også de lyskilder, som ikke kommer fra solen.

Sådan er Bibelens skabelsesberetning heller ikke skrevet som en undervisningsbog for naturvidenskabsfolk, men den er først og fremmest skrevet for at give læseren en tro på, at Gud har elsket og villet verden.

Ugedagsbeskrivelsen er en billedramme, der skal vise, at over alt det skabte, findes Gud, og at han er ophav til al virkelighed - også det der ligger indenfor vor verdens tid og rum.

Og historien fortæller videre, hvordan livet er truet, når det overlades til mennesker at forvalte jorden. Universet har altså stadig brug for Gud, som skaber af alt godt.

Og hvordan det hele sådan helt præcist skete i begyndelsen. Ja, det må vi overlade til Vorherre og videnskaben. I hvert fald er det at misbruge teksterne, hvis Bibelen skal bruges til svare på de spørgsmål.

Lyset er for øvrigt en yndet bibelsk metafor, som kontrast til mørket (dvs. det onde). Husker du f.eks. at Jesus sagde om sig selv, at han var verdens lys!

Sognepræst

Leif G. Christensen

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.