Spørg

Hvornår er det tid til jihad?

"Islam er en tro, som passer til hver tid og sted. Der er nogle muslimer, som misforstår, det vil sige, de tror, at islam er firkantet, eller de holder fast i grenene og forlader rødderne. Derfor går det galt med deres handlinger og gerninger", skriver Kassem Rachid, der er imam.

"Der er mange, der tager fejl, når de tror, at de har bestilt en plads i Paradis. Det er kun Gud, der ved det", svarer imam Kassem Rachid

Spørgsmål:

Kære brevkasse

I dag kom en person til mig og sagde: ”Dræb en vantro og du kommer i Paradiset, det siger islam”. 

Jeg vil gerne sige, at den person har helt sikkert misforstået islam. Fordi islam, profeterne og deres bøger (Bibelen, Koranen og så videre) er kommet kun for at retlede de vantro hen til Gud, ikke for at udrydde menneske. 

De er kommet som nåde og fred til menneskeheden. De har lært os at tage hensyn til vores næste med kærlighed. 

Jeg kan også fortælle, at engang indgik profeten Muhammed en fredsaftale med de vantro, men når de vantro ikke holdt fredsaftalen, hvilket vil sige, de vantro begik uretfærdighed på det højeste niveau imod muslimer, så muslimer havde det meget slemt, så sagde profeten, at det er tid til jihad, og de mennesker, som dræber en vantro, kommer i Paradiset, og de, som dør, kommer i Paradiset. Ligesom Moses beskyttede han sin folk. 

Hvis en muslim dræber en muslim, er straffen det samme. Alligevel har de vantro ikke lov til at dræbe en muslim uden en retfærdig retssag gennem en dommer. 

Hver dag kalder muslimer på alle, også de vantro, før de læser bøn. De siger i azan før deres bøn: "Alle også de vantro kom til den rette vej hen til Gud", som lære os at være gode mod hinanden. Muslimer kalder folk til fred.

I et af de sidste vers i Koranen siger vi muslimer til de vantro: ”Say: O disbelievers! I do not worship those (idols) that you worship. Nor do you worship (the Lord) Whom I worship. And I shall never worship those (idols) that you worship. Nor will you (ever) worship (the Lord) Whom I worship. (So) you have your din (religion), and I have my Din (religion).”

Muslimer ønsker dig alt godt og ønsker at frelse de vantro fra Helvedet. Det er årsagen til, at muslimer kalder de vantro til islam, men det er individets ret, at de selv må vælge, hvad der er godt for dem, og alle vil selv stilles til ansvar for deres handlinger både muslimer og de vantro.

Venlig hilsen
Adil

Svar:

Kære Adil

For at man kan udtale sig om islam og forholdet til andre mennesker, som har andre religioner, så er det meget vigtigt, at man selv har studeret islam og har den rigtige viden om islam fra bestemte islamiske kilder, som er godkendte. Ellers havner vi i et stort hul og begår en stor fejl. Det oplever vi nemlig ofte i Vesten - også i Danmark en gang imellem. 

Hvis vi skal fortælle om islam i forhold til jødedom og kristendom, så er de tre religioner som trillinger. Grundlæggende er tro, værdier, etik og moral mellem dem næsten det samme. Vi er alle sammen Abrahams sønner. Følgende er et citat fra Koranen "Og Abraham var ikke jøde eller kristen, men han var et rettroende menneske"

Islam er en tro, som passer til hver tid og sted. Der er nogle muslimer, som misforstår, det vil sige, de tror, at islam er firkantet, eller de holder fast i grenene og forlader rødderne. Derfor går det galt med deres handlinger og gerninger. 

LÆS OGSÅ: Hvordan ser islam og kristendom på begrebet 'ære'?

For at give et konkret eksempel vil jeg nævne de unge muslimer, som rejser fra Vesten for at kæmpe i Syrien, som efter deres mening er "jihad ". 

Det eneste betydning "jihad", er for dem, er at gå i krig ved at bruge automatiske geværer og slå andre ihjel. Det er helt forkert at begrænse ordet jihad på den måde. 

Ordet jihad indeholder meget mere end denne definition. Først og fremmest at rense sig selv for onde tanker og rette sit sind mod Guds ord. 

Hvis man har læst Koranen, så er der faktisk 133 citater, som fortæller om, hvordan man som muslim skal omgå de andre mennesker, som har andre trosretninger, og hvordan man kommunikerer og har en dialog med dem. 

LÆS OGSÅ: Må både kristne og muslimer gå i krig?

Hvorimod der kun er seks citater, som fortæller om den anden form for jihad. Man kan altså selv regne sig frem til vigtigheden af de to former for jihad. 

En del af de seks citater fortæller, at man kalder til jihad først, når man selv er blevet angrebet!

At konvertere til islam har aldrig været med magt, vold eller tvang. Koranen siger: "Der må ikke være tvang i religionen og hvis din Herre havde sin Vilje, så ville de, der var på jorden, havde troet alle til hobe. Vil du da tvinge menneskene, så at de bliver troende?"
 
Ligesom Gud har vejledt Moses og hans bror Haroun til at fortælle Feroun om Guds ord, så har Gud sagt til dem "Men tal til ham et mildt ord, for at han måske kan tænke sig om eller frygte". På samme måde vejledte Mohammed - Saws - "kald til din Herres vej med visdom og god formaning, og strides med dem på bedste måde" 

LÆS OGSÅ: Legitimerer Koranen vold mod ens fjender?

Når vi som troende mennesker missionerer en tro, så er vi kun videregivere til andre og ikke mere. Vi er ikke dommere overfor folk for at fortælle dem, hvem, der går til Paradis, og hvem, der havner i Helvede. 

Der er mange, der tager fejl, når de tror, at de har bestilt en plads i Paradis. Det er kun Gud, der ved det, og det er kun ham, der bestemmer på dommedag. 

Så længe man trækker vejret, så har hvert menneske mulighed for at tænke sig om og vælge den sande tro, før man når døden.

Hvis man vil være et godt troende menneske, så skal man have et stort hjerte fyldt med kærligheden og ønske fred til alle mennesker. 

Med venlig hilsen 
Kassem Rachid 
Imam

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.