Er tatoveringer haram?

Islamiske juridiske afgørelser er baseret på flere ting end blot Koranen og sunna, men i dette tilfælde er hovedbeviset for et forbud imod tatovering fra sunna, hvor profeten (Allahs fred og velsignelse med ham) berettes at have forbandet de, som tatoverer deres krop, skriver cand. Jur. og muslim Safia Aoude. Foto: StockExchange

Ja, men forbuddet gælder ikke midlertidige tatoveringer som for eksempel med henna, skriver muslimsk jurist Safia Aoude

Spørgsmål:

Hej brevkasse,

Jeg er en muslimsk fyr, der har gået rundt med tanken om at få en tatovering, dog vil jeg gerne vide, om det er i modstrid med min religion? Jeg har læst, at det er haram, fordi de arabiske klaner i gamle dage plejede at tatovere blandt andet ansigter (en form for shirk og idoltilbedelse).

LÆS OGSÅ:Hvad er halal og haram?

Men hvad hvis ens intention er ren, altså at man gerne vil tatovere noget, der er af stor betydning for én, for eksempel familien eller tålmodighed, er det så stadig haram? Jeg har læst Koranen, og der står ingen steder, at det er haram at blive tatoveret.

Til slut vil jeg gerne sige, at hvis jeg nu skulle få mig den tatovering, så skal jeg have den et sted, hvor den er dækket, da det betydningsfuldt for mig og ikke for show-off.

Håber, jeg får svar på det.

Wa Salam

Venlig hilsen
"Den forvirrede"

Svar:

Kære "Forvirrede",

Det er ikke tilladt i islam at tatovere sin krop, uanset hvad man tatoverer den med og i hvilken form.

Koranen er ikke den eneste juridiske kilde til islamiske regler, så man kan ikke "læse" sig til påbud og forbud kun i Koranen eller for den sags skyld i Koranen og hadith eller sunna.

Islamiske juridiske afgørelser er baseret på flere ting end blot Koranen og sunna, men i dette tilfælde er hovedbeviset for et forbud imod tatovering fra sunna, hvor profeten (Allahs fred og velsignelse med ham) berettes at have forbandet de, som tatoverer deres krop.

LÆS OGSÅ:10 kendte med religiøse tatoveringer

Det er korrekt, at man (også) bliver dømt i henhold til ens intentioner, men hvis ens intention går imod et direkte forbud (harâm), selv om man ved bedre, vil ens hensigt være til skade for en selv.

Forbuddet imod tatoveringer gælder kun varige tatoveringer. Midlertidige tatoveringer som for eksempel med henna er tilladt, og Allah ved bedst.

Venlig hilsen
Safia Aoude
Cand. jur. og muslim

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.