Hvilken betydning har konfucianismen for Vesten?

I oplysningstiden var Kina simpelthen på mode, og konfucianismen blev anset som en fornuftsbetonet religion, der afspejlede de nye idealer, man efterstræbte i Europa, skriver Klaus Bo Nielsen. Her ses Konfucius/Kungfutse afbildet med nogle studerende af konfucianismen. Foto: Wikimedia Commons

Konfucianismens direkte indflydelse på Vesten fandt først og fremmest sted i den europæiske oplysningsperiode i 1700-tallet, svarer lektor i kinesisk religion Klaus Bo Nielsen

Spørgsmål:

Kære Klaus

Mit navn er Clara, og jeg har et spørgsmål om konfucianismen.
Ved man, hvilken indflydelse konfucianismen har på den vestlige verden?
Og har Kina en statsreligion? Hvis ja, kan den så komme i konflikt med andre religioner, og kan den påvirke den almindelige kinesers hverdag?

Venlig hilsen
Clara

Svar:

Kære Clara

Konfucianismens direkte indflydelse på Vesten fandt først og fremmest sted i den europæiske oplysningsperiode (cirka 1690-1780), hvor Europa fik de første detaljerede oplysninger om Kina via de jesuitiske missionærer.

LÆS OGSÅ: Konfucius-renæssancen blomstrer i Kina

Dengang var Kina simpelthen på mode, og konfucianismen blev anset som en fornuftsbetonet religion, der afspejlede de nye idealer, man efterstræbte i Europa.

I konfucianismen mente man således at have fundet et eksempel på en lære, der understøttede idéen om en universel rationalisme. En række af oplysningstidens filosoffer fattede interesse for og blev inspireret af konfucianismen.

Sidenhen og op til moderne tid er interessen for konfucianismen blegnet, hvorimod daoismen i nyere tid har haft en end ikke ringe indflydelse på Vesten. Det daoistiske værk Daodejing er det næstmest oversatte skrift til alverdens sprog - kun overgået af Bibelen.

Kina har ingen statsreligion, for det er stadig sådan, at den kinesiske udgave af den ateistiske marxisme er Kinas officielle ideologi. Der er kun fem lovlige religioner i dagens Kina, nemlig daoismen, buddhismen, islam, protestantisk og katolsk kristendom (de sidste to er regnet for to religioner i Kina).

Disse fem religioner er med grundlag i den kinesiske forfatning forpligtet til at støtte (og på sin vis underlægge sig) den kommunistiske ideologi.

Venlig hilsen
Klaus Bo Nielsen
Lektor i kinesisk religion ved Aarhus Universitet

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.