Studerede Jesus hinduisme i Indien?

Teorien om, at Jesus skulle også være blevet begravet i Indien i en høj alder, blev taget op af blandt andet Nicolas Notovitch i bogen "La vie inconnue de Jésus-Christ' fra 1894, skriver dr. theol. og lektor ved Århus Universitet Helge Kjær Nielsen. Foto: colourbox.com

Argumenterne for forestillingen om, at Jesus skulle have levet i Indien, savner tilstrækkelig historisk fundament, svarer dr.theol. og lektor ved Aarhus Universitet Helge Kjær Nielsen

Spørgsmål:

Kære brevkasse,

Jesus boede det meste af sit liv i Indien!

Jesus har eksisteret, og hans visdom og kundskaber har været nyttige for menneskeheden, så hans mission var under alle omstændigheder fuldført. Så det har ikke den store betydning, om han var Guds søn og om han døde på korset eller ej.

Vi er alle Guds børn i spirituel overført forståelse, så de, der omtalte Jesus som Guds søn, har nok blot refereret til, at han, såvel som alle os andre, også var a child of God.

Så vi skal blot lige have lavet lidt om på de kirkelige doktriner, der fortæller om døden på korset, og desuden offentliggøre, at kristendommen er under utroligt stærk indflydelse af buddhisme.

Der er utroligt mange fælles træk, så der kan ikke være tvivl om, at kristendommen er stærkt påvirket af buddhisme og indisk kultur. Alt er spørgsmål om, at tro er lig faith. Men man har vel lov til at gøre sig sine egne tanker.

(Spørgsmålet er forkortet af redaktionen.)

Venlig hilsen
Jens Ole Larsen

Svar:

Kære Jens Ole Larsen,

Jesus boede det meste af sit liv i Indien?

Sætningen ovenfor er formuleret som en påstand, men er nok alligevel at forstå som et spørgsmål på den måde, at der ønskes en kommentar til synspunktet.

For ikke så mange år siden gjorde den meget diskuterede bog Da Vinci Mysteriet af Dan Brown en bred offentlig bekendt med en ikke ny forestilling om, at Jesus skulle være taget til Frankrig efter at have undgået døden på korset.

Denne forestilling, der har udgangspunkt i 1891 i Rennes-Le-Chateau i Frankrig, er aldrig slået igennem. Dertil savner den bæredygtigt historisk fundament. Den indgår da heller ikke som en seriøs tese i den videnskabelige litteratur om den historiske Jesus.

På samme måde er det med en anden for de fleste ukendte teori, der går ud på, at Jesus skulle have opholdt sig stort set hele sit voksne liv i Indien og studeret buddhisme og hinduisme. Det vil sige i perioden mellem hans tolvte år til hans offentlige fremtræden omkring 30 år gammel og desuden i perioden efter korsfæstelsen, hvor han blev reddet fra døden. Jesus skulle også være blevet begravet i Indien i en høj alder. Denne teori blev taget op af blandt andet Nicolas Notovitch i bogen La vie inconnue de Jésus-Christ' fra 1894.

Det er kendt eksempelvis fra de nytestamentlige apokryfer, at man ønsker at udfylde de perioder i Jesu liv, som Det Nye Testamente ikke kommer ind på. Det er en stor- og tilsyneladende en for stor fristelse for fantasien.

I Indien-tesen indgår begge de ovennævnte tidsperioder, så der er plads til mange forestillinger, som du så omfattende behandler i dit spørgsmål og derfor ikke skal refereres og diskuteres her. Dog skal der fremsættes nogle kommentarer, selv om de ikke yder din lange redegørelse fuld retfærdighed.

Du har blandt andet besøgt en masse interessante buddhistiske klostre og talt meget med munkene om ISSA som er det buddhistiske navn for Jesus. Nogle buddhistiske lamaer har, fortælles det, evne til at vide, når og hvor der fødes en reinkarnation af en højtstående lama. De finder frem til dem ved hjælp af meditation, astronomi, astrologi, drømmetydning, visioner, der kommer til dem i trancelignende tilstand, som de opnår igennem meditation.

Det er relevant i denne sammenhæng, da Jesus netop opfattes som en reinkarnation af en afdød lama. Det fortælles også, at indbyggerne i kvarteret omkring Jesu grav hårdnakket forbyder fremmede adgang til området. Det skulle blandt andet skyldes, at der har været videnskabsmænd, som ville åbne graven for at foretage DNA-tests af knoglerne.

Du slutter sin lange drøftelse af forestillingen om Jesus i Indien med ordene: Alt er spørgsmål om, at tro lig faith. Men man har vel lov til at gøre sig sine egne tanker.

Det har man naturligvis, men det må så føjes til, at de mange forskere, der seriøst arbejder med spørgsmålet om den historiske Jesus, ikke deler dine tanker, da argumenterne for forestillingen findes for fantasifulde og ganske uholdbare, fordi de savner tilstrækkelig historisk fundament.

Venlig hilsen
Helge Kjær Nielsen
Lektor og dr.theol.

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.