Begrebet sekularisering er særdeles kompliceret

Spørgsmål:

Til Tim Jensen.

Jeg går på lærerseminariet og i forbindelse med min opgave i "Religion", har jeg i en af dine artikler læst, at du ikke mener, at kristendom er mere sekulariseret end islam.

Mit spørgsmål er enkelt: Hvordan vil du kort redegøre for dette udsagn?

Jeg mener, at den almene opfattelse (hvert fald i Nordeuropa) af denne problemstilling er, at kristendom tydeligvis er mere sekulariseret end islam.

Med venlig hilsen

Jakob

Svar:

Kære Jakob

Tak for spørgsmålet.

Jeg tror næppe, jeg har formuleret mig sådan noget steds, at een religion skulle være mere eller mindre sekulariseret. Og jeg ved ikke, hvad du præcis mener med det, som det står i dit spørgsmål.

Man kan måske tale om, at den ene eller anden religion i sin lære, praksis, institutionelle træk m.m. eks- eller implicit rummer noget, der kan føre til sekularisering', kulturel eller politisk (se Politikens bog om religioner 1. kap. hvor jeg sondrer mellem disse former for sekularisering).

Men her er det så vigtigt, at man ikke tror at fx lære eller teologi eller skrifter, er det, der bestemmer alt. En religion består af mange ting' og den findes altid i en kontekst: Ofte er det konteksten, alt det ikke-religiøse, der bestemmer mere end det religiøse og påvirker det religiøse.

Måske tænker du på, at jeg har sagt noget om, at sekularisering forstået som postuleret adskillelse af kirke og stat, jo ikke er fantastisk udbredt i Europa og heller ej i DK. Vi har en form for statsreligion, i højere grad end fx Tyrkiet.

Samtidig kan det hævdes, at en sådan adskillelse i sig skyldes visse kristne ideer, og at den derfor sådan set er kristen. På samme måde kan også kristne jo mene, at sekularisering er en del af den kristne religion, men så er sekularisering jo en slags forlængelse af eller udmøntning af religionen og derfor ikke helt ikke-religiøs i væsen og oprindelse. Men en del af dette bliver jo en spørgsmål om definitioner.

Sidst men ikke mindst er kristendom jo ikke lig kristendom i Danmark.

Med venlig hilsen

Tim Jensen

Religionshistoriker, Syddansk Universitet

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.