Akkari: Min bog er et kæmpe undskyld og en stor tak til Danmark!

Terrortiltalte Anders Behring Breivik mener, at kirken burde blive militant og støtte afkristningen af Europa. Foto: Paw Gissel.

Jeg har haft brug for at sætte ord på det opgør, som jeg har haft med de islamistiske tanker og grupper, jeg har færdedes i, fortæller tidligere imam Ahmed Akkari om sin nye bog

Mange spørger hvad jeg vil med bogen Min afsked med islamismen, og jeg har stillet mig selv samme spørgsmål.

Jeg ved det ikke! Men skulle jeg udpege én grund, så er det at få sat ord på det opgør, som jeg havde med de islamistiske tanker og grupper over en årrække på næsten seks år, fra 2007-2013. Det var en lang proces med tilbagefald til min tidligere forståelse, men hvor jeg til sidst måtte overgive mig til den kritiske sans og sunde fornuft.

LÆS OGSÅ: En frafalden islamists bekendelser

Hvad bogen kan bruges til, er op til læseren at bedømme, men personligt ser jeg den som et kæmpe undskyld og en stor tak til Danmark! Historien handler om min rejse ind i et stort set lukket og delvis ukendt islamistisk miljø og om mit opgør, intellektuelt og eksistentielt med dets forståelse og mission.

Første del giver et kort indblik i mine opvækstvilkår og tager fat på at beskrive min tilknytning til det islamiske miljø i en løbende beskrivelse af miljø og min ambitiøse stræben efter at blive skriftklog og anerkendt imam. Det sker gennem 13 kapitler, som kommer bredt omkring mine følelser, tanker og adfærd.

Anden del starter og slutter med krisen om Jyllands-Postens Muhammed-tegninger, som jo for alvor satte mit liv i relief, og forandrede min hidtil meget indgroede opfattelse af islam kontra Vesten som værende et sort-hvidt forhold. I 7 kapitler beretter jeg i detaljer om, hvad der skete dengang, og hvad der rørte på sig bag linjerne hos de islamiske organisationer og imamer undervejs. Det hele set fra min tætte tilknytning til sagen fra start til slut.

Konsekvenserne blev enorme for Danmark, men også især for mig personligt, og måske var den sag hovedårsag til min begyndende tvivl om berettigelsen af, hvad jeg stod for og var med til.

LÆS OGSÅ: Akkari til unge muslimer: Værn om Danmarks frisind

Tredje del af bogen tager fat efter krisetiden og de begyndende nye udfordringer jeg oplever, især med tiden på Grønland og i Mellemøsten, hvor nye oplevelser får mit verdensbillede til at krakelere og til sidst falde fra hinanden.

Bogen er en personlig fortælling om, hvordan jeg gik fra at være en ung dreng til at blive hvervet af islamiske missionærer, og min stræben efter at blive prædikant og kyndig i islams lære. Mit unikke indblik skyldes min rolle som fungerende imam i mange moskelokaler næsten over hele landet og min aktive deltagelse i mange konferencer, møder og gæstebesøg.

Derudover har jeg som en af de få haft en spændvidde, der rakte ud over traditionelle grupper og sekter, for jeg forsøgte ihærdigt at opnå et broderskabsforhold til næsten alle islamister, og det var enormt ambitiøst, men også berigende.

Bogen handler om min rejse ud af islamistiske miljøer, om min tvivl på religionens mænd som bærende kraft for et samfund, om min voksende kritik af dogmatisk religionsforståelse og det magtmisbrug, der finder sted. Den handler om mine refleksioner over livet - ikke mindst på Grønland - og om mit endelige brud med islamismens ideologi.

Jeg genfandt mig selv i humanismens filosofi og dansk demokratikultur, der er baseret på en dannelse på grundlag af en protestantisk etik og livsførelse.

LÆS OGSÅ: Ny Akkari-bog: Arla betalte sig fra Muhammed-krise

Den sidste del på kun 4 kapitler er kort, men sigende, og er det, jeg skatter mest i hele fortællingen.

Jeg vil slå fast, at jeg ønsker en debat og at sætte værdier til drøftelse i dansk kulturkontekst. Derfor er bogen ikke et angreb på muslimer eller en udskældning af islam som verdensreligion, men blot mit syn på mit liv og de miljøer, jeg færdes i.

Ahmed Akkari er tidligere imam, skolelærer og panelist ved religion.dk. Hans nye bog "Min afsked med islamismen. Muhammedkrisen, dobbeltspillet og kampen mod Danmark" udkommer i dag.