Klassisk synspunkt

Aldrig mere Auschwitz!

Det er forfærdeligt at tænke på, at der i tiden efter Holocaust har fundet adskillelige folkemord sted, uden at verdenssamfundet har reageret passende, skriver Jonatan Cohn Maxild. Foto: Sxc.hu

Vi ignorerer folkemord i Darfur og truslerne fra Iran. Mon vi overhovedet har lært noget af historien, spørger jødiske Jonatan Cohn Maxild

Den 27. januar er det Auschwitz-dag. Temaet i år er Kampen om erindringen. Religion.dk har spurgt jødiske Jonatan Cohn Maxild:Hvad betyder Holocaust for dig? Hvilke historier bliver fortalt igen og igen i din familie dem må vi aldrig glemme? Hvad betyder det at holde erindringen om Holocaust ved lige?Den 27. januar i år er det Auschwitz-dag. Hvis der er én ting, som stort set alle er enige om, når talen falder på Holocaust, så er det, at man ikke kan acceptere, at noget lignende finder sted igen.

Den tyskfødte filosof, Theodor Adorno, har i et af sine værker formuleret denne konsensus, som at menneskeheden efter Holocaust har fået et nyt moralsk påbud hvilende på sine skuldre. I al sin enkelthed lyder det: Aldrig mere Auschwitz.

Men et er tale, noget andet er handling. Det er interessant at reflektere over, hvorvidt verdenssamfundet har levet op til dette påbud. Meget tyder på, at det ikke er tilfældet.

Folkemord finder stadig sted
Det er forfærdeligt at tænke på, at der i tiden efter Holocaust har fundet adskillelige folkemord sted, uden at verdenssamfundet har reageret passende. Der er selvfølgelig undtagelser. Interventionen i Kosovo var en af disse. Men ikke desto mindre er der flere eksempler på passivitet.

Selv op til dette øjeblik har der fundet begivenheder sted i den afrikanske Darfur-region, der er så uhyrlige, at eksperter rundt om i verden har omtalt situationen som et folkemord. Alligevel har vi i Vesten - for ikke at tale om resten af verden - stået uvirksomme og set til fra sidelinjen.

Bliver vi nogensinde klogere?
Man kan hævde, at det internationale system specielt Kina har forhindret en indblanding. Dette argument accepterer jeg dog ikke. Det eneste, der reelt har holdt os tilbage, er, at vi ikke har interesse i at handle, og at vi fejlagtigt har accepteret den machiavelliske idé om, at international politik alene handler om interesser og magt, ikke moral.

Når man tænker på, at de allierede magter havde kendskab til Holocaust, uden der alligevel blev gjort mange forsøg på at stoppe Hitlers morderiske plan, så kan man undre sig over, om vi i Europa og USA nogensinde bliver klogere. For hvis vi rent faktisk havde lært af historien, ville vi have engageret os mere i Darfur-konflikten.

Tag Irans trusler alvorligt
Et andet aspekt, hvormed man kan se, at verdenssamfundet ikke følger Adornos budskab, er i forhold til Iran. Samtidig med at et folkemord har fundet sted i Darfur, har den iranske præsident Ahmadinejad tordnet mod den jødiske stats eksistens, imens han i sidebemærkninger har benægtet Holocaust.

Når man benægter og dermed glemmer historien, muliggør man dens gentagelse. Hvis verdenssamfundet tillader, at Iran udvikler atomvåben, risikerer vi i den nære fremtid en atomar gentagelse af Holocaust. Det er trods alt ikke første gang, vi hører en rablende leder true andre folk og stater.

Dengang troede vi ikke på de gales ord. Gør vi heller ikke det i dag?

Ulykkeligvis ser det ud til, at verden heller ikke i denne sammenhæng har lært noget af historien. Der er altså mere end rigeligt at tænke på, når vi markerer den årlige Auschwitz-dag.

Jonatan Cohn Maxild er jøde, statskundskabsstuderende og panelist ved religion.dk.