Nytårsrefleksion

Buddhist: I år døde en af vores største meditationsmestre

Det, at vi som danskere har friheden til selv at vælge, hvad vi vil tro på, og hvordan vi vil leve vores liv, er en ubegribelig stor gave, som jeg personligt tror, mange mennesker tager for givet, skriver Anders Riisgaard Rasmussen, der er buddhist og studerende ved Danmarks Pædagogiske Universitet.

Mine ønsker for buddhismen i det nye år er, at Danmark må blive ved med at være ligeså frit, som det er nu, skriver buddhist Anders Riisgaard Rasmussen

Den største begivenhed indenfor min linje af buddhismen i år var nok, at en af vores største meditationsmestre, Shamar Rinpotje, døde.

Jeg var selv nede til begravelsen i Katmandu, hvor alt var sat i værk for at vise ham den sidste respekt. Alle de største meditationslærere fra vores linje var der og holdt tilsammen en kæmpe ceremoni, hvor titusinder af elever fra hele verden var kommet for at sige farvel.

Læs også: Tidligere ærkebiskop beder med hjælp fra buddhismen 

Der var både masser af eksiltibetanere, der var elever fra resten af asien, vestlige buddhister som mig selv og sågar en del hinduer, der også kom for at se hvad der skete. Man kunne virkelig mærke, at buddhismen efterhånden er en verdensomspændende religion.

Men måske ville det være på sin plads at forklare lidt om, hvem Shamar Rinpotje var, og hvad hans funktion var.

Erkendelsen skal videregives 

Karma Kadjy-linjen, som er den linje indenfor buddhismen, som jeg praktiserer, er baseret på mundtlig overførsel. Målet med buddhismen er erkendelsen, eller Nirvana som nogen kalder det.

Dette er ikke et sted, men en sindstilstand. Denne tilstand siges at være så konceptbrydende, at den kun kan forklares og videregives af en, der selv har oplevelsen. For at forklare andre, hvordan man bliver erkendt, skal man altså selv have en erfaring af erkendelsen.

Derfor arbejder vi i Karma Kadjy-linjen med en overførsel fra en erkendt lærer til en elev, hvor erfaringen af erkendelsen hele tiden videregives.

Denne overførsel går helt tilbage til den historiske Buddha, som gav sin erfaring videre til sine elever, som blev erkendte og fik elever, som de gav erfaringen videre til.

Læs også: Danskerne er vilde med buddhisme i teorien 

De sidste mange år er denne overførsel blandt andet blevet holdt af Karmapa, som er overhovedet inden for Karma Kadjy-linjen. Karmapa og Shamar Rinpotje har så traditionelt holdt Karma Kadjy-linjen i live ved skiftevis at lade sig genføde bevidst og være hinandens lærer.

For eksempel var Shamar Rinpotje elev og fik overførelsen af erkendelsen fra den 16. Karmapa, som døde i 1981. Shamar Rinpotje fandt så den 17. Karmapa, blev hans lærer og gav ham overførelsen.

Nu, hvor Shamar Rinpotje er død, er det op til den 17. Karmapa, Trinley Thaye Dorje, at finde den nye Shamar Rinpotje og lære ham op.

Essensen i buddhismen er frihed 

Mine ønsker for buddhismen i det nye år er, at Danmark må blive ved med at være ligeså frit, som det er nu. Hele essensen i buddhismen er at gøre folk frie og selvstændige.

Det, at vi som danskere har friheden til selv at vælge, hvad vi vil tro på, og hvordan vi vil leve vores liv, er en ubegribelig stor gave, som jeg personligt tror, mange mennesker tager for givet.

Læs også: Buddhismen kan danne bro til kristendommen 

Ser vi rundt om i verden, er der mange steder, hvor folk ikke kan bestemme over deres eget liv, og dermed ikke har mulighed for at udvikle sig. Mit ønske for buddhister og alle andre vil derfor være, at folk i det nye år bliver ved med at værdsætte den frihed, de har og bruge den til at udvikle sig via de metoder, der nu passer til dem.

Anders Riisgaard Rasmussen er buddhist og studerende ved Danmarks Pædagogiske Universitet