Synspunkt

Katolsk biskop: Vi vil ikke beholde vielsesmyndighed for enhver pris

Spørgsmålet om, hvad der strider imod den offentlige orden, kan i fremtiden komme til at blive tolket bredere og derved give anledning til indgriben i trossamfundenes forkyndelse og praksis, mener den katolske biskop Czeslaw Kozon. Foto: Leif Tuxen.

Udviklingen burde snarere gå i retning af større lighed og lige vilkår for trossamfundene udenfor folkekirken. På længere sigt vil enighedspapiret bane vejen for yderligere krav og forbud til trossamfundene, mener den katolske biskop Czeslaw Kozon

På kirkeministeriets hjemmeside har man siden slutningen af maj kunnet finde et enighedspapir vedtaget af Venstre, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti. Enighedspapiret lægger op til, at religiøse forkyndere udenfor folkekirken skal gennemgå et danskhedskursus og underskrive en løfteerklæring, før de kan få vielsesmyndighed. Religion.dk har spurgt den katolske biskop Czeslaw Kozon, hvad han tænker om udspillet:

1) Hvad tænker du umiddelbart om enighedspapiret?
Enighedspapiret er en mistænkeliggørelse af og komplicering af forholdene for kristne trossamfund, som har en lang tradition i Danmark. Papiret er atter et eksempel på, at man ønsker betingelser skærpet for bestemte trossamfund og derfor – fordi man ikke vil diskriminere – lader det omfatte alle trossamfund. Diskriminerende bliver det alligevel, fordi kravene kun gælder trossamfund udenfor folkekirken.

2) Er du villig til at gennemgå et sådant kursus og skrive under på løfteerklæringen for at bibeholde/få vielsesmyndighed? Hvorfor/hvorfor ikke?
Kurset gælder kun for fremtidige nye præster og forkyndere, og et kursus findes allerede, dog hidtil uden krav om underskrivelse af en løfteerklæring. Som udgangspunkt ønsker Den katolske Kirke at bevare vielsesmyndigheden sammen med retten til at føre ministerialbøger, så længe vielser og navngivelse ikke er et rent civilt anliggende og stadig foretages i folkekirken.

Katolsk præster er i forvejen forpligtet til at overholde dansk lov i forbindelse med foretagelse af vielser og navngivning. Vi vil dog ikke beholde vielsesmyndigheden for enhver pris, men selv uden den ville løfteerklæringen give anledning til problemer, da den indeholder forpligtelser, som grænser tæt på at virke indskrænkende for religionsfriheden.

3) Er der elementer i løfteerklæringen, som er problematiske i forhold til din religion? Hvorfor/ hvorfor ikke?
I forvejen er udøvelsen af religionsfriheden begrænset af, at der i Den katolske Kirke ikke læres noget, som er imod sædeligheden og den offentlige orden. Spørgsmålet om, hvad der strider imod den offentlige orden, kan i fremtiden komme til at blive tolket bredere og derved give anledning til indgriben i trossamfundenes forkyndelse og praksis.

Betyder for eksempel kravet om at skrive under på løfteerklæringen, at underskriveren accepterer det danske samfunds og dets lovgivnings syn på homoseksualitet, at andre trossamfunds præster kan forpligtes til at vie par af samme køn og forbydes at forkynde trossamfundets syn på dette spørgsmål? Kan kravet om ligestilling af kønnene komme til at betyde, at ingen trossamfund må afvise kvindelige præster?

4) Hvilke konsekvenser tror du, at enighedspapiret og løfteerklæringen vil få for dit og andre trossamfund udenfor folkekirken?
Den umiddelbare konsekvens vil være følelsen af at være underlagt en kontrol, som ikke hidtil har været der. Udviklingen burde snarere gå i retning af større lighed og lige vilkår for de fra folkekirken afvigende trossamfund, dog uden at folkekirkens privilegier og særstatus berøres. På længere sigt vil enighedspapiret bane vejen for yderligere krav og forbud til trossamfundene.

Czeslaw Kozon er biskop i Den katolske Kirke i Danmark.