Muslimsk jurist: "Forbud mod omskærelse handler ikke om sundhed, men om politik"

Det kan aldrig blive noget overgreb at sikre sine børn forebyggende imod sygdomme eller fysiske skavanker, og som ved alle kirurgiske indgreb, vil der altid være en lille risiko derved, mener jurist og muslim Safia Aoude. Foto: Privat

Jeg har en hel del tvivl om hensigten for De Radikales forbudsforslag. Ingen forældre lader deres børn omskære af egoistiske hensyn eller for at pine barnet; det handler først og fremmest om renhed og forebyggelse, mener muslimsk jurist Safia Aoude

Politikerne bliver mere og meres desperate for at skaffe vælgere, og det går ud over realpolitikken. Nu er det ikke mere Dansk Folkeparti, som jagter symbolpolitik; nej også de Radikale har nu kastet sig ud i kampen om at fravriste jantesegmentet deres sidste stemmer.

LÆS OGSÅ: Forbud mod omskærelse vil betyde farvel til jødisk liv i Danmark

Nyeste trend er at bide sig fast i alt det, der kan relateres til danske muslimers liv. Derfor har vi nu for eksempel en frikadelleminister og en haramborgmester. Klart, at de Radikale nu også gerne vil være med på karussellen.

På trods af Sundhedsstyrelsens anbefalinger barsler man derfor i det radikale bagland med et forbud imod omskæring af drenge. Det har ikke været noget problem de sidste 3000 år, men der har jo heller ikke været stemmer i det før nu. Det hele begrundes med hensynet til barnets tarv, siger man hos levebrødspolitikerne.

Men hvorfor stoppe her?

Ingen lader børn omskære af egoistiske grunde

Hvad med et forbud imod tandregulering barnet skal da have lov til at vælge bøjle selv, når han/hun er fyldt 18 år! Eller stritører, som en del drenge har problem med i de unge år det er jo et krospsligt overgreb imod de små, at stygge forældre vil ommøblere ungernes flyveører i 4-5 års-alderen; sæt nu den lille rutineoperation skulle sende barnet ind i en langvarig koma (og blæse med, hvad Sundhedsstyrelsen ellers mener om den slags!).

LÆS OGSÅ:Radikale vil forbyde omskæring af drenge

Jeg har en hel del tvivl om hensigten for dette forbudsforslag, der kolliderer med forældrenes ret til at råde over børnene indtil de er voksne. Ingen forældre lader deres børn omskære af egoistiske hensyn eller for at pine barnet; det handler først og fremmest om renhed og forebyggelse.

Jo, det KAN da gå galt; der er en risiko ved alle operationer, også ved en tandudtrækning eller en stritøreoperation, men alle disse indgreb bliver foretaget ud fra ganske menneskevenlige hensyn i en alder, hvor komplikationerne er minimale, og hvor succesraten er størst.

Staten omklamrer mit privatliv

Som borger i Danmark er jeg ved at blive kvalt i statslig omklamring og bedreviden, når det gælder mit og min families privatliv, tro og helbred. Jeg kan sagtens selv finde ud af, om jeg vil servere sodavand for mine børn, lade deres stritører operere, forhuden omskære eller bede tandteknikeren om en bøjle til at rette mit barns tænder.

Men det er egentligt ikke dér, hvor huden undskyld hunden! ligger begravet! Det handler kort og godt om politik, ikke om sundhed.

Man opfordrer jo i ét væk unge piger under 13 til at blive vaccineret mod underlivskræft helst før den seksuelle debut som forebyggende foranstaltning, og det er da gået galt et par gange; det har vi lige set i et undersøgende TV-program men ingen politiker lobbyer for et forbud imod forebyggende underlivskræftvaccine for pigerne.

LÆS OGSÅ:Religion.dk's tema om omskæring

Hvorfor så ikke også opfordre til omskæring af forhuden hos drenge under 13-års alderen helst før den seksuelle debut for en af de værste smitteveje for underlivskræft går netop gennem beskidt forhud.
Det kan aldrig blive noget overgreb at sikre sine børn forebyggende imod sygdomme eller fysiske skavanker, og som ved alle kirurgiske indgreb, vil der altid være en lille risiko derved. Det er noget, som forældrene må afveje og gøre op med sig selv det er ikke en statslig opgave.

Renhed er vigtig for muslimer

Derudover er omskæring en del af muslimsk praksis; har været det i 1400 år på samme måde som barbering af skamhår under arme og i lyske. Der kan være mange årsager til denne praksis, men en af årsagerne er helt klart hygjeinehensyn, da renhed på krop og sjæl spiller en vigtig rolle i islamisk praksis og tro.

Som muslim vil jeg kraftigt modarbejde dette tiltag hos de Radikale, for jeg er slet ikke sikker på, at hensynet til børnene har været udslagsgivende for deres forslag. Som vælger stemmer jeg ikke radikalt, men havde jeg gjort det, ville jeg straks stemme anderledes.

Det er på tide, at danske muslimer begynder at være sig deres politiske ansvar bevidst og siger fra overfor mere islamkritisk symbolpolitik i hverdagen uanset hvilket parti, der fremfører den.

Safia Aoude er jurist og muslim og panelist ved religion.dk.