Nytårsrefleksion

Verdens flygtningestrøm kalder på vores gæstfrihed

Den vigtigste begivenhed for de danske kristne kirker i det år, der nu er gået, var efter min mening den store strøm af flygtninge, der ankom til Danmark i løbet af årets sidste halvdel. Mange af dem ankom som følge af konflikterne i Syrien og Irak, hvor voldelige forfølgelser på grund af religiøst tilhørsforhold har taget voldsomt til i 2014, skriver Jonas Adelin Jørgensen, generalsekretær i Dansk Missionsråd. Foto: Leif Tuxen

Hvis jeg skulle ønske noget for de kristne kirker i Danmark i 2015, ville det være at være gæstfri, at blande sig i debatten, at give gavmildt til organisationer og at bede, skriver generalsekretær Jonas Adelin Jørgensen

Den vigtigste begivenhed for de danske kristne kirker i det år, der nu er gået, var efter min mening den store strøm af flygtninge, der ankom til Danmark i løbet af årets sidste halvdel. 

Mange af dem ankom som følge af konflikterne i Syrien og Irak, hvor voldelige forfølgelser på grund af religiøst tilhørsforhold har taget voldsomt til i 2014. 

I de områder, hvor der traditionelt har været store kristne minoriteter i Mellemøsten, er der nu ikke nogen kristne tilbage. De samme gælder bahaier, yazidier og forskellige islamiske sekter samme steder. 

Til gengæld er der nu grupper af flygtninge overalt i Danmark, hvor der ifølge medierne var et antal flygtninge, der svarede til antallet efter borgerkrigen i Jugoslavien i efteråret 1992.

Vi kan alle gøre noget

Udfordringerne overstiger langt, hvad vi kan gøre som enkeltpersoner eller enkeltmenigheder. Men vi kan gøre noget for dem, der nu er kommet tæt på der, hvor vi og vores menigheder befinder sig. 

I første omgang kalder det på vores gæstfrihed. I næste omgang udfordrer flygtningestrømmen os til engagement i en konfliktfyldt og ramponeret verden. 

LÆS OGSÅ: Hvad siger udlændingeloven om flygtninge?

For det første udfordres vi som kristne kirker til at være informerede om, hvad der foregår andre steder.

En række store internationale organisationer formidler, hvad der sker i verdens konfliktfyldte områder - det gælder eksempel organisationerne Christian Solidarity Worldwide og Open Doors. 

Det er på den måde nemt også for enkeltpersoner og enkeltmenigheder at få information om, hvad der sker. 

For det andet kan vi alle poste noget på Facebook eller skrive et læserbrev i en lokal avis. Vi kan med andre ord blande os i debatten, hvis vi ved, hvad der foregår! 

For det tredje kan vi give til de organisationer, der støtter flygtninge og minoriteter. 

For det fjerde kan vi bede.

Vi kan være med til at skabe forsoning og fred

Hvis jeg skulle ønske noget for de kristne kirker i Danmark i 2015, ville det derfor være at være gæstfri, at være informerede, at blande sig i debatten, at give gavmildt til organisationer og at bede. 

LÆS OGSÅ: Kirken blev kampplads

På den måde kan vi være med til at skabe forsoning og fred ved at vise, hvordan virkeligheden kan være glædeligt anderledes end de konflikter og spændinger, som vores verden er fuld af. 

2015 er tiåret for den danske karikaturkrise. Det var en krise, som udstillede spændingen mellem ytringsfrihed og religionsfrihed. Tiåret er en god anledning til at vise, at kristendommen har potentiale til forsoning og fred, og at den forsoning og fred kan begynde med enkeltpersoner og enkeltmenigheder. 

Jonas Adelin Jørgensen er generalsekretær i Dansk Missionsråd.