"Jeg håber, vi får en mere fredelig og retfærdig verden"

Jeg tænkte: Hvordan skal jeg reagere, hvis politiet eller militæret tramper op ad trappen og banker på min dør for at hente mig til en interneringslejr? Ville det hele udvikle sig i sådan en modbydelig retning? fortæller Safia Aoude om sin personlige erfaring af 11. september. Foto: RAY STUBBLEBINE

Jeg glæder mig over den øgede fokus på religion og åndelighed, og jeg håber, at religion vil være en succesfuld katalysator for et bedre samfund, skriver den muslimske forfatter Safia Auode 

Tirsdag den 11. september 2001 var jeg lige kommet hjem fra arbejde tidlig eftermiddag. Som noget af det første, når jeg kommer hjem, er at tænde for fjernsynet og se de internationale nyheder, og det gjorde jeg også den dag.
 
11. september gjorde mig svimmel
Da jeg på CNN så de første billeder af røgskyen fra World Trade Centeret, troede jeg først et øjeblik at det var en omtale af 1993-angrebet, og at CNN var i gang med en debat om terrorisme.

Men da jeg så Breaking News skiltet på skærmen, forstod jeg, at det var en ny begivenhed. Da speakeren så sagde, at det var et fly, der havde ramt det ene tårn, og at der muligvis var rygter om, at der skulle være endnu et fly, men at det var ubekræftet, fik jeg flashback til en underlig drøm, jeg havde haft lørdagen før.

Da havde jeg nemlig drømt, at jeg sad i New York i et S-tog hvor jeg så et fly styrte ind i FN-bygningen, og folk i S-toget fortalte mig, at der var endnu et fly på vej.

Det var en meget livagtig drøm, som jeg ikke havde tænkt på i dagene efter, før jeg så billederne på TV og hørte speakeren tale om endnu et fly.

Da billederne af det andet fly, der bragede ind i World Trade centret, kom på skærmen, blev jeg faktisk svimmel! Jeg forstod med det samme, at det ikke var et sædvanligt flyuheld, men at det var et terrorangreb, og jeg sagde til mig selv: Det her betyder krig. USA vil gå i krig nu.

Resten af dagen og natten sad jeg klistret til både TV og internet for at følge med i hele situationen, og jeg var meget bekymret for, hvad dette ville betyde for verden, ikke mindst for muslimernes situation i verden og i Danmark.

Skulle muslimer interneres?
Få dage senere hørte jeg et medlem af Folketinget, Inge Dahl Sørensen, sige, at muslimerne for en sikkerheds skyld skulle interneres i lejre, og det var vist det eneste tidspunkt i hele forløbet, at jeg egentligt blev bange sådan for alvor.

Jeg tænkte: Hvordan skal jeg reagere, hvis politiet eller militæret tramper op ad trappen og banker på min dør for at hente mig til en interneringslejr? Ville det hele udvikle sig i sådan en modbydelig retning?

Heldigvis blev Inge Dahl Sørensens forslag fordømt fra alle fornuftige politiske sider, og jeg oplevede en politisk velvilje i Danmark til at kæmpe for dialog og fred de kommende uger efter angrebet på World Trade centret.

Et fremragende initiativ fra en dansk muslims side til at lade statsministeren møde danske muslimer til en åben dialog var det første skridt, der blev taget. Også den amerikanske præsident George Bushs reaktion på angrebet, viste, at politisk fornuft og menneskelig forståelse var stærkere end had og vold.

Der er kommet mere fokus på religion og åndelighed
Siden 11. september-angrebet i 2001 har jeg oplevet både mere åbenlys islamofobi, men også åbenlys interesse for islam på en positiv måde.

Der er kommet et øget positivt fokus på religion og åndelighed; radikalisme og terrorisme i religionens navn er blevet adskilt og sat i den politiske bås, hvor den hører til.

Der vil altid opstå konflikter mellem mennesker, også af anderledes religiøs observans, men i det mindste har begivenhederne den 11. september 2001 også lært os, at der kan findes masser af positive styrker hos det enkelte menneske, selv i de ondeste situationer.

Jeg er helt overbevist om, at selv om det onde ofte får held til at stikke frem fra vores indre, så vil det gode i os altid være vågent og klar til at reagere. Det har profeten Muhammed (Allahs fred og velsignelse med ham) allerede lært menneskeheden for meget længe siden, og den lærdom er stadigvæk lige aktuel i dag.

Jeg glæder mig over den øgede fokus på religion og åndelighed, også i Danmark, og jeg håber, at religion vil være en succesfuld katalysator for et bedre samfund og en mere fredelig og retfærdig verden.

Safia Auode er forfatter og panelist på religion.dk

Jeg tænkte: Hvordan skal jeg reagere, hvis politiet eller militæret tramper op ad trappen og banker på min dør for at hente mig til en interneringslejr? Ville det hele udvikle sig i sådan en modbydelig retning? fortæller Safia Aoude om sin personlige erfaring af 11. september Foto: Arkivfoto