Synspunkt

Muslimske organisationer tager afstand fra weekendens angreb

Der er ingen tvivl om, der er en meget lille gruppe ekstremister og potentielle terrorister, som hævder at finde legitimering af deres vold i koranen, hadith og islamisk teologi, skriver interreligiøs konsulent Mogens S. Mogensen. Foto: Privatfoto

Lederne af de muslimske organisationer sender et markant budskab til den danske befolkning om, at de selvfølgelig tager afstand fra ekstremisme og terrorisme og bekender sig til det danske demokrati, skriver interreligiøs konsulent Mogens Mogensen

Allerede i går eftermiddags, da det blev kendt, at kulturhuset Krudttønden, hvor blandt andet Muhammed-tegneren Lars Vilks var til stede i går eftermiddags, blev angrebet, og en civil person var blevet dræbt og tre politibetjente såret, begyndte pilen at pege i retning af islamistisk terrorisme.

Da synagogen over midnat blev angrebet, og en dørmand blev dræbt, og to betjente såret, begyndte lighedstrækkene i forhold til terrorangrebet mod Charlie Hebdo at træde tydeligere frem.

Og da politiet i en skudveksling dræbte den formodede terrorist, og hans identitet blev kendt, blev teorien om en terrorhandling endnu mere underbygget. Den formodede terrorist havde – udover et længere kriminelt synderegister - en muslimsk og en palæstinensisk baggrund.
 
Hvordan har repræsentanter for den muslimske del af den danske befolkning responderet på, at det angiveligt er en person med en muslimsk baggrund, som har stået bag det blodigste terrorangreb i Danmark?

Læs også: Terror mod jøder kan også finde sted i Danmark 

For det første er det værd at bemærke, de første reaktioner kom meget hurtigt, allerede i går aftes.

For det andet har alle de store paraplyorganisationer (Muslimernes Fællesråd, Dansk Muslimsk Union og Imam Ali Moskéen, der repræsenterer shiitterne) og også mindre organisationer og enkelte moskeer været ude i medierne for at tage afstand fra de angivelige terrorhandlinger.

For det tredje har en række muslimske organisationer henvendt sig til det jødiske trossamfund med sympatierklæringer.
 
Allerede i går aftes gav Dansk Islamisk Råd, der står bag den nye moske på Rovsingsgade i det ydre Nørrebro, deres "dybeste medfølelse for den afdødes familie samt de sårede politifolk" og opfordrede alle i det danske samfund til at stå sammen i kampen mod ekstremisme og terrorisme: ”Alt tyder på, at terrorismens hænder har slået til i Danmarks hovedstad, København, og gået målrettet efter at ramme et kulturarrangement om ytringsfrihed, hvis våben blot har været holdninger, med en kriminel handling, som alle himmelske religioner og verdslige love tager afstand fra”.

Også Dansk Muslimsk Union tog straks afstand fra angrebet mod Krudttønden.”Til terroristen, som formodes at være muslim, siger vi: Din handling er ikke i vores navn og intet i din handling kan sammenkobles med islam. Hvad du har gjort er et udtryk for ondskab og mørk tankegang.”
 
I går havde en række muslimske organisationer indkaldt til et pressemøde, hvor Zubair Butt Hussain, der tidligere har været talsmand for Muslimernes Fællesråd, på vegne af alle organisationerne udtalte: ”Danmark og ikke mindst borgerne har stået sammen. Og det er på ingen måde anderledes for de danske muslimer, som i allerhøjeste grad også er lige så ramt af situationen. Og selvfølgelig går vores tanker til dem, der nu er døde, deres familier, og vi håber på, at dem, der er blevet såret i forbindelse med deres arbejde og er indlagte, snarest muligt er ved godt helbred.”

Læs også: Når selvcensur er det etisk rigtige 

Og videre: ”Der er ikke nogen tvivl om at, den hændelse, vi var vidner til i går, vækker dyb væmmelse og afsky på alle leder og kanter. Vi har i Danmark fri ret til at synes om noget bestemt og have nogle særlige værdier og kere om nogle særlige ting, men uagtet hvad vi har kært, så er der intet, der tillader så skændige handlinger, som vi var vidner til i går, lød det videre.”
 
Også i går kom der så en fællesudtalelse fra Kontaktgruppen for Muslimer og Kristne, som består af repræsentanter for Muslimernes Fællesråd og Danske Kirkers Råd: ”Angreb som dem, der er sket i København er et angreb på medmenneskeligheden. Derfor er det vigtigt, at vi på tværs af religiøse og politiske skel står sammen for fredelig sameksistens og respekt for frihed og demokrati. Uenighed skal udtrykkes i samtale – ikke i vold og angreb. Vores Gudstro kalder på forsoning, fællesskab og medmenneskelighed i troen på, at vi som Guds skabninger alle er ligeværdige mennesker. Vi, som tilhører kristendommen eller islam, er sammen med jøderne børn af Abraham og burde holde af hinanden, hjælpe og støtte hinanden. I dag er vi alle ét med familien på Østerbro og ét med den jødiske familie i sorgen over tabet af de to mænd.”

Læs også: Den dræbte, jødiske vagtmand Dan Uzan: Han tog én for holdet
 
Med disse markante udtalelser sender lederne af de muslimske organisationer et markant budskab til den danske befolkning, at de selvfølgelig tager afstand fra ekstremisme og terrorisme og bekender sig til det danske demokrati. Af hensyn til det danske flerreligiøse samfunds fredelige udvikling må man håbe, at dette budskab bliver hørt og taget alvorligt.
 
Der er ingen tvivl om, der er en meget lille gruppe ekstremister og potentielle terrorister, som hævder at finde legitimering af deres vold i koranen, hadith og islamisk teologi, men disse og mange andre udtalelser og undersøgelser af danske muslimers holdninger viser, at det altovervejende flertal af danske muslimer lige som andre borgere i Danmark naturligvis tager afstand fra ekstremisme og terrorisme og tværtimod bekender sig til demokratiet.

Mogens S. Mogensen er interreligiøs konsulent