"Religion er ikke vejen til sundhed"

Uheldigvis kan man feje meget ind under begreberne "religion" og "Gud", men det gælder ikke at leve en sund og afslappet tilværelse, mener hindu Dhamu Chodavarapu. Foto: Leif Tuxen

Gud har ikke ansvaret for vores livsførelse, skriver samfundsdebattør og hindu Dhamu Chodavarapu

Religiøse mennesker er mere lykkelige, får færre hjertesygdomme og lever længere end andre mennesker. Det mener professor i psykiatri Harold G. Koenig.

Magen til sludder skal man lede længe efter. Hans antagelser er lige så gode som mine; hvis man har den ene fod på en varm kogeplade og den andet i dybfryseren, har man en behagelig kropstemperatur!

LÆS OGSÅ: Synet på kroppen i verdens religioner

Religion er opium for folket
Religion er, som sagt af kommunister, opium for folket. Det er ikke religion, der skaber fred og fordragelighed blandt mennesker. Hvis det var, burde fred og fordragelighed hvile over hele den muslimske verden.

Som bekendt er muslimer generelt meget religiøse, men vi hører ikke om andet end bomber, død og lemlæstelser med drabelige historier fra eksempelvis Taleban og Al Qaeda.

Vi var engang til en begravelse af en dreng på otte år. Dér sad hans mor som forstenet uden tårer i øjnene. Jeg kan ikke huske det nøjagtige forløb, men jeg husker, hun sagde: Det er Guds vilje, at han skulle dø.

Da blev det min tur til at forstenes, for så stor gudstro har jeg ikke.

Vi skaber selv et sundt liv
Min bror døde af nyresvigt; han var diabetiker. Da jeg var på besøg, var han ved at måle sit blodtryk, og hans kone målte også sit. Min brors kommentar var: Jeg vil give alt i verden bare for at få dit blodtryk. Min svigerinde levede sundt, altid smilende og glad. Efter min bror var død, levede hun kun få måneder.

Hun døde af kræft. Hun viste aldrig symptomer på kræft, men lige pludselig brød det ud. Mens min bror levede, havde hun deres fælles holdepunkt som mand og kone, men da han døde, brød hendes verden sammen. Ingen af dem var særligt religiøse i den forstand, vi sædvanligvis forstår ved religiøse og Gud.

Det er ikke gud, der har ansvaret for en sund livsførelse. Det er én selv, der skaber rammerne om ens levevis, men måske henter nogle inspiration fra deres religion og Gud.

Religion kan give livet værdi
Jeg var for nylig på besøg i Zürich, i en hindu-ashram, et kloster, hvor jeg mødte mange europæere, som frivilligt gav afkald på en masse ting, vi anser som daglige fornøjelser, såsom alkohol og kød.

LÆS OGSÅ:
Hinduisme

Direkte adspurgt svarede de, at de ikke havde lidt afsavn, for religionen havde lært dem at sætte pris på andre værdier i livet. De mediterede hver dag tilsyneladende uden bekymringer. Man tager livet, som det kommer.

Uheldigvis kan man feje meget ind under begreberne religion og Gud, men det gælder ikke at leve en sund og afslappet tilværelse. Den kommer af, at man har visse holdninger. Holdningsløs livsførsel resulterer altid i en dårlig og usund tilværelse.

For meget salt fordærver maden

Man ser det også i Hans Kirks roman Fiskerne, hvor folk i Vestjylland underordner sig - og endda straffer sig selv i Guds navn for egen formodet forseelse. Typisk når religion og Gud overtager ens forstand, så mister man jordforbindelsen.

LÆS OGSÅ:
Hans Kirk hadede fiskernes tro

Salt fremhæver smagen, men for meget fordærver maden. Ukritisk hundrede procents underkastelse til religion og Gud stagnerer og fordærver mennesker og deres tankegang.

Dhamu Chodavarapu er samfundsdebattør, hindu og panelist på religion.dk