Muhammad - en kort biografi

Ved første øjekast var der intet der umiddelbart tydede på at drengen Muhammad ved sin fødsel år 571 (bemærk at nogle sætter Muhammeds fødselsår til 570) skulle komme til at være grundlæggeren af én af de i dag største monoteistiske religioner.


Faderen Abdullah døde før drengens fødsels og hans moder Amina blot seks år efter Muhammads fødsel. Overleveringen lader os vide, at barndommen i Quraysh-stammen af drengen blev anvendt som fåre- og gedehyrde med et så absolut fravær af almindelig dannelse, at Muhammed som mange andre i beduinsamfundet forblev analfabet.


Hvad der kan synes som et forholdvis normalt liv først som hyrde og siden som købmand blev dog med et forandret, da Muhammad i en alder af 40 år modtog de første af sine åbenbaringer overbragt ham af Ærkeenglen Gabriel, der blandt flere centrale budskaber rummede et der overskyggede alle andre nemlig at erstatte den hidtidige polyteisme blandt den arabiske halvøes befolkning og alene underkaste sig én Gud nemlig Allah og på denne vis indskrive sig blandt de andre monetistiske religioner i regionen som Kristendommen og Jødedommen.


Gennem årene modtog Muhammad stribevis af åbenbaringer. Nogle i brudstykker andre som hele kapitler. Åbenbaringer der i sin samlede form i dag er det, der benævnes: Koranen.


Overleveringerne vil igen lade os vide, at de første åbenbaringer skræmte Muhammad i en sådan grad, at han var ganske overbevist om, at han var ved at blive vanvittig. Alene rådført med hans hustru Khadijah, der således indskriver sig i historien som den første muslim, gav ham troen på, at der vitterlig var tale om uforfalskede åbenbaringer og som sådan budskaber fra Gud.


Imidlertid var den geografiske ramme for disse de første af Muhammads åbenbaringer byen Mekka og bragte ikke overrraskende Muhammad i direkte opposition til det her herskende polyteistiske trosforhold. Et foreløbig punktum for Muhammads virke i byen bliver da også sat, da han i år 622 beslutter at udvandre til byen Medina for her at grundligge den første egentlige muslimske menighed. Udvandringen i år 622 kalder muslimerne Hijra og året er år 0 i den muslimske kalender.


Seperationen mellem beboerne i Mekka og den ny muslimske menighed i Medina bølger dog frem og tilbage årene efter for endelige at kulminere i år 628 hvor også beboerne i Mekka vælger at underkaste sig Islam.


Profeten Muhammad dør i år 632 uden at have udnævnt en egentlig efterkommer eller arvtager.

Vigtige begivenheder i Muhammads liv:

570: Muhammads fødes i byen Mekka i det nuværende Saudi Arabien. Det skal bemærkes at der hersker tvivl om hvorvidt Muhammad fødes i år 570 eller 571 ligesom der indenfor Islam selv hersker uenighed om hans fødselsdag.
576: Muhammads moder dør.
595: Muhammad gifter sig med sin første kone: Khadija.
611: Muhammad modtager den første åbenbaring ved Hirabjerget.
622: Muhammad flygter til Medina. Bosættelsen i Medina benævnes Hijra og årstallet 622 er også år 0 i den islamiske kalender.
624: Slaget ved Badr hvor Muhammad med en hær på blot 314 mænd nedkæmper en Mekkansk gruppe på hele 1.000 mænd. Slaget har ikke blot militarisk betydning men hidsede Quraysh-stammen og de øvrige arabiske stammer til yderligere modstand mod Muhammad og beboerne i Medina.
626: Slaget ved Uhud hvor Muhammad og den medianske hør lider et svigende nederlag.
628: Muhammad genvinder kontrollen med Kabaaen i Mekka.
629: Den første pilgrimsfærd gennemføres til Mekka.
632: Muhammad dør af naturlige årsager.