Omskæring mindsker aids-risiko

Hvis en mand er omskåret, har han mindre risiko for at få aids, viser ny forskning, og det kan blive en vigtig brik i kampen for at forhindre spredningen af hiv og aids.

Det er en ny undersøgelse i Sydafrika, offentliggjort i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Public Library of Science Medicine, der leverer de mere håndfaste beviser for den tese, som læger og aidsforskere længe har kredset omkring: nemlig, at der er en forbindelse mellem omskæring og risikoen for at blive smittet med hiv.

Undersøgelsen, som fandt sted uden for Johannesburg, fulgte 3274 mænd, hvoraf halvdelen var omskåret. Efter 17 måneder var 49 mænd i gruppen af ikke omskårede blevet smittet med hiv, mens det samme tal for gruppen af omskårede blot var 20. En så drastisk forskel imellem de to grupper havde forskerne bag undersøgelsen ikke regnet med.

"Mandlig omskæring kan mindske hiv- og aidsbyrden væsentligt, især i det sydlige Afrika, hvor mandlig omskæring er en sjældenhed, og hiv-virussen er meget udbredt", konkluderes det i det videnskabelige tidsskrift.

- Man har været klar over, at der er en potentiel effekt de seneste 10 år, men det er først nu, at resultater, som underbygger teorien, er begyndt at dukke op, siger Jan Gerstoft, overlæge på Rigshospitalets epidemiklinik.

Han hæfter sig ved, at hiv er knapt så udbredt i det vestlige Afrika, hvor omskæring er en ofte brugt kulturel praksis. I Østafrika derimod, epicenteret for Afrikas hiv-katastrofe, bliver omskæring kun sjældent foretaget.

Forskerne bag undersøgelsen kommer fra blandt andet WHO, FN's program for bekæmpelse af hiv og aids og anerkendte universiteter fra Frankrig, Sydafrika og USA. De konkluderer, at universal mandlig omskæring ville kunne redde tre millioner menneskeliv og forhindre seks millioner nye smittede over de næste 20 år.

En fordel ved omskæringen som våben mod aids er, at det i forvejen er en anerkendt kulturel praksis i mange afrikanske lande, mener doktor Bertran Auvert, der er professor ved universitetet i Versailles-Saint Quentin og som var en af de ledende forskere ved undersøgelsen i Sydafrika.

Ifølge undersøgelser, han har foretaget i Sydafrika, Kenya og Uganda, vil mellem 50 til 75 procent af uomskårne mænd gå med til at få foretaget proceduren på sig selv og deres børn, hvis det bliver endeligt bevist, at omskæring kan mindske risikoen for hiv-smitte i væsentligt grad.

Et endeligt bevis afventer resultater fra to lignende undersøgelser, som er ved at blive gennemført i Kenya og Uganda. De to undersøgelser involverer næsten 8000 mennesker, og resultaterne er klar til næste år.

udland@kristeligt-dagblad.dk

Læs mere under Den tredje Verden samt Kronik