Afgrundsdyb forskel på kirke og moské

Scanpix KD Høst-gudstjeneste Høst-gudstjeneste i Skamby gudstjenester var i kirke foto af Karen Margrit og Niels Olsense. (Foto: Lars K Mikkelsen/SCANPIX DANMARK 2009) Foto: Lars K Mikkelsen Denmark

Kommentar:

Vedrørende svaret "Kirken og moskéen spiller samme rolle"

Hej Safia

Jeg troede du havde glemt mig.

Jeg "glemmer" - skriver du - men mit kendskab til dansk kirkehistorie efterlader ingen erindring om en systematisk anvendelse af kirkerum til fx forsamlingshus.

Til et forsamlingshus hørte jo altså både dans og øl, og ingen af delene har nogensinde haft plads i et kirkerum uden kraftig påtale fra biskop. Ingen har holdt skolestue i en kirke i Dannmark de sidste mange hundrede år - om nogensinde!

Nej, Safia, jeg har ikke glemt; alternativt kan jeg have fortrængt det, men endnu bedre synes det mig, om du satte dig lidt mere ind i, hvad dansk kristendom er.

Kirke og kirke er to forskellige ting: Dels kirkebygningen, og dels 1 milliard mennesker, døbt i Jesu Kristi navn. For dem er gudstjenesten mødet med Gud selv i det Ord, som i Jesus Kristus blev kød og blod, og det er jo da en teologi, som islam adrig har villet eller turdet kaste sig ud i.

Islam tør ikke se i øjnene, at Gud i Jesus Kristus nedværdigede sig for vor skyld, og denne mand, Jesus, er det, som møder os under gudstjenesten i kirken. Det er hér den store forskel på kirkebygning og moske ligger: Gud selv træder frem midt iblandt os i sit ord ved navn Jesus.

Kan du ikke se, at det gør en afgrund af forskel på en moske og en kirke?

Jeg er nok klar over, at det for islam er vigtigt at hævde, at kristne og muslimer tror på den samme gud; men intet kunne være mere forkert. Kristen tro er, at Gud i Jesus nedværdigede sig selv af kærlighed til mennesket og som nedværdiget - dømt og korsfæstet - kommer til os i sit ord i gudstjenesten og tager os til sig i kærlighed.

Denne tanke - teologi - er for en muslim jo oprørende, men det er immervæk bærende for kristen tro ud over verden.

Når du derfor forsøger at sætte lighedstegn mellem islam og kristen tro, så er det ikke blot oprørende for mig, men i modstrid med sandheden.

Men tak for dit svar.

Bedste hilsner

Søren Rønn Willesen

Svar:

Hej Søren

Jeg har aldrig sat lighedstegn imellem islam og kristendom; det udsagn må bestemt stå for helt din egen regning.

Mht. kirker så er det et historisk faktum, at med Grundtvig begyndte mange frikirker deres virksomhed i skolestuer og forsamlingshuse, indtil man havde midlerne til at bygge egne frikirker eller opkøbe egnens statskirker.

Med venlig hilsen

Safia Aoude
Muslimsk forfatter og foredragsholder