Krige får Afrika til at sulte

Det er svært at koge majsgrød til aftensmaden, når en flok soldater nogle måneder forinden er redet gennem landsbyen og har sat ild til de næsten modne marker. Og hugget resten af den smule mel, der var tilbage fra sidste høst.

Det ved indbyggerne i Burundi alt om. De bor i det land i verden, hvor sulten er mest påtrængende, først og fremmest som følge af en langvarig borgerkrig, som forhindrer befolkningen i at dyrke deres landbrug og sikre deres fødevarer. Det fremgår af en undersøgelse af den globale sult, som Det Internationale Institut for Forskning i Fødevarepolitik, IFPRI, kunne præsentere i denne uge.

- Væbnede konflikter forstærker sulten, fordi de kæmpende ofte bruger sult som et våben ved at lukke af for fødevareforsyningen, udsulte modstanderne til at underkaste sig og bortføre den nødhjælp, der var beregnet på civile. Mange af de lande, der var involveret i egentlige krige mellem 1989 og 2003, scorer dårligt i indekset, konkluderer IFPRI.

Sammen med Burundi ligger Eritrea, Den Demokratiske Republik Congo, Etio- pien og Sierra Leone på top fem over de lande i verden, hvor sulten er størst. Alle lande er - eller har for nylig været - plaget af voldelige konflikter. Det samme gælder for en række andre afrikanske stater. Ifølge EU-Kommissionen lever hver femte afrikaner i et land hærget af krig eller voldelige konflikter. Det er også baggrunden for, at EU vil øge sin støtte til initiativer, der bidrager til at skabe fred og sikkerhed.

- Krig og voldelige konflikter har kostet millioner af afrikanere livet og lagt årtiers økonomiske udvikling i ruiner. EU ønsker derfor at gøre en ekstra indsats for at fremme fred og sikkerhed i alle faser af en konflikt, hedder det i EU's Afrika-strategi.

I alt har IFPRI undersøgt forholdene i 119 lande med hensyn til børnedødelighed, underernæring blandt børn samt den andel af befolkningen, der konstant får for lidt mad. Værst er situationen i Afrika syd for Sahara, hvor alle de 10 lande, der ligger øverst på IFPRI's liste, hører hjemme. Men der er også stadig store problemer med sult i det sydlige Asien, hvor særlig underernæringen blandt børn er markant.

Mikael Bjerrum, direktør for det nordiske kontor for Verdensfødevareprogrammet, WFP, kalder det "absurd", at millioner af mennesker må sulte på grund af voldelige opgør.

- Den type årsager er værre at holde ud end for eksempel tørke. Menneskeskabte konflikter burde vi kunne gøre noget ved, siger han.

- Tag Darfur. Her sørger vi for mad til seks millioner mennesker, hovedsageligt fordi der foregår en krig, som betyder, at de bor i 170 lejre i stedet for hjemme i deres landsbyer. Det er absurd.

Mikael Bjerrum peger på, at der er brug for politiske løsninger, hvis sammenhængen mellem sult og krig skal brydes. Nødhjælpsorganisationerne kan kun lappe på problemet.

- Vores formål er rent humanitært. Det eneste, vi kan gøre, er at holde folk i live, mens konflikten kører, og så opfordre til, at der bliver taget alle de politiske initiativer, man kan, siger han.

upoulsen@kristeligt-dagblad.dk