Spedalskhed er langt fra udryddelse

Med en halv million nye tilfælde hvert år på verdensplan er sygdommen spedalskhed langt fra udryddet, selvom den især er udbredt i nogle bestemte lommer med spedalskhed i Den Tredje Verden. Spedalskhed forekommer imidlertid også i lande, hvor de fleste næppe forestiller sig det, eksempelvis findes der en del tilfælde i USA.

I middelalderen blev der holdt dødsmesse over personer, der blev erklæret for spedalske, og de blev tvangsisoleret, men at sygdommen stadig fører til stempling og udstødelse findes der et meget aktuelt og til dels hjemligt eksempel på.

Det udspillede sig, da der i august i år i den danske lejr Camp Dannevang i Irak opstod frygt for, at en udenlandsk medarbejder led af spedalskhed.

Hærens Operative Kommando, HOK, vurderede da, at det var strengt usandsynligt, at lejrens danske soldater kunne blive smittet af sygdommen. Alligevel blev den pågældende mand fra Indien fritaget fra sit arbejde med at lave mad, vaske og gøre rent, og han kom til at leve afsondret i lejren, indtil han blev sendt hjem.

- I det firma, der arbejder for os, kom en mand under mistanke for at lide af spedalskhed. Han blev fjernet og sendt hjem, og der blev taget prøver, som bliver undersøgt i Storbritannien, men der er endnu ikke kommet svar på prøverne, siger presseofficer i HOK, Kim Grünberger.

Ifølge Kim Grünberger så det imidlertid ud, som om manden led af spedalskhed.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen, WHO, er der stadig en høj forekomst af spedalskhed i nogle områder af Angola, Brasilien, Den Centralafrikanske Republik, Den Demokratiske Republik Congo, Madagaskar, Mozambique, Nepal og Tanzania.

Disse lande er meget engagerede i at udrydde sygdommen og fortsætter deres bestræbelser på at intensivere deres kontrol med spedalskhed, skriver WHO.

Ifølge den danske hjælpeorganisation Spedalskhedsmissionen findes der endvidere en hel del spedalske i Latinamerika, ligesom sygdommen heller ikke er ukendt i USA.

I 1986 begyndte Danmark at samarbejde med de lokale sundhedsmyndigheder om at udrydde spedalskheden i Indien. Ved udgangen af 2005 blev det dansk-indiske bistandssamarbejde afsluttet, og ifølge Udenrigsministeriet har Danmark været med til - næsten - af have udryddet spedalskhed i Indien.

Sekretær i Spedalskhedsmissionen, Ellinor Grøndahl Mortensen, oplyser, at der ikke findes nogen test, der kan vise, om et menneske er smittet med spedalskhed, før symptomerne viser sig. Sygdommen kan derfor ikke forebygges, men den kan behandles effektivt, hvis der sættes ind tidligt.

Spedalskhedsbakterien har imidlertid en inkubationstid på op til 25 år, hvilket gør arbejdet med at opspore smittekilder vanskeligt.

Det har Ellinor Grøndahl Mortensen et aktuelt eksempel på, idet den kvindelige part af et congolesisk flygtningeægtepar for nylig havnede på et krisecenter for voldsramte kvinder her i Danmark.

Ved udredningen viste det sig, at kvinden var smittet med hiv. Da denne infektion var behandlet, kunne lægen konstatere at kvinden også havde en underliggende sygdom. Hun var også spedalsk.

- Og i virkeligheden kan man have den slags boblende vulkaner gående rundt alle vegne, siger Ellinor Grøndahl Mortensen om smitterisikoen ved spedalskhed.

udland@kristeligt-dagblad.dk

Spedalskhed

**Ifølge WHO var der i 2003 513.000 nye tilfælde af spedalskhed i 110 lande.Tallene er siden gået ned, men de officielle tal fra WHO halter bagefter. Billedet bliver også forvirret af, at WHO regner en spedalsk for helbredt, når vedkommende er færdig med medicinsk behandling, mens for eksempel en hjælpeorganisation som Spedalskheds-missionen regner spedalske for syge, hvis de fortsat har behov for hjælp som følge af de fysiske skader, spedalskheden har påført dem. Ifølge Spedalskhedsmissionens eksperter har 3-4 millioner mennesker fortsat behov for anden hjælp såsom kirurgi, fysioterapi, rehabilitering og uddannelse.