Hvad betyder inferno?

Skuespillerne Felicity Jones og Tom Hanks, der spiller hovedrollerne i Inferno, til filmens premiere i Berlin. Filmen har også danske Sidse Babett Knudsen på rollelisten. Foto: AP Photo/Markus Schreiber

Inferno er titlen på en længe ventet filmatisering af Dan Browns roman af samme navn, der har premiere i landets biografer. Men hvad betyder ordet inferno egentlig, og hvor stammer ordet fra?

I dag kan du igen følge professor Robert Langdon, når han i den amerikanske skuespiller Tom Hanks populære skikkelse bliver hvirvlet ind i et kompliceret mysterie fyldt med symbolik og historiske, litterære og religiøse referencer.

Filmen hedder Inferno og er en filmatisering af den voldsomt populære amerikanske forfatter Dan Brown, der især er kendt for krimien Da Vinci-mysteriet. Men hvad betyder inferno egentlig, og hvor stammer begrebet fra?

Ordet inferno stammer fra italiensk og betyder Helvede. Det mest kendte eksempel på en beskrivelse af et Helvede finder vi hos den italienske forfatter Dante Alighieri (1265-1321). Det er også her, Dan Brown har hentet inspirationen til både Infernos titel og plot.

I sit store episke digt, Den guddommelige Komedie, beskriver Dante, med sig selv som hovedperson, sin rejse gennem de tre dødsriger – Inferno (Helvede), Purgatorium (Skærsilden) og Paradis. Dante er på de to første etaper ledsaget af den antikke romerske digter Vergil.

Nu om dage bliver Helvede og Skærsilden ofte brugte som synonymer, men i Den guddommelige Komedie er det to forskellige riger. Helvede er for dem, der har syndet utilgiveligt. I Skærsilden er de begåede synder ikke utilgivelige, og opholdet her er en renselsesproces på vej mod Himlen.

En af grundene til, at vi ofte tænker på Dantes beskrivelse af Helvede i forbindelse med begrebet, er, at der i Bibelen ikke er mange detaljer, der beskriver det. En af de få, der er, er Jesus’ omtale af Helvede i Markusevangeliet kap. 9, v. 43, hvor han blandt andet kalder Helvedes ild for uudslukkelig. Den kristne lære om Helvede blev videreudviklet hos Kirkefædrene i Oldkirken. 

I den protestantiske tro afviser man helt, at Skærsilden findes. Reformatoren Martin Luther gjorde det i sine 95 teser fra 1517 klart, at læren om Skærsilden, ifølge ham, manglede bibelsk belæg.

Dan Brown har tidligere mødt kritik for at blande historie, teologi og fiktion sammen. I nogle kredse er han decideret lagt for had. Da han var i Firenze, hvor meget af Inferno foregår, for at promovere bogen i 2013, havde han livvagter, når han bevægede sig rundt i byen.