Luther-filmen set fra andre verdenshjørner

Der er mange roser til det episke drama om Martin Luther, hvis man surfer kloden rundt. Den officielle hjemmeside kan man se på www.lutherthemovie.com, hvor der også er en trailer og filmplakaten.

Vil man vide mere, kan siden www.lutherthemovie.com/flash/luther.html varmt anbefales. Det er den flotteste og mest informative side om filmen med blandt andet en quiz og en tidslinje til Luthers liv. Desuden er der flere anmeldelser fra de store amerikanske aviser, et fotogalleri, billeder fra produktionen og FAQ.

Et referat af filmen finder man på siden www.hollywoodjesus.com/contents_L.htm.

De positive anmelder roser filmen for at være meget historisk korrekt og få mange historiske detaljer med. På hjemmesiden www.luther.cph.org/review/ptmreview.asp skriver præsten Paul McCain, at filmen holder sig tæt på historiens gang. De teologiske stridigheder mellem kirken og Luther fremhæves og skildres godt, og Martin Luther selv fremstår som en reformator af kirken og ikke blot som revolutionær.

Paul Mccain fremhæver dog også, ligesom andre anmeldere (Se Plugged In, som har en rigtig god anmeldelse), at filmens store problem er, at den skal have for meget med på de knap to timer, som filmen varer. Filmen skildrer årene 1505-1530 i Luthers liv, og der sker så utroligt mange ting, at der har fundet en hård udvælgelse af episoder, som kan komme med i filmen, sted. Dette gør, at filmen nogle steder kan virke forvirrende og usammenhængende.

Andre anmeldere har kun godt at sige om filmen. Hjemmesiden fra Tysklands ambassade i Washington D.C. www.germany-info.org/relaunch/info/publications/week/2003/030926/misc5.html skriver blandt andet: "The film accurately depicts Luther as a man at war with himself and his beliefs."

Netop skildringen af personen Luther i filmen roses fra de fleste sider. Filmen giver et reflekteret billede af reformatoren, og han fremstår som helt igennem troværdig i Joseph Fiennes' fortolkning.

En rigtig spændende, lidt anderledes og meget positiv anmeldelse finder man på www.christianitytoday.com/movies/reviews/luther.html. Anmelderen er Chris Armstrong, der har lagt en historisk vinkel på sin anmeldelse af filmen. Han kritiserer personskildringen af Luther.

Reformatoren fremstår som alt for venlig, mener han: "If there is any misstep in the film, it is the relentless niceness of its Reformer. Throughout we see Luther filling the void left by the old, corrupted symbols of late medieval Catholicism with the simple "Jesus loves me" theology of a mainstream Sunday school class."

Ifølge anmelderen er springet for stor imellem den unge, martrede Luther, og den gamle, livskloge Luther, der har opdaget Guds kærlighed. Der er for stor fokus på kærligheden fra Gud, som får en fremtrædende plads i flere scener.

Et andet kritikpunkt er skildringen af forholdet mellem kirken og Luther. Det skildres for ensidigt, mener anmelderen, og det er han ikke ene om.

Hjemmesiden www.audiorevolution.com/movies/luther skriver, at kirkens mænd ikke fremstår troværdige i deres argumentation én eneste gang i hele filmen, selvom forfatterne har prøvet at være fair over for både dem og Luther samt dennes tilhængere.

Chris Armstrog (på Christianity Today) bemærker: "Of course, this is a Lutheran movie, not a Catholic one it is backed by Thrivent, the major Lutheran financial services organization. The answer to the question of whether Luther is destroying the church he loves or bringing it back to its most basic sources of authority is clear. The abuses flowing from the "sewer" of Rome are portrayed starkly enough".

Også katolske sider så som www.decentfilms.com/commentary/luther.html er kritiske. Siden sætter filmen ind i en ramme af andre religiøse film i Hollywood. Den anklager filmen for at være for beundrende og ensidig positiv i sin skildring af Luther og reformationen og så negativ over for katolicismen, at det er historisk ukorrekt. Luther sættes i det mest positive lys, mens hans modstandere fremstår fjollede.

Den mest kritiske side er de.indymedia.org/2003/12/70011.shtml. Den kan kun finde dårlige ting ved filmen, citater tages ud af deres sammenhæng og historiske kontekst for at svine Luther til, og som sådan virker siden komisk. underholdningsværdien gør den alligevel et besøg. F. eks. sammenlignes Luther på tværs af ca. 500 år med nazisterne.

Siden www.hollywoodjesus.com/luther.htm (gå ind under current movies, dernæst under Alpha Index og All Movies og dernæst under L- det betaler sig), er en flot anmeldelse med masser af billeder, trailer og bibelske citater fra filmen. Her kan man også læse om skuespillerne og om folkene bag filmen, og man kan læse et interview med produceren Dennis Clauss.

www.crosswalk.com/fun/movies/1222106.html har et afsnit om filmens gode sider, et afsnit om dens dårlige sider og til slut en sammenfatning. Det er en meget positiv stemt anmeldelse, og anmelderen forstår nu fuldt ud, hvorfor og hvordan Martin Luther har haft så stor betydning for kristendommen. Også skildringen af Luther tæller på plussiden. På minussiden tæller de mange drab og meget vold, men alt i alt er det en fremragende film.

Skulle man have eller få lyst til at læse de skrifter, Luther efterlod sig, kan følgende links anbefales: http://Tekster på dansk, latin og tysk og Tekster på dansk. Sidstnævnte har også søgefunktion.