Klassiker

Muslimer reddede jøder fra holocaust

"Retfærdige Blandt Nationer"-alléen i Jad Vashem-mindeparken, Jerusalem. Foto: Wikimedia

Ikke mange kender historien om muslimer, der med livet som indsats reddede jøder under Anden Verdenskrig

Forholdet mellem muslimer og jøder trækker tit overskrifter i medierne. Det gælder ikke bare forholdene i Mellemøsten, men også på vore breddegrader, hvor jøder oplever problemer med at bosætte sig i visse områder af København og Malmø.

Muslimerne udviste stort heltemod

Men da jøderne var allermest udsatte og forfulgte under Anden Verdenskrig, var der muslimer, som udviste et enestående heltemod for at redde dem fra nazisternes udryddelse. Det er et faktum, som vinder mere og mere anerkendelse. Ikke mindst Israel har i de senere år anerkendt disse muslimer ved at tildele dem udmærkelsen Retfærdige Blandt Nationer, efterhånden som historierne bliver dokumenteret.

I Albanien havde landets muslimer besluttet at modarbejde nazisterne. På basis af besa, et æresbegreb, der betyder at holde sit løfte, beskyttede muslimske familier jøder på flugt fra mange egne af Europa. Et eksempel er familien Veseli, som gemte to jødiske familier på i alt syv medlemmer i landsbyen Kruja, indtil området blev befriet af de allierede i november 1944. Veseli-familien blev i 1987 de første albanske muslimer, som fik ærestitlen Retfærdige Blandt Nationer.

I den engelske pjece vedhæftet denne artikel kan man, foruden historien om Veseli-familien, blandt andet også læse den albanske muslim Enver Alia Sheqer fortælle om sin far Ali Sheqer Pashkaj:

"Min far ejede en almindelig butik med fødevarer i byen Puke. Det var den eneste butik af sin art i mange miles omkreds. En dag kom en tysk transport rullede forbi med nitten albanske fanger på vej til hårdt straffearbejde og en ung jødisk mand, der skulle skydes. Far talte fremragende tysk og opfordrede nazisterne til at komme ind i hans butik og beværtede dem med mad og vin, til de blev berusede. Alt imens gemte han en note i et stykke melon og gav det til den unge jøde med besked om at flygte ud i en nærliggende skov til et bestemt sted.

Reddede jøder fra nazisterne

Nazisterne var rasende over flugten, men min far hævdede sin uskyld. De bragte far ind til landsbyen og stillede ham op mod en mur for at få oplysninger om, hvor jøden havde gemt sig. Fire gange satte de en pistol for hans tinding og truede med at nedbrænde hele landsbyen, hvis han ikke tilstod at have hjulpet til flugten. Min far holdt ud, og til sidst forlod tyskerne stedet. Min far hentede da den unge jøde, Yeoshua Baruchowiç, fra skoven og skjulte ham i to år i sit hjem, indtil krigen var forbi.

Historien vidner også om muslimer i lande omkring Middelhavet, der reddede jøder fra nazisterne under Anden Verdenskrig.

Det er den israelske institution Jad Vashem som siden starten af 1960'erne har indstillet folk til udmærkelsen Retfærdige Blandt Nationer, fordi de reddede jøder under Anden Verdenskrig. Ærestitlen skal i sidste instans tildeles af den israelske højesteret, og op mod 25.000 ikke-jøder er hidtil blevet tildelt denne ære.

Blandt de mere kendte modtagere af ærestitlen er Oscar Schindler og Raoul Wallenberg. Mindre kendte er de omkring 70 muslimer med ærestitlen. Modtagere af ærestitlen for opsat en mindeplade og plantet et træ langs Retfærdige Blandt Nationer-Alléen i Jad Vashems mindepark på Herzlbjerget i Jerusalem.

Muslimer gjorde en forskel under holocaust

For nylig blev der afholdt en udstilling i London, som i skrift og billeder fortalte historien om disse muslimer. Udstillernes overordnede mål var at gøre op med myter, der indebærer, at ingen muslimer spillede en rolle i forsvaret af jøder under holocaust. Omvendt er det også et opgør med dem, der i nogle arabiske samfund benægter Holocaust, eller ligefrem ser på det som et ideal, hvor Hitler portrætteres som en helt.

Fiyaz Mughal, medarrangør fra den velgørende organisation Faith Matters, siger til religion.dk:

Vi organiserede denne udstilling, da vi er bekymrede for, at små grupperinger inden for de jødiske samfund forsøger at udbrede et billede af muslimer som nogle, der med glæde støttede nazisterne under Anden Verdenskrig. Dette er faktuelt usandt og unøjagtigt. Det er også bekymrende, at nogle små sektioner af muslimske samfund aktivt benægter holocaust og ikke er villige til at diskutere denne katastrofe i Europas historie. Begge disse positioner er forkerte og potentielt skadelige for relationer mellem muslimer og jøder.

Vi er inspireret af historier, der kan bryde igennem disse myter og usandheder. Disse modige personer gjorde det rigtige på grundlag af deres medmenneskelighed, deres muslimske tro og æresbegreber, siger Fiyaz Mughal.