Sådan skildres engle i kunsten

Billedet er malet af den danske maler Carl Bloch (1834-1890 og forestiller en engel, der trøster Jesus i Getsemane Have, umiddelbart før han bliver taget til fange. -

Billedet er malet af den danske maler Carl Bloch (1834-1890 og forestiller en engel, der trøster Jesus i Getsemane Have, umiddelbart før han bliver taget til fange. - Foto: Wikimedia Commons

KLIK PÅ BILLEDET HER FOR AT SE EN BILLEDSERIE.Billedet ""Stevenson Memorial"" er malet af den amerikanske maler Abbott Thayer i 1903. Englen sørger og mindes den afdøde. Det er en hyldest til forfatteren Robert Louis Stevenson, da det forstiller englen siddende på hans grav. Det sørgelige motiv kan også have noget at gøre med Thayers kones bortgang nogle år tidligere. -

KLIK PÅ BILLEDET HER FOR AT SE EN BILLEDSERIE.Billedet "Stevenson Memorial" er malet af den amerikanske maler Abbott Thayer i 1903. Englen sørger og mindes den afdøde. Det er en hyldest til forfatteren Robert Louis Stevenson, da det forstiller englen siddende på hans grav. Det sørgelige motiv kan også have noget at gøre med Thayers kones bortgang nogle år tidligere. - Foto: WIkimedia Commons

Billedet forestiller ærkeenglen Gabriel, der der bebuder Maria, at hun skal føde Guds søn.  Det er malet af den italienske sengotiske  maler Gentile da Fabriano i 1425. -

Billedet forestiller ærkeenglen Gabriel, der der bebuder Maria, at hun skal føde Guds søn. Det er malet af den italienske sengotiske maler Gentile da Fabriano i 1425. - Foto: Wikimedia Commons

I Koranen nævnes også englen Israfil - her tegnet af en irakisk maler fra 1200-tallet.

I Koranen nævnes også englen Israfil - her tegnet af en irakisk maler fra 1200-tallet. Foto: WIkimedia Commons

Idéen om skytsengle er en udbredt forestilling. Her er de malet af den franske maler Henri Descaigne i 1836. -

Idéen om skytsengle er en udbredt forestilling. Her er de malet af den franske maler Henri Descaigne i 1836. - Foto: WIkimedia Commons

Her ses engle, der spiller musik for det nyfødte Jesusbarn. Det er den franske maler William Bougereau.

Her ses engle, der spiller musik for det nyfødte Jesusbarn. Det er den franske maler William Bougereau. Foto: WIkimedia Commons

Giusto de Menabuoi: Cacciata di Adamo ed Eva

Giusto de Menabuoi: Cacciata di Adamo ed Eva Foto: Wikimedia Commons

Robert Campin: Mariæ bebudelse. -

Robert Campin: Mariæ bebudelse. - Foto: Wikimedia Commons

Hans Memling: Mikael vejer sjælene

Hans Memling: Mikael vejer sjælene Foto: Wikimedia Commons

Horace Vernet: Dødsenglen

Horace Vernet: Dødsenglen Foto: Wikimedia Commons

Ukendt kunstner: Rafael

Ukendt kunstner: Rafael Foto: Wikimedia Commons

Mihail Vrubel: Profeten

Mihail Vrubel: Profeten Foto: Wikimedia Commons

Anthony Gormley: Angel of the North

Anthony Gormley: Angel of the North Foto: Wikimedia Commons

Der findes mange forskellige engletyper i Bibelen. Se her, hvordan keruber, serafer og dødsengle er blevet afbildet i kunsten

Er det rigtigt, at Satan engang var en engel? Og hvad er det for en engel, der er afbildet med en fisk? Få et overblik over de forskellige engle i Bibelen nedenfor.

Keruber fungerer som Paradisets vogtere og er øverst i engle-hierarkiet. De optræder flere steder i Det Gamle Testamente, blandt andet i Ezekiels bog kapitel 10 og i Første Kongebog kapitel 6. Desuden er keruberne med til at smide Adam og Eva ud af Edens Have: "Så sendte Gud Herren dem ud af Edens have til at dyrke agerjorden, som de var taget af. Han jog mennesket ud, og øst for Edens have anbragte han keruberne og det lynende flammesværd til at vogte vejen til livets træ." (Første Mosebog kap 3, v. 23-24).

Billedet, "Cacciata di Adamo ed Eva", forestiller Adam og Eva, der bliver smidt ud af Edens Have af en kerub. Keruben hæver sit sværd og giver tegn til, at Adam og Eva skal forlade stedet med det samme.

Værket er malet af den italienske gotiske maler Giusto de Menabuoi (1349 1390) og er fremstillet i ca. år 1378. Det hænger i dåbskapellet i Padova og er en del af en større freskecyklus, der omfatter scener fra skabelsen, Johannes Døberens liv, dommedag med mere. Figurerne er kendetegnet ved en tydelig og udtryksfuld gestik. Farverne er nedtonede.

Menaboui gik op i de små detaljer. Det kan man blandt andet se ved de arkitektoniske elementer. Læg mærke til hvor sirligt ornamenterne på porten er malet.

Ærkeenglen Gabriel er Himlens sendebud og optræder mange steder i Bibelen. Han kommer Daniel til undsætning og besøger Abraham for at fortælle ham, at hans kone, Sara, er gravid. Men mest kendt er han som budbringer for Jomfru Maria.

Der er malet utallige billeder af Mariæ bebudelse. Billedet her er fra 1425 og er malet af Robert Campin. Det er en del af Mérode-altertavlen, der består af tre paneler, og hænger på The Cloisters Museum i New York.

Maleren Campin var en af de første mestre inden for det nederlandske maleri. Campin udmærker sig ved sin nyskabende realistiske gengivelser. Han demonstrerede til fulde sin sans for rum, interiør og stoflighed. De minutiøse hverdagsskildringer og religiøse billeder er hans mærkevare.

Ærkeenglen Mikael omtales ofte som den store fyrste. Han er leder af den himmelske hærskare. Han hjælper Israels folk, blandt andet da han taler til Moses på Sinai-bjerget. Han er en engel, der kommer til undsætning, når der er kamp og trængselstider.

Som der står i Det Gamle Testamente: "På den tid fremstår Mikael, den store fyrste, der står ved dit folks side. Det bliver en trængselstid, som der ikke har været magen til, så længe folkeslag har været til. På den tid skal dit folk blive reddet, alle der er indskrevet i bogen." (Daniels Bog, kap 12, v. 1).

Dette billede er et dommedagsscenarium, der viser ærkeenglen Mikael i færd med at skille fårene fra bukkene. Han står urokkeligt sikkert i sin guldrustning og vejer de frelste og de fortabte sjæle på sin vægtskål. Engle og djævle kæmper om at erobre sjælene. Man kan se en skillelinje i landskabet mellem den frodige og den golde jord mellem Himmel og Helvede.

Billedet er malet af den nederlandske maler Hans Memling i ca. 1473. Det er en del af Dommedagsalteret, der hænger på Nationalmuseet i den polske by Gdansk. Menneskene er ikke anonyme sjæle, de er alle formet med individuelle og portrætlignende træk. Memling er kendt for sin rige farveholding og yndefulde figurer. Trods det voldsomme motiv er det indsat i en rolig og ordnet harmoni.

Engle kan også være dystre. Nogle gange forbindes de med døden. Lucifer, Djævlen, bliver i Bibelen kaldet en falden engel, en strålende morgenstjerne, der faldt ned fra himlen (Esajas kap. 14, v. 12).

Dødsengle møder vi i Det Gamle Testamente i 2. Mosebog, hvor Gud lader en engel dræbe de egyptiske drengebørn for at sikre jødernes flugt fra Egypten. I 2. Kongebog berettes der desuden en blodig historie om Kong Sankeribs hær, der en nat får besøg af en dødsengel, som dræber 185.000 assyriske soldater.

Billedet her er fra 1851 og er fremstillet af den franske maler Horace Vernet (1789 -1863). Det viser dødsenglen, der kræver sit offer, en ung pige. Vernet, der blev født i revolutionstiden, skildrede ofte krige og revolutionære kampe, hvor mange mennesker måtte lade livet.

Rafael er ligeledes en af de vigtigste ærkeengle. Han anses primært for at være en beskyttende engel for unge, pilgrimme og mennesker på rejse. Fisken er hans hyppigste attribut (Tobit kap 6 v. 2-9).

I Tobits bog fra De apokryfe bibelske skrifter rejser Tobits søn Tobias ud for at opsøge sin syge fader. Tobias tager en fremmed mand med på rejsen som ledsager som viser sig at være ærkeenglen Rafael. Rafael kommer ofte Tobias til hjælp og helbreder blandt andet Tobits svigerdatter Sara. Til sidst giver han sig til kende som Guds sendebud. (Tobit kap 12 v. 1 22) Da Rafael er de rejsendes engel fremstilles han ofte i simpelt og praktisk tøj, med sandaler på fødderne og en vandrestav i hånden.

Billedet er malet af en ukendt kunstner fra Peru i 1600-tallet.

Serafer betegnes som ildvæsener og har tre par vinger. Således kan de både skjule ansigt og fødder og flyve på samme tid. De står ved Guds trone og lovsynger Herren og indgår derfor i mange paradisforestillinger. Da Esajas bliver kaldet til profet, står han foran Guds trone, der er omgivet af serafer. Seraferne synger en kraftfuld lovsang, der giver genlyd, så dørene ryster. (Esajas kap 6, 1- 6)

Her ses en akvarel af den russiske kunstner Mikhail Vrubel fra 1905. Den forestiller den seksvingede seraf, som står beskrevet i den russiske forfatter Alexander Pushkins digt Profeten. Digtet er inspireret Esajas beskrivelse af en seraf. Men en af seraferne fløj hen til mig; i hånden havde han et stykke gloende kul, som han havde taget fra alteret med en tang. Han berørte min mund og sagde: Nu har dette rørt dine læber, din skyld er fjernet, og din synd er sonet. I Pushkins digt står jegpersonen ved en korsvej. Serafen kommer til ham og åbner hans øjne, åbner hans profetiske syn og vækker alle hans sanser på ny.

Mange mennesker tror på, at der eksisterer engle. Især er der mange, der tror på, at de har en skytsengel eller at dem, som de har mistet, er blevet til engle. Men engle er nogle uhåndgribelige størrelser, som det er vanskeligt at påvise eksistensen af.

Dette problem illustrerer billedet her. Det viser den engelske kunstner Anthony Gormleys kæmpemæssige metalskultur "Angel of the North" fra 1998. Englen måler 20x54 meter og befinder sig på en bakke oven for motorvejen ved Gateshead i England. Vingerne tilter en smule forover for at skabe et indtryk af, at englen omfavner. Så selv når drøner derudad på motorvejen, kan man føle englens kærlige væsen og tilstedeværelse.

Christian Cohr Arffmann

Født 1984. Cand. mag i litteraturhistorie og visuel kultur fra Århus Universitet. Har studeret på Università degli Studi di Firenze og arbejdet som netpraktikant på Kristeligt Dagblads Digitale Medier. Interesserer sig for økumeni, tværreligiøsitet, religiøs kunst, alternative forkyndelsesformer, fundamentalisme, religion og politik samt kristendom og populærkultur.

Tilføj kommentar

fra shop.k.dk

Mozart - Argerich og Abbado

kr. 129,00 Køb

Sæt med 8 smukke kunstkort af Arne Haugen Sørensen

kr. 115,00 Køb

BEIJING LOVE STORY

kr. 299,00 Køb

RØDE HUNDE GØR IKKE

kr. 249,00 Køb

Tiny Audio M5 DAB+ og FM radio, sort

kr. 599,00 Køb

STYRK DIT BARNS KARAKTER - et forsvar for børn, barndom og karakterdannelse

kr. 249,00 Køb

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.