Amerikanske satanister vil opføre statue på statens grund

Her ses figuren "Baphomet". Først i det 19. århundrede bliver skikkelsen med sit gedehoved, englevinger og androgyne krop associeret med okkultisme og satanisme. Foto: Mary Evans Picture Library/Scanpix

I den amerikanske stat Oklahoma har satanister bedt om at få opstillet en statue på statens grund af den sataniske figur "Baphomet". Men der er mere tale om en provokerende gestus end et egentligt religiøst budskab, mener religionsforsker

Den amerikanske satanistgruppe The Satanic Temple (Det sataniske tempel, red.) har lavet en forespørgsel i staten Oklahoma om at få placeret en satanisk statue i hovedstaden Oklahoma City på Capitol Hill, som er statens politiske hovedsæde. 

Statuen forestiller figuren ”Bapthomet” med gedehoved, horn og englevinger, som ved sin side har en lille dreng og pige. Inkluderet i statuen er også en bænk, som besøgende kan sidde på og få deres billede taget. 

”Vi har valgt den figur, fordi den er traditionel,” sagde Lucien Greaves, som er talsmand for The Satanic Temple og neurolog ved Harvard University, ifølge hjemmesiden CNSNews.com til en tv-station i Oklahoma City.

Han mener, at en satanisk statue hører lige så meget hjemme på statens grund som den statue af Bibelens 10 bud, der blev opført i november 2012 efter en donation fra privatmanden Dr. Mike Ritze, som er medlem af Repræsentanternes Hus i Oklahoma for republikanerne. 

Men i august blev der lagt sag an mod komiteen, der havde godkendt statuen af de 10 bud. Det er gruppen American Civil Liberties Union of Oklahoma Foundation, der har lagt sag an, fordi de anser statuen af de 10 bud som et brud på føderal lovgivning (det vil sige ulovligt i hele USA, red.) i kraft af blandt andet dens ”eksplicitte religiøse budskab”.

Sagen kører stadig, og så længe en afgørelse ikke er truffet, vil staten Oklahoma ikke tillade at nye religiøse monumenter opføres. Den beslutning tilfredsstiller imidlertid ikke satanisternes talsmand Lucien Greaves.

”De 10 bud står stadig på State Capitol (den pågældende stats hovedbygning, red.). Vi vil gerne have vores monument ved siden af de 10 bud, selvom sagen stadig kører, med forståelse for, at en dom imod de 10 bud også vil ramme vores monument og gøre det sandsynligt, at begge bliver fjernet.”

”Kun hvis Oklahoma fjerner de 10 bud i mellemtiden, mister vi det grundlag, som vi bygger vores sag på,” sagde Lucien Greaves yderligere. 

En repræsentant for staten Oklahoma har i en e-mail til CNSNews.com skrevet, at ideen om den sataniske statue er ”absurd”:

"Der vil aldrig komme et satanisk monument på statens grund i Oklahoma og selve forslaget er absurd," skrev Alex Weintz, en kommunikationsdirektør fra staten Oklahomas hovedkontor.

 Omvendt har Lucien Greaves kaldt statuen af de 10 bud for "stødende".

”Vi ville aldrig have foreslået et satanisk monument på statens grund, hvis ikke det var, fordi de 10 bud allerede var der. Ideen om et ensomt monument relateret til en hvilken som helst religion på statens grund er stødende,” sagde Lucien Greaves til CNSNews.com.

”Fra vores synsvinkel er det bedre at have adskillige synspunkter repræsenteret end at tillade, at én enkelt religion forbindes med statens magt og autoritet," sagde han og forklarede statuens symbolik:

"Vores statue skal stå som en hæder til dem, der bliver uretfærdigt retsforfulgt, minoriteterne, der tales ned til, og samfundets ydregrupper, så vi kan respektere deres historie og fejre vores fremskridt som en pluralistisk nation grundlagt på en sekulær lovgivning.”

Jesper Aagaard Petersen er medredaktør af antologien "The Devil's Party: Satanism in Modernity" fra 2013 og religionsforsker ved Norwegian University of Science and Technology i Trondheim med specialisering i blandt andet moderne satanisme. Han kaster lys over statuekontroversen i Oklahoma.

”Når det gælder den sataniske statue i Oklahoma, så er der en særlig amerikansk vinkel, fordi det drejer sig om forholdet mellem stat og kirke. Oklahoma er en konservativ og republikansk stat, og de godtager opførslen af kristne monumenter, selvom det føderalt set er ulovligt. I USA skal man holde kirke og stat adskilt. Derfor har det provokeret mange, ikke kun satanister, men også eksempelvis hinduer og borgerrettighedsgrupper, at der på den ene side er et føderalt forbud, men samtidig en klar prioritering af kristne,” siger han over telefonen fra Norge.

Derfor skal statuen heller ikke tolkes som et religiøst budskab så meget som en provokation, mener Jesper Aagaard Petersen.

”Det sataniske tempel konstruerer kulturelle happenings (begivenheder, red.). De har for eksempel indsamlet penge til at adoptere en strækning på den amerikanske motorvej, så templet kunne skilte med, at de vedligeholdt offentlige anlæg. Det lykkedes ikke for dem, men til statuen i Oklahoma har de fået samlet mange penge ind. Nu er den tegnet og støbt, men endnu ikke placeret.”

”Men det er først nu, kampen kommer, hvor der er to fundamentale udfald for dem. Enten at satanisterne får lov at stille statuen op, eller også får de fjernet statuen med de 10 bud. Pointen er, at de egentlig ikke vil have statuen stillet op, men at de vil have den anden fjernet. De fleste organiserede satanister er mod sammenblanding af kirke og stat. De er ikke kun anti-kristne, men de vil have sekulære stater med trosfrihed. Derfor mener de ikke, at statuen af De 10 bud hører hjemme på statens grund,” siger han.

Billeder af statuen kan ses i denne artikel på hjemmesiden Vice Magazine.