Muslim: Bøn er at åbne et vindue

Når jeg beder, oplever jeg en mental og følelsesmæssig ro, hvor jeg tænker klarere og finder autenticitet og tilfredsstillelse i at kunne give udtryk for mine behov til en større magt, siger imam Naveed Baig. Foto: Leif Tuxen

Bønnen er en aktiv bevægelse mod den ultimative kilde, mener Naveed Baig, der er imam i Dansk Islamisk Center

Hvad betyder bøn for dig?

"Bøn er at åbne et vindue, så man kan se ud eller nogen kan kigge ind. Tanken med bøn er, at det er en slags henvendelse, og for at henvendelsen skal ske, må man gøre noget aktivt. Når man åbner et vindue, der symboliserer hjertet, så trænger man igennem til en anden virkelighed. Bønnen er en form for rejse, en bevægelse og et møde med Gud. Det handler om at tage det første skridt og ihukomme Gud, tale med Gud og se frem til det hinsidige. Når jeg beder, oplever jeg en mental og følelsesmæssig ro, hvor jeg tænker klarere og finder autenticitet og tilfredsstillelse i at kunne give udtryk for mine behov til en større magt."

Hvor og hvordan beder du?

"Vi har forskellige former for bøn i islam. Der er den formelle bøn, hvor vi beder fem gange om dagen, og den uformelle bøn, kaldet dua, hvor man kan bede når som helst og hvor som helst. Det tredje aspekt er en tilstand af bøn, hvor man hengiver sig til Gud og er opmærksom på, at han eksisterer og er sammen med en. Den bøn er fin og subtil og varer hele livet. I bønnen generelt søger man det nærvær, barmhjertighed og kærlighed, som man har brug for som menneske. Verdens kærlighed er begrænset, men Guds kærlighed er den reneste form for kærlighed og det, som vi higer efter bevidst eller ubevidst. Vi spørger hinanden om noget hele tiden, men dette er henvendelsen til den ultimative kilde. At eksistere er at bede og alt i vores hverdag er en form for bøn. Hvem er det i sidste ende, som giver? Det er Gud, som i sidste ende er altings giver og den, der handler bagved sløret."

Hvad er din yndlingsbøn?

"’Åh Gud, du ved allerede, hvad vi har brug for.’"