Spørg

Er dansen om juletræet hedensk?

Juletræet er en tradition, der for os kristne kan bruges til at symbolisere nogle af de ting, vi fejrer i julen. Det er stedsegrønt og kan dermed symbolisere, at Jesus kom for at give os evigt liv, forklarer Sprint Aagaard Korsholm, der er teolog og undervisningskonsulent i Indre Mission.

Hvorfor bliver kristne år efter år ved med danse rundt om juletræet og tilbede Jesus på den måde? Det er jo klart og tydeligt, at Gud forbyder det, skriver en læser i brevkassen. Undervisningskonsulent Sprint Aagaard Korsholm svarer

Spørgsmål:

Kære brevkasse

De sidste tre år har jeg haft det meget mærkeligt med julen, da den (ifølge historien og Biblen selv) ikke har noget som helst med Jesu' fødsel at gøre.

Jeremias’ Bog kapitel 10 fortæller, hvordan et "juletræ" er et dødt gudebillede, og at vi ikke skal lære af disse skikke, og sammen med det første af de 10 bud er det tydeligt, vi ikke må danse om træet og tilbede Jesus på den måde.


Hvorfor? Hvorfor bliver kristne da ved med at gøre det år efter år? Det er jo klart og tydeligt, at Gud forbyder det! Håber på et oplysende svar tak.

Venlig hilsen
Martin

Svar:

Kære Martin

I Jeremias’ Bog kapitel 10 hører vi om et træ, der bliver ”bearbejdet med øksen” og dermed forarbejdet til et ”gudebillede”. En mere detaljeret omtale af præcis samme sag finder vi i Esajas’ Bog kapitel 44 vers 12-20. 

Det drejer sig om, at hedenske mennesker lavede et billede af deres gud. En statue i træ. Denne tilbad de bagefter og betragtede som deres gud. Dette er Gud naturligvis meget imod. Det er at dyrke afguder i stedet for at vende sig til den sande Gud.

Læs også: Julen fører de hedenske traditioner videre

Vores juletræ er på ingen måder, som det, der beskrives i Jeremias’ Bog kapitel 10 og Esajas’ Bog kapitel 44. Vi bearbejder det ikke, så det forestiller nogen form for gud. Vi tilbeder det ikke på nogen måde - hvem har nogensinde bedt til et juletræ, eller ofret gaver til det, eller afgivet løfter til det eller takket det for noget? 

Ligesom jøderne brugte palmegrene som et symbol i deres fejring af Gud og Jesus (Tredje Mosebog kapitel 23 vers 40 og Johannesevangeliet kapitel 12 vers 13), kan vi også bruge af naturen til at fejre Gud og Jesus. 

Selvfølgelig skal vi aldrig begynde at lade som om, at disse ting fra naturen er Gud. De er bare ting, Gud har skabt. 

Læs også: Sådan opstod juletraditionerne

Juletræet er en tradition, der for os kristne kan bruges til at symbolisere nogle af de ting, vi fejrer i julen. Det er stedsegrønt og kan dermed symbolisere, at Jesus kom for at give os evigt liv. Vi kan hænge mange forskellige slags pynt på, der udtrykker vigtige ting i forbindelse med Jesu fødselsdag: engle, hjerter (kærlighed), stjerner, lys og så videre.

Dansen omkring juletræet har intet at gøre med hedenske ritual-danse. Mens vi går omkring træet, synger vi sange til Gud – ikke til hverken grantræet eller hedenske afguder.

Så vi kan trygt bruge et juletræ, men er selvfølgelig også frie til at lade være. Det har ingen central plads i den kristne julefejring.

Med venlig hilsen
Sprint Aagaard Korsholm
Teolog og undervisningskonsulent i Indre Mission

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.

Juletræet er en tradition, der for os kristne kan bruges til at symbolisere nogle af de ting, vi fejrer i julen. Det er stedsegrønt og kan dermed symbolisere, at Jesus kom for at give os evigt liv, forklarer Sprint Aagaard Korsholm, der er teolog og undervisningskonsulent i Indre Mission.

Andre læser lige nu