Spørg

Er skytsengle mænd eller kvinder?

Når engle en sjælden gang viser sig i deres himmelske lys, så bliver menneskene ”grebet af stor frygt”, som det sker, da Jomfru Maria får besøg af englen Gabriel, der bringer bud om, at hun skal være mor til Guds søn, skriver Kirsten Kjærulff, der er katolsk foredragsholder og forfatter.

Engle er faktisk hverken han- eller hunkøn. De er skabt som rene ånder uden fysisk legeme, svarer katolsk forfatter Kirsten Kjærulff

Spørgsmål:

Kære brevkasse

Er vores skytsengle mænd, og er der billeder af alle skytsengle? Jeg kunne da godt tænke mig at se min, som er Rafael.

Venlig hilsen
Yvonne

Svar:

Kære Yvonne

Engle er faktisk hverken han- eller hunkøn. De er skabt som rene ånder uden fysisk legeme. Derfor er det, at Jesus siger: ”I opstandelsen hverken gifter man sig eller giftes bort, men er som engle i himlen”. (Matt. 22,30). 

Men vores menneskeforstand kan ikke lade være at tænke i han- og hunkøn. Derfor forestiller vi os oftest englene som mænd, og de engle, vi kender navn på i Bibelen, har da også mandenavne (Mikael, Rafael, Gabriel). 

Men fordi englene er rent åndelige skabninger, kan man jo ikke se dem eller male billeder af dem. 

LÆS OGSÅ: Kan protestanter have skytsengle?

Der findes ganske vist masser af billeder af engle, men det er billeder, som mennesker har forestillet sig i deres fantasi. På disse billeder har englene oftest vinger, men de er symbol på, at de kan være overalt på én gang. 

Sommetider kan engle dog vise sig for mennesker, men da ser de ofte ud som helt almindelige mennesker. Netop din skytsengel Rafael viste sig for Tobias i Det Gamle Testamente og hjalp ham på en lang rejse og helbredte først hans brud og derefter hans gamle far. Først til sidst i historien afslører han, at han er englen Rafael (Tobits Bog).

LÆS OGSÅ: Kan man miste sin skytsengel?

Når engle en sjælden gang viser sig i deres himmelske lys, så bliver menneskene ”grebet af stor frygt”, som det sker, da Jomfru Maria får besøg af englen Gabriel, der bringer bud om, at hun skal være mor til Guds søn. Eller tænk på englene over marken i Betlehem julenat: Da blev hyrderne også grebet af ”stor frygt”.

Men Gud har givet os vore skytsengle, for at de skal værne os mod alt ondt, derfor er svaret: ”Frygt ikke, for se, jeg forkynder jer en stor glæde”.

Venlig hilsen
Kirsten Kjærulff
Katolsk foredragsholder og forfatter

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.