Spørg

Hvorfor er kvinder urene ved fødsler eller menstruation?

Blod er urent. Derfor bør kvinder, der menstruerer, ikke gå i templet (gudernes bolig og det meste rene sted, man kan tænke sig - i alt fald symbolsk), de bør ikke lave mad, og de bør rense sig efter endt menstruation, forklarer Marianne Qvortrup Fibiger, der er lektor og ph.d. i religionsvidenskab ved Aarhus Universitet.

Blod og ikke mindst menstruerende kvinder anses generelt som noget urent i de fleste religioner, svarer lektor i religionsvidenskab Marianne Qvortrup Fibiger

Spørgsmål:

Kære brevkasse

Hvorfor er kvinder 'urene', når de har menstruation, er gravide eller lige har født og formenes dermed adgang til templer - som jeg har oplevet det i Indonesien?

Venlig hilsen
Annie

Svar:

Kære Annie

Blod og ikke mindst menstruerende kvinder er generelt anset som noget urent i de fleste religioner. Blod har en dobbelt betydning, da det både kan symbolisere liv og død.

LÆS OGSÅ: Må Jehovas vidner modtage 'syntetisk blod'?

Derfor er omgang med blod, og dermed også kvinder, der er menstruerende, og som netop kan ses som markering af såvel liv (menstruerende kvinder er fødedygtige) og som død (menstruation viser en udstødelse af et potentielt liv), ofte tabubelagt. Derfor er menstruerende kvinder underkastet en masse regler. Inden for hinduisme anses kvinder, der menstruerer, derfor også som urene.

LÆS OGSÅ: Renhed

Blod er, når det udstødes fra kroppen, et urent fluidum, som kan forurene sine omgivelser, men også mulig føde for dæmoniske væsener. Derfor bør kvinder, der menstruerer, ikke gå i templet (gudernes bolig og det meste rene sted, man kan tænke sig - i alt fald symbolsk), de bør ikke lave mad, og de bør rense sig efter endt menstruation.

Forholdet urent/rent er måske et af de mest gennemgående træk inden for hinduisme. En religion, der ellers er så svær at kategorisere og definere.

Ikke så meget graviditeten, men snarere selve fødslen anses også som en urenhedsperiode, hvor kvinde, barn og hendes nærmeste familie, som er i kontakt med fødslen, også anses som urene i op til 30 dage.

Tilsvarende er det med døden - fødsel og død - to af de vigtigste overgangsritualer. Jeg håber mit svar hjalp dig lidt på vej.

Bedste hilsner

Marianne Qvortrup Fibiger

Lektor, ph.d. i Religionsvidenskab ved Aarhus Universitet

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.