BILLEDSERIE: Aymara-indianerne byder solguden velkommen tilbage

Når dagen gryr, bydes solen og et nyt år velkommen med åbne håndflader og lamaofring ved vintersolhverv i det bolivianske højland

På årets længste nat fejres det andinske nytår Wilka Kuti i Bolivia den 21 juni med bål og ceremoni for solguden Inti og Pachamama, Moder Jord.

Oprindelige folk i Andesregionen har siden præcolombiansk tid brugt astronomiske fænomener som ledestjerner for deres landbrugsaktiviteter. For at sikre sig gudernes velsignelse til et frugtbart landbrugsår holdt de to årlige rituelle fester for såning og høst, der faldt sammen med sommer- og vintersolhverv.

I ruinerne Tiwanaku, som før koloniseringen var center for et større imperium på Bolivias højlandsslette, fejres solens komme fortsat ved et ritual ledet af aymara-shamanerne, amautas. De takker for et godt landbrugsår og søger at sikre et nyt frugtbart et ved at ofre lamaer og brænde kokablade på et større bål i midten af templet Kalasasaya.

Ved daggry rammer solens første spæde stråler midtpunktet i templets solport og oplyser monoliten Ponce. Tilstrømmende bolivianere i hundredevis hæver hænderne til hilsen. Inti er oppe, lysere tider på vej.

Se billeder fra årets ceremoni i billedserien nedenfor.

Kathrine Dalsgaard læser antropologi på Københavns Universitet og er praktikant på Den danske ambassade i Bolivia

Andre læser lige nu