Billedserie: Robot skriver Torah fire gange hurtigere end rabbiner

En robot skriver en torah-rulle på det jødiske museum i Berlin den 10. juli 2014.

En rabbiner og en robot indgår i en udstilling i Berlin, som sætter fokus på håndskrift i jødedommen

En rabbiner og en robot indgår begge i udstillingen "Verdens skabelse" på det jødiske museum i Berlin.

Begge laver de afskrifter af jødernes hellige bog, Torahen, fra højre mod venstre, med gamle hebraiske bogstaver, sådan som det har været jødisk tradition i tusinder af år. Og det er netop udstillingens fokus: hebraisk håndskrift i jødedommen.

Den torah-skrivende robot er skabt af den tyske kunstnergruppe robotlab, og blev præsenteret for første gang torsdag den 10. juli på det jødiske museum. Det skriver nyhedsbureauet AP.

Det tager maskinen tre måneder at færdiggøre den 80 meter lange torah-rulle. En rabbiner eller en sofer (en jødisk skriftklog) skal bruge næsten et år til samme stykke håndarbejde.

Men i modsætning til rabbinerens afskrift må robottens torah-kopi ikke bruges i en synagoge.

"For at Torahen kan være hellig, skal den være skrevet med gåsefjer på pergament, processen skal være fyldt med mening, og jeg fremsiger bønner, mens jeg skriver den," siger rabbiner Reuven Yaacobov ifølge AP.

Matthias Gommel fra robotlab fortæller, at robotten tidligere har nedskrevet Bibelen på tysk, spansk og portugisisk, før den blev omprogrammeret med hjælp fra en israelsk, grafisk designer.

Udstillingen viser også hebraiske skriftruller, bryllupskontrakter og middelalderlige dokumenter. Robotten vil være udstillet frem til januar 2015. Rabbineren og skriftrullerne takker af den 3. august.

Se billeder af torah-skrivningen herunder:

Installationen 'bios [torah]' af kunstnergruppen robotlab er udstillet frem til 11. november 2015. Maskinen imiterer hebraisk håndskrift med pen og blæk på en 80 meter lang papirrulle.
Rabbiner Reuven Yaacobov laver en afskrift af Torahen på udstillingen "Jordens skabelse" på det jødiske museum i Berlin den 10. juli 2014.
Afskrift af Torahen er en jødisk tradition, som udføres af skriftkloge, også kaldet "sofer", som er oplært i den særlige kunst.
Robotten skriver fire gange så hurtigt som rabbineren, som også har brug for pauser.
Det er en gammel, jødisk tradition at afskrive jødernes hellige bog, Torahen.