Min tro

Isam B: Faste er en cool måde at drille sin lyst på

”Jeg beder fem gange om dagen. Det kan være rigtig svært midt i ræset. Du skal være ren inden bøn ved at vaske hænder, ansigt, næse, mund, hår og fødder. Noget af det fedeste, jeg ved, er at bede i naturen, for man kommer i et med naturen. Bønnen er noget mellem dig og din skaber," siger musiker Isam B, som er muslim.

Isam Bachiri er tredjedelen af den danske rap-gruppe Outlandish, men har også lavet soloprojekter som albummet 'Lost for Words'. Her fortæller Isam Bachiri, der er muslim, om sin tro og religion - om troen på det skabte og om, hvordan det er at faste

Hvad tror du på - hvad er det centrale i din tro?

”Jeg tror på en skaber, en designer, Gud, som står bag universet, og hvad der ellers er derude. For det er for konstrueret til at skulle være en tilfældighed. Selv Big Bang var konstrueret – det var en detaljeret eksplosion, og brikkerne skulle falde, der hvor de faldt, for at vi kunne blive til.”

”Jeg tror på de profeter, som er i de hellige bøger fra Det Gamle Testamente til Det Sidste Testamente – Koranen. Jeg tror på, at alle profeter er kommet med det samme budskab, nemlig at man skal være Gud taknemmelig og værdsætte det, man har fået. Men med tiden går der magt og politik i tingene, og det fører væk fra det simple budskab.”

”Du bliver ydmyg af tanken om, at alt er skabt for dig, og det, tror jeg, er meget sundt. Det kan godt være, at man bliver en del af ræset og glemmer taknemmeligheden, og psykiske dæmoner kan gøre, at vi slider os selv ihjel, fordi vi vil se ud på en bestemt måde og tjene mange penge.”

”Som en øvelse bruger jeg fasten on and off for simpelthen at trække stikket ud. Jeg faster fra solen går op, til solen går ned, og jeg tror på, at jeg fodrer min sjæl i stedet for at fodre min krop. Det er en enormt cool måde at drille sin lyst på, fordi den får at vide, at nu skal den lige holde sin kæft. Det er et stærkt værktøj for mig i forhold til at søge indad, når der er run på.”

”Det er hårdt, når man starter med at faste. Du går heller ikke ind i et fitnesscenter og laver et bænkpres på 100 kilo første dag, så det handler om at tage små skridt. Jeg behøver ikke at tage til et bjerg i Himalaya eller tage til Mekka for at mærke spiritualiteten, jeg kan faste lige her midt i hverdagen.”

”Det fungerer på samme måde, hvis man tier stille en hel dag. Der er en episode af The Simpsons, hvor Homer Simpson får ondt i kæften, så han ikke kan tale. Men det, der starter med at være en forbandelse, viser sig at være en kæmpe gave, fordi han lærer at lytte til sine venner og familie. Det er så let at afbryde hinanden, men det er godt at blive tvunget til at overveje, hvordan man vil bruge sine ord.”

”Ramadanen er noget specielt, for det er en hel måned, hvor man faster. Det er specielt at faste i så lang tid, for alle gør det i det muslimske miljø. Når man faster uden for ramadanen bliver det en mere intim oplevelse, fordi det er mellem dig og din skaber, mens man i ramadanen deler det med så mange mennesker.”

LÆS OGSÅ:10 vigtigste ting at vide om ramadanen

Hvad betyder din tro for dig?

”Jeg tror på engle. Engle gør bare, som de får at vide. Mennesker har et valg – that’s the whole point. Du skal selv vælge, og du kan vælge mellem en masse ting, men du skal selv vælge din skaber. Vi har alle nogle forskellige religiøse veje.”

”Med min søn læser jeg historierne om profeterne – for eksempel om Jonas eller om Adam. Men vi funderer også over, hvad det vil sige at have Gud på sin side. Jeg taler min søn om, at det ikke nødvendigvis betyder, at man flyver let og elegant gennem livet. Profeterne gik selv igennem en masse strabadser – tænk på Josef, der blev kastet ned i en brønd som barn. Alle de her historier er påmindelser til os andre om, at vi ikke må miste håbet. Man er ikke glemt.”

Hvordan påvirker din tro din hverdag?

”Jeg beder fem gange om dagen. Det kan være rigtig svært midt i ræset. Du skal være ren inden bøn ved at vaske hænder, ansigt, næse, mund, hår og fødder. Noget af det fedeste, jeg ved, er at bede i naturen, for man kommer i et med naturen. Bønnen er noget mellem dig og din skaber.”

”Jeg tror, at det, at der er fem bønner om dagen, betyder, at kontakten til Gud skal være en rutine. Profeten rejste op til Gud sammen med englen Gabriel og fik at vide, at han skulle fortælle sit folk, at de skulle bede 500 gange om dagen. Moses sagde til Muhammed: ’trust me, folk kan ikke bede 500 gange om dagen’. Derfor endte antallet af bønner med at blive fem.”

”Mennesket har altid haft travlt og har altid haft undskyldninger for at skubbe sin spiritualitet til side og i stedet arbejde som en hest. Men fem gange om dagen stopper man simpelthen op og gør noget andet.”

Tvivler du nogensinde? Er der noget, du har svært ved at forene dig med i din religion?

”Jeg tvivler ikke på min skaber, for det er skåret så meget ud i pap, at jeg slet ikke forstår den tvivl. Vi har alle unikke fingerprints, og det er der en eller anden, der har siddet og lavet – det er ikke noget, der bare kommer af sig selv. Du har øjne, der virker, og det er ikke noget valg, du har taget. Jeg styrer ikke mine hvide blodlegemer eller mine røde. Det er alt sammen tegn på Guds eksistens.”

”Vi skal alle sammen dø. Gud giver, og Gud tager. Jeg tror på, at børn, der går bort, kommer direkte i Paradis. Vi kan ikke leve i en perfekt verden, det er ikke meningen. Spørgsmålet er, hvordan vi reagerer på uretfærdigheden.”

”Det gør altid ondt at mistet nogen, men jeg har aldrig forbundet den tanke til, at Gud skulle være ond. Der er også en mening med, at vi skal dø, for det hele vil blive gjort op på dommens dag, hvor retfærdigheden vil ske fyldest.”

”Når alt kommer til alt, handler det om dit forhold til din skaber. Hvordan var du? Hvad gjorde du da du så noget retfærdigt eller uretfærdigt? Gjorde du noget, eller fulgte du bare strømmen. Du har fået en hjerne, og det forpligter."

”Du kan ikke have hele verden på dine skuldre, det er alt for stor en byrde, men du kan forsøge at gøre, hvad der står i din magt. Det er som at kaste en sten i vandet, for den skaber ringe ud i verden. På den måde er du nødt til at starte med det nære og lade ringene gå ud derfra. Så løfter vi verden sammen.”