6 skarpe om tro

Stender: Min tro er mit åndedrag

For 62-årige præst og forfatter Poul Joachim Stender udgør kristendommen andet og mere end blot en måde at anskue tilværelsen ud fra. Troen på Gud og kærligheden til hans søn, Jesus Kristus, er selve nerven i livet. Uden Gud, intet liv. Foto: Petra Theibel Jacobsen

Min tro er ikke en etik eller en livsholdning eller en måde at anskue verden på. Min tro er mit liv, fortæller præst og forfatter Poul Joachim Stender. Vi har stillet ham seks skarpe spørgsmål om tro

Hvad tror du på?
Spørgsmålet er typisk for vores tid. Vi spørger ikke, hvem du tror på, men hvad du tror på. Størstedelen af befolkningen vil i øjeblikket besvare spørgsmålet med, at de tror på fred og kærlighed og en renere verden, og at vi alle skal elske hinanden.

Jeg tror ikke på noget. Jeg tror på Jesus Kristus, Guds søn. Og der er ingen tvivl om, at jeg føler mig elsket af ham og mærker i min sjæl og krop, at jeg elsker ham.

Men jeg frygter ham også. Det er ham, der har al magten. Og det går mere og mere op for mig, at jeg ikke kan diskutere med ham eller råhygge mig med ham. Jeg kan tilbede ham og lægge mit liv og verdens liv og de menneskers liv, jeg elsker, i hans hænder. Alle mine prædikener slutter med ordene: Gud i vold. Det er det, vi er. Fuldstændig i Guds vold.

Hvad betyder tro for dig?
Jeg trækker vejret mindst 20.000 gange om dagen. Min tro er mit åndedrag. Det er min ilt. Det er den måde, mit blod fornys på. Hvis man fandt Jesu knogler i en grav i Jerusalem, og en dna-prøve kunne bevise, at det virkelig var hans knogler, ville jeg fortsætte med at tro på, at han var Guds søn og overvandt døden påskemorgen og opstod med hud, hår, knogler og sjæl.

Min tro er ikke en etik eller en livsholdning eller en måde at anskue verden på. Min tro er mit liv. Uden Guds ånde i mig er der intet.

Hvis du skulle konvertere til en anden tro, hvad skulle det så være?
Hvis der med ”en anden tro” menes en anden religion, ville jeg aldrig konvertere. Jeg ville blive nødt til - ligesom de første kristne - at blive martyr. Jeg kunne aldrig drømme om at konvertere til for eksempel islam, selv om det betød, at jeg kunne redde mit liv.

I Mellemøsten, hvor kristne forfølges voldsomt, har de ofte to muligheder. Dø eller konvertér. Der er ganske få, der vælger at skifte religion. Hvis nogen spurgte mig, hvilken kvinde jeg ville vælge, hvis min hustru døde, ville jeg svare: ingen. Der er ingen, der kan måle sig med hende. Der er heller ingen religion, der kan overgå kristendommen af den simple grund, at kristendommen er sandheden, vejen og livet.

Er der noget ved din trosretning, du tager afstand fra?
Jeg har valgt at tage hele pakken. En trosretning er ikke noget, hvor man kun tager det, man kan lide. Der er ikke plads til kræsenhed. Lutherdommen betyder, at jeg tager arvesynd og himlen og helvede og retfærdiggørelse af tro og toregimentelæren osv. osv. til mig. Hvis der var nogen vigtige ting i lutherdommen, jeg ikke brød mig om, ville jeg kvitte min trosretning og skabe min egen kirke.

Mange folkekirkepræster så gerne reinkarnation som en del af den lutherske kirke, ligesom mange også mener, at Jesu opstandelse fra de døde udelukkende skal forstås symbolsk. Noget med at kærligheden er stærkere end døden. De meninger skal man have lov at have. De hører bare ikke hjemme i folkekirken.

Har du et yndlingscitat fra et religiøst skrift?
Hvis jeg endelig skulle udvælge et citat blandt tusinder af ligeså gode citater, er det: Guds ord er levende og virksomt og skarpere end noget tveægget sværd; det trænger igennem, så det skiller sjæl fra ånd og marv fra ben og er dommer over hjertets tanker og meninger (Hebræerbrevet kapitel 4 vers 12). Det er så godt at vide, at der intet er, som Guds ord ikke kan trænge ind igennem.

Hvis din tro skulle beskrives med et andet ord, hvad ville du så kalde den?
Jeg har en app på min telefon, der hedder Flashlight (lommelygte, red). Troen er mit flashlight. Hele tiden render man ind i det mørke, hvor man ikke kan se sine medmennesker, eller se hvor man skal bevæge sig hen – eller det mørke der gør, at man slet ikke kan se livet. Dér fungerer troen som et flashlight, der oplyser mine medmennesker, min sti, livets muligheder.

Poul Joachim Stender er præst, foredragsholder, debattør samt forfatter og medforfatter til en lang række bøger og artikler. Han markerer sig også i den offentlige debat med skarpe synspunkter om nydelse og sanselighed i kirken. Poul Joachim Stender er gift og har tre voksne sønner.