2017 er hanens år i den kinesiske kalender

Her bærer kinesere hanedukker hjem som forberedelse til at fejre Hanens år, der begynder den 29. januar. Foto: Ng Han Guan/AP/ritzau

Den 28. januar indleder kineserne den 15 dage lange fejring af nytåret. Kineserne holder en uges ferie og tager hjem til fyrværkeri, fest, dans og larm, som skal skræmme et menneskeædende uhyre væk

I Kina og i kinesiske samfund verden rundt forbereder man sig på årets største fest: Nytår. I år går vi med fyrværkeri, dans og ballade fra abens år til hanens år ifølge den kinesiske kalender.

Det siges, at den kinesiske nytårsfejring med fyrværkeri og larm stammer fra en ældgammel legende om det løvelignede uhyre, Nian. Uhyret lever ifølge den kinesiske mytologi skjult i havet eller i bjergene, men dukker op én gang om året for at skræmme og angribe mennesker.

Legenden fortæller, at Nian terroriserede en landsby år efter år, indtil landsbyens beboere samlede sig og fandt ud af at skræmme uhyret væk. Nian er bange for høje lyde og røde farver, hvorfor fyrværkeri, trommeslag, løvedans, eksplosioner og røde dekorationer indvarsler et nyt traditionsrigt år i den kinesiske kalender.

Årene har navn efter dyr

Den kinesiske kalender er en lunisolarkalender, hvilket vil sige, at kalenderen er baseret på solen og månens omløb. Hvor den gregorianske kalender bruges i verdsligt øjemed i Kina, bruges den kinesiske kalender blandt andet til markering af traditionelle helligedage, såsom det kinesiske nytår.

Kalenderen er således baseret på præcise astronomiske observationer af solens længedegrad og månens faser. Et almindeligt kinesisk år har 12 måneder og mellem 353-355 dage om året. Når det er skudår, vil der være 13 måneder. I den kinesiske kalender får årene dyrenavne, hvorfor 2017 er hanens år.

Årenes navne følger en cyklus på tolv forskellige år i følgende rækkefølge: Rotte, okse, tiger, hare, drage, slange, hest, ged, abe, hane, hund og gris.

Hanen er viljestærk, men hidsig

De 12 dyr er en del af det kinesiske horoskop, som ikke er en forudsigelse, men rettere en form for prognose. 2017 er Hanens år, og hanen er først og fremmest repræsenteret ved ild. Hanen vil gale kraftigere i sit eget år og eftersigende fylde året med sin store viljestyrke.

Hanen karakteriseres som viljestærk, men også hidsig, hvilket kan ses på dens røde ild-fjer. Hanen har gode lederkvaliteter, den er organiseret og effektiv. 2017 ser således ud til at blive et organiseret og viljestærkt år i hanens navn.