Muslimske ledere råber op for klimaet

En somalisk pige er gået langt for at hente vand, da flere og flere brønde tørrer ud i de afrikanske lande. Klimaforandringerne er alvorlige, og muslimske ledere går nu ind i kampen med en klima-erklæring. Foto: REUTERS/Thomas Mukoya

Ekstrem tørke og stigende vandstande får muslimske ledere til at stå sammen om en islamisk erklæring om klimaforandringer

”Selvom vores art er udvalgt til at være varetager eller steward (khalifah) på Jorden, har den forårsaget så meget fordærv og ødelæggelse på Jorden, at vi er i fare for at ende livet, som vi kender det på vores planet.” (Oversat af redaktionen).

Det er et af udsagnene i erklæringen, som var resultatet af Det internationale islamiske symposium for klimaforandringer, der fandt sted i denne uge.

Det politiske budskab er klart: Vi skal overgå til vedvarende energi og udfase udledningen af drivhusgasser hurtigst muligt og senest i år 2050.

Sammen med stormuftier fra Uganda og Libanon tilsluttede muslimske ledere fra 20 lande sig erklæringen "Islamic Declaration on Global Climate Change" på konferencen i Istanbul. Det skriver Sara Weissman i en artikel på Religion News Service.

Erklæringens Koran-citater vækker genkendelse og skaber autoritet for verdens 1,6 millioner muslimer.

Vi skal værne om den jord, som Allah har skabt, lyder det blandt andet: ”Himlen har Han rejst, og Han opstillede vægten, for at I ikke skulle være overmodige, når I vejer.” (Koranen, Sura 55, 7-10).

De muslimske ledere appellerer først og fremmest til verdens muslimer, men klimaforandringerne er en fælles udfordring, som går på tværs af religion og landegrænser.

Flere af verdens religiøse og politiske ledere har i de seneste måneder kaldt til klimakamp. I juni måned udsendte Pave Frans I et cirkulære med en økologisk vision om at prise den hellige jord omkring os.

Håbet er at indgå en ambitiøs klimaaftale for hele verden til FNs klimakonference COP21, som finder sted i Paris til december i år.