Fup og fakta

Thor gik fra tordengud til følsom muskelmand

I filmen spilles Thor af den amerikanske skuespiller Chris Hemsworth. Her foran sin hammer Mjølner, der ifølge filmen er fremstillet af en døende stjerne. I nordisk mytologi er den fremstillet af to dværge i forbindelse med et væddemål med Loke.

Aktuelle, populære serier viser endnu en gang, at nordisk mytologi er godt skærmstof. I 2011 fortalte den populære Hollywoodfilm "Thor" historien om tordenguden til et bredt publikum - eller gjorde den? For har filmen overhovedet beholdt noget af den nordiske tordengud ud over navnet?

I disse uger sidder mange klistret til skærmene for at se sjette sæson af den populære, amerikanske serie "Game of Thrones", der kan ses på webtjenesten HBO. Serien foregår i et fiktivt univers, hvor flere har genkendt visse træk fra nordisk mytologi. Ivrige serie-seere kan desuden følge med i serien "Vikings", der med stor kunstnerisk frihed viser os tiden før kristendommens indtog i Skandinavien.

Så ingen tvivl om, at nordisk mytologi er godt skærmstof. I 2001 kastede Hollywood sig direkte over tordenguden "Thor" med filmen af samme navn. Men spørgsmålet er, om film som denne gør os klogere på mytologien? Vi tager faktatjek-hatten på og ser nærmere på "Thor".

Tordenguden versus superhelten
Filmen handler om den nordiske gud Thor, der er krigerisk og impulsiv. Hans handlinger får konsekvenser, da han starter en strid mod de såkaldte Frostkæmpere - fjender af Asgård. Som straf udstøder Odin ham fra Asgård og sender ham til jorden. Frataget sine gudelige kræfter og hans hammer Mjølner, skal Thor bevise sit værd, før han igen kan betvinge Mjølner og vende tilbage til Asgård.

Filmen portrætterer Odin som den retfærdige alfader, der straffer Thor for hans krigeriske væsen. Loke er den magtsyge skurk, der narrer Thor til at begå dumheden, som får ham forvist og Loke rykket frem som tronfølger.

Spørgsmålet er, om filmens fremstilling af guderne og universet kan genkendes i mytologiens?

Er en hammer og et navn alt, hvad film og mytologi har tilfælles?
Ikke helt, men tæt på. Ja, det er rigtigt, at Thor har en hammer, der hedder Mjølner. Ja, Odin er Thors far, og ja, Heimdall er Bifrosts vogter. Og cirka her stopper læringsværdien.

I mytologien har Thor aldrig været sendt til jorden som straf, og hans rolle har mere været som forsvarer end krigsmager. Desuden er det også utænkeligt, at mytologiens Odin ville straffe Thor for at indlede en konflikt, men det vender vi tilbage til om lidt.

I filmen er Frigg (Frigga) Thors mor og Sif en af hans krigervenner. I nordisk mytologi er Frigg rigtigt nok Odins kone, men hun er ikke Thors mor, det er Fjørgynn - jorden personificeret. Thor er desuden gift med Sif, hvis krigeriske aspekt er skiftet ud med noget mere fredeligt, da hun er gudinde for høsten.

Hvad angår Thors resterende slagsbrødre i filmen, Volstagg, Hogun og Fandral, så hører de ikke hjemme i nordisk mytologi, men er opdigtede.

Læs også: Når Hollywood får fingre i hinduistiske guder og egyptiske dødebøger

Thor og hans kendetegn
Mjølner er ifølge filmen fremstillet af en døende stjerne. I nordisk mytologi er den fremstillet af to dværge i forbindelse med et væddemål med Loke. Desuden flyver Thor ikke ved hjælp af Mjølner - som i filmen. Han ridder imidlertid hen over himmelen i sin vogn - trukket af to gedebukke. Udover at være trækdyr fungerer de også som Thors proviant, når han er på tur. Dyrene besidder den enestående egenskab at kunne blive spist for derefter at genopstå næste morgen.

I sagaerne er Thor rødhåret, mens han i filmen er blevet udsat for en omgang afblegning. Filmen bygger på Marvels tegneserie om Thor (1962) og grundet til, at han er blond kan sandsynligvis findes i de amerikanske skaberes forestilling om den blonde nordbo.

Odin: Mindre duksedreng mere luskepeter
Odin er en mere sammensat figur i mytologien. Han er intelligent, men upålidelig og kan være decideret løgnagtig og ondskabsfuld. Han dyrker magi og er sejdmager (shaman). En profession der - i det før-kristne samfund - blev set som værende uværdigt at dyrke som mand, da det var kvindernes domæne. I en af nordisk mytologis mange fortællinger driller Loke netop Odin med, at han bedriver kvindearbejde.

Odin associeres desuden med krig og strid – sommetider forårsager han dem selv - og er meget mere krigssøgende end Thor.

Drillepinden Loke
I nordisk mytologi er Loke ikke den onde skurk, der hungrer efter Odins trone. Hans rolle er mere tvetydig og som gud for drillerier, er hans funktion, at være den der laver rav i den og bryder normerne. Han er ballademageren, der skaber problemer både for de andre guder og sig selv, men samtidig er han tit med til at gøre skaden god igen.

Ved Ragnarok kæmper han dog imod aserne på kaosmagternes side.

Odin har ikke adopteret Loke, de er derimod fosterbrødre og har blandet blod. Derfor accepterer aserne også, at Loke bor blandt dem, selv om han er jætteslægt – asernes konkurrenter.

Læs også: De nordiske guders verden

Amerikaniseret Thor
Filmen bygger som nævnt på Marvel-forlagets tegneserie af samme navn, og det den version af Thor, der kan ses på det store lærred. Han er blevet en amerikansk superhelt, der kun i ganske få glimt ligner den Thor, der engang var en af de mest betydningsfulde guder i norden.

Mytologien om de nordiske guder rummer imidlertid sine egne underholdende fortællinger, hvor guderne ikke er entydig gode eller onde men langt mere sammensatte.

Det er en interessant tanke, at gamle myter, der ofte betragtes som enkelte fortællinger, rummer mere karakterdybde end en moderne Hollywoodfortælling.

På billedet ses en afbildning af den nordiske tordengud Thor fra slutningen af 1800-tallet. Foto: Erica Guilane-Nachez - Fotolia
På billedet ses en afbildning af den nordiske tordengud Thor fra slutningen af 1800-tallet. Foto: Erica Guilane-Nachez - Fotolia