Billedserie

Billedserie: Lamper og fyrværkeri fylder Sydasiens gader til lysfesten diwali

Diwali markerer det godes sejr over det onde, men er også som en nytårsfest, hvor lys, fyrværkeri og lanterner lyser mørket op. Her sendes lanterner til himmels i Kolkata. Foto: Bikas Das/AP

Fyrværkeri og levende lys er vigtige elementer, når hinduer fejrer diwali. Her markeres det godes sejr over det onde, lysets sejr over mørket og oplysningens sejr over uvidenhed. Se billederne fra den populære højtid her:

Lysfesten diwali er den mest populære fest i Sydasien, og den markeres i perioden midt-oktober til midt-november og fejres i hinduismen, sikhreligionen og jainreligionen. Selve festen varer fem dage, og på grund af den store mængde slik, fyrværkeri og lys, som festen medfører, er den en af børnenes favoritter.

Indiske blomstersælgere forberede blomsterranker, som bruges i ritualer og som pynt i hjemmet i forbindelse med Diwali-festen i New Delhi. (2008).
Storbritanniens grevinde Camilla af Cornwall deltager i Diwali-forberedelser under et besøg i Shri Swaminarayan-templet i det nordvestlige London. (2007).
Nepalesiske hinduistiske kvinder tilbeder og ofrer frugt til en ko, som anses som inkarnationen af Laxmi, hindu-guden for rigdom under Diwali-festen i Katmandu. (2008).
Et hinduistisk par foretager et ritual foran et stort billede af gudinden Laxmi under Diwali-festen i Ahmedabad. Hinduer tilbeder Laxmi, gudinden for rigdom, og tror, at Laxmi besøger alle under Diwali-festen og bringer fred og rigdom til alle. (2008).
Indiske hinduer beder til solen under Chhath-festen, som fejres otte dage efter Diwali-festen. Chhath-festen, også kendt som Surya Pooja (tilbedelse af solen) fejres i østlige dele af Indien, hvor man ærer solens og vandets guder. Hinduer, der fejrer Chhath, faster og ofrer vand og mælk til solguden ved om morgenen og aftenen. (2008).
Baba 'Balwant' Singh, medlem af Nihang Army for traditionelle sikh-krigere, bærer en 700 meter lang og 60 kg tung turban til højtiden "Fateh Divas" i Amritsar. Fateh Divas afholdes dagen efter Diwali-festen. (2009).
Besøgende flokkes i Det Gyldne Tempel, sikhismens helligste sted, som her er oplyst i forbindelse med Diwali-festen i Amritsar i Punjab (2002)
Børn antænder fyrværkeri i Jamma. (2016). Foto: Channi Anand/AP
Børn med fyrværkeri i Allahabad. (2016). Foto: Rajesh Kumar Singh/AP
To mænd tænder lys ved Akshardham-templet i Gandhinagar. (2016). Foto: Ajit Solanki/AP
Makhmali-blomster arrangeres på et marked i Kathmandu, Nepal den 6. november, forud for Diwali-festen. Denne blomst bruges fortrinsvis til guirlander. (2012). Foto: Narendra Shrestha Denmark
En indisk sælger venter på kunder i sin bod, hvor han sælger elektriske lyskæder forud for Diwali-festen i Siliguri. Der er stor efterspørgsel efter alle typer lys og lamper til den populære lysfest. (2012). Foto: DIPTENDU DUTTA Denmark
Bapi Maity støber lys i landsbyen Chakdah 75 kilometer nord for Calcutta. (2012). Foto: PIYAL ADHIKARY Denmark
En indisk kvinde maler nybrændte ler-lamper, som skal sælges til Diwali-festen i den nordindiske by Jammu (2012) Foto: JAIPAL SINGH Denmark
Man kan købe lys og lamper i alle farver som her på markedet i Mumbai. (2012) Foto: DIVYAKANT SOLANKI Denmark
Lanternerne sendes op mod natttehimlen. (2012). Foto: PIYAL ADHIKARY Denmark
Indiske enker bærer stjernekastere under diwali-festen syd for den indiske by i Delhi (2015) Foto: EPA/HARISH TYAGI
Enker klædt i hvidt beder ved floden Yamuna i den indiske del af Himalaya. (2015) Foto: REUTERS/K. K. Arora
Tempelpræsten velsigner et malaysisk par under diwali-festen. (2015) Foto: Munhoe Chan/Demotix/Corbis
En indisk pige maler en mytologisk hindukarakter ved diwali-festen, hvor hinduerne fejrer guden Ramas sejr over dæmonkongen Ravana. (2015) Foto: Xinhua/Tumpa Mondal
I Malaysia tænder en mand lys ved gulvdekorationen, som kaldes Kolam. Den er lavet af farvet rismel og kalk, og indgår i udsmykningen under diwali. (2015). Foto: Hon Keong Soo/Demotix/Corbis