Billedserie

BILLEDSERIE: Kan du kende forskel på muslimske slør?

I islams helligskrift står der: "Sig til de troende kvinder, at de skal sænke deres blik og vogte deres ærbarhed; at de ikke skal fremvise deres skønhed og smykker, undtagen hvad der er åbenbart af det. At de skal dække deres bryst og ikke fremvise deres skønhed, undtagen for deres ægtefæller, fædre, deres ægtefælles fædre, deres sønner" (Koranen 24:31). På billedet ses en række af hijabs. Det er den mest udbredte beklædningsgenstand i islam, og bæres af religiøse årsager. Foto: Beawiharta.

Islams hovedværk, Koranen, lærer, at en kvinde ikke må vise sin skønhed frem, undtagen for sin mand, far, sin mands far og deres sønner. Så muslimske kvinder går med slør. Men det kan være svært at kende forskel på alle klæderne. Få et overblik her

En kvinde kommer ned ad gaden med et slør, der dækker alt undtagen en sprække til øjnene. Om beklædningen kaldes en niqab eller en chador kan være vanskeligt at huske.

De muslimske tørklæder findes i mange forskellige varianter, og bæres især af religiøse grunde, hvor islam taler for tildækning, men slørende anvendes også for at følge moden og for traditionens skyld.

Se de forskellige varianter i billedserien nedenfor.

Hijab

Sheila og abaya

Niqab

Burka

Doa Gaun

Chador

Burkini

Muslimske tørklæder følger moden

Muslimsk påklædning handler ikke kun om at signalere et religiøst tilhørsforhold, det handler også om modestrømme.

"Der har eksempelvis væreten trend for at binde tørklædet, så det sidder højt oppe på baghovedet ved at lægge et ekstra tørklæde indenunder," siger kultursociolog Connie Carøe Christiansenfra Roskilde Universitetscenter, der har studeret islamisk mode i det københavnske bybillede.

Kreativiteten er stor, og der eksperimenteres for at finde den mest klædelige måde at binde tørklædet på. Og i tørklæde-moden handler det ofte om lag på lag.

Tørklædet som urban subkultur

Det diskuteres ofte, hvorvidt det muslimske tørklæde er kvindeundertrykkende eller ej. Når unge kvinder i vestlige samfund vælger at bære slør, handler det mere om aktivt at skabe nye urbane subkulturer end om oldgamle traditioner, ifølge Edda Manga, som er idéhistoriker ved Uppsala Universitet.

"Det er meget sjældent, at moderne kvinders brug af slør er udtryk for en passiv og ureflekteret efterleven af traditioner," siger hun.

Ifølge Edda Manga kan tørklædet forstås som udtryk for en særegen identitet. Og hun mener, tørklædet har tendens til at være vigtigere for minoriteter i samfund, hvor tørklædebrug ikke er så udbredt, end for folk i samfund, hvor brug af tørklæde er det normale.

"Sløret (tørklædet, red.) kan også være en måde at tiltage sig retten til at være anderledes over for en homogeniserende magt," understreger Edda Manga med en henvisning til den postkoloniale feminist og kunstner Trinh Minh-ha.

Hijab er et tørklæde, der dækker håret, men lader ansigtet være frit. Det er den mest udbredte beklædningsgenstand, og den forbindes med ære, beskedenhed og moral. Man kan købe hijab i alle tænkelige farver og mønstre, og den kan bindes på mange mere eller mindre kunstfærdige måder. For sportsinteresserede muslimske kvinder findes også en 'sports-hijab', som ses her på billedet. Foto: Géraldine Woessner.
Den lange løse kjole, abaya, er en del af den arabiske mode. Traditionelt er en abaya sort, men kjolen fås i dag i mange forskellige farver og mønstre. Til kjolen bæres et slør, sheila, som dækker håret. En abaya bæres sammen med en hijab eller en niqab. Foto: Pierrre Verdy.
Niqab bliver ofte forvekslet med burka. En niqab dækker hele kroppen, undtagen området omkring øjnene. De mest brugte varianter af en niqab er enten en 'halv niqab', hvor et stykke af panden er udækket, eller en 'fuld niqab', hvor hele ansigtet dækkes, bortset fra en smal sprække til øjnene. Niqaben er mest udbredt i de arabiske lande og til dels i Storbritannien. Foto: Philippe Desmazes.
Burkaen dækker fra top til tå og bæres især af afghanske kvinder. Foran øjnene er der syet et net, så kvinden kan se ud uden selv at blive set. Burkaen findes i forskellige farver, hvor især den blå burka, en chadri, er typisk for Afghanistan. Muslimske kvinder, der bærer burka, gør det på grund af en streng fortolkning af hijab. Under Taliban-styret i Afghanistan måtte en kvinde ikke vise sig offentligt uden at være iført en burka. Foto: Denis Sinyakov.
Doa Gaun er en kjole, som malaysiske og indonesiske kvinder bærer under bøn. Beklædningen er todelt og består af en kjole og et slør. På billedet er det to indonesiske kvinder, der beder i en moské i Jakarta.
Chador er den iranske variant af en abaya og en hijab, og den består at et stykke stof, der dækker både hår og krop. En chador har ingen åbninger til hænder, men holdes lukket af hænderne, eller ved at vikle enderne omkring taljen. Efter den iranske revolution i 1979 begyndte chadoren at blive båret over en hijab. Foto: Abedin Taherkenareh.
En 'burkini' er fuldt dækkende svømmetøj, der er lavet i et let materiale. 'Burkinien' er designet af australieren Aheda Zanetti og er lavet specielt til muslimske kvinder. Foto: TIM WIMBORNE