Billedserie: Mirakuløse valfartssteder

En tilhænger af mystikeren og healeren Nino Fidencio får uddrevet onde ånder ved at blive dyppet i en mudderpøl i Espinazo, Mexico. Nino Fidencio var en mexicansk folkehelgen (1898-1938), som kurerede mennesker med ritualer og medicin. Pilgrimme fra hele verden besøger Espinazo hver oktober for at vise deres tro og udøve healingsritualet i mudderpølen.

Se steder, hvor jomfru Maria har vist sig, helbredende søer og pilgrimme, som fejrer helgener, der menes at have udført mirakler

Et mirakel beskrives som en ekstraordinær begivenhed eller tilsynekomst, der opfattes som vidnesbyrd om højere magters tilstedeværelse eller indgriben. Det kan være overnaturlige eller uforklarlige hændelser, usædvanlige naturfænomener, helbredelse og så videre.

Visse steder, hvor et mirakel har fundet sted, bliver med tiden pilgrimsmål, fordi de betragtes som helligsteder. Inden for de fleste religioner findes tager troende på pilgrimsfærd.

En rejse til et helligsted kaldes en valfart.

Se billedserien med eksempler på mirakuløse valfartsteder og fejring af mirakler oven for.

Fatima, Portugal. Siden jomfru Maria i 1917 her åbenbarede sig for 3 hyrdebørn er hundredtusinder valfartet til Fatima hvert eneste år, og på årsdagene for Maria-åbenbaringerne samles tusinder af pilgrimme på pladsen foran basilikaen. Mange kravler de sidste par hundrede meter på knæ som bod eller i håb om helbredelse.
Pilgrimme går på deres knæ - for at vise bod og håb om helbredelse - hen til Fatima-helligdommen i Portugal, oktober 2006.
Pilgrimme holder messe ved det katolske helgenskrin i Fatima, den 12. maj 2009. Det sker i anledning af fejringen af 92-året for jomfru Marias tilsynekomst for tre bondebørn i 1917. Fátima er med sine mere end fire millioner årlige pilgrimme et vigtigt valfartssted på linje med Santiago de Compostela i Spanien og Lourdes i Frankrig.
En statue af jomfru Maria bæres i procession under pave Benedikt XVI's beøsg i Fatima i maj 2010.
Notre Dame-kapellet i Lourdes i Frankrig. Over 200 millioner pilgrimme menes at have besøgt Lourdes siden 1858, hvor en 14-årig pige ved navn Bernadette Soubirous hævdede at have oplevet jomfru Marias tilsynekomst i en grotte.
En kvinde beder i Lourdes i Frankrig, hvor Jomfru Maria menes at have vist sig.
Her bærer rejsende en statue under en pilgrimsfærd til Lourdes. August 2010.
Britiske hinduer ofrer mælk til en gudestatue den 22. september 2010. Denne dag flokkedes hinduer fra hele verden i templerne for at overvære miraklet, at hinduguderne drikker mælk.
Ultraortodokse jøder danser på taget af en bil i nærheden af rabbiner Baba Salis grav under den årlige pilgrimsfærd til hans grav i Netivot. Den marokkanske rabbiner opfattes af nogle jøder som mirakelmager.
Katolikker anbringer blomster på og rører ved den to meter høje bronzestatue af Padre Pio, munken fra Pietrelcina i Messina. Tusindvis af troende strømmede til den sicilianske by efter statuen begyndte at græde blod. Marts 2002.
En troende beder foran statuen af den hellige Mary Frances of the Five Wound i hendes kirke i Napoli, november 2007. Barnløse kvinder fra hele verden rejser hertil for at bede den hellige Mary Frances of the Five Wounds om et mirakel.
Troende betragter Padre Pios lig i San Giovanni Rotondo, Italien, april 2008. Han betragtes som mirakelmager, og han er en af den katolske kirkes mest populære helgener. Han menes at have haft stigmata, altså blødende sår fra Jesu' korsfæstelse, på hænder og fødder.
Basilica of the Virgin of Guadeloupe, Mexico City. Basilikaen står på det sted, hvor en fattig indianer ved navn Juan Diego Cuauhtlatoatzin i 1531 hævdede at have set jomfru Maria, som talte til ham på hans modersmål og instruerede ham i at bygge en kirke.Den lokale biskop var skeptisk over for hans historie, og bad ham derfor om at bringe et tegn som bevis. Jomfruen kom igen og bad ham samle blomster, selvom det var vinter, og lægge dem i et forklæde. Det gjorde han, og han bragte dem til biskoppen. Da biskoppen pakkede blomsterne ud af forklædet, var et billede af jomfru Maria printet ind i forklædet. Basilikaen er det mest besøgte pilgrimsmål i hele Nord-, Syd- og Mellemamerika. Den nuværende kirke blev bygget i 1970'erne som erstatning for den tidligere, der var blevet usikker på grund af synkende fundament.
Ortodokse kristne bærer lys, som er tændt ved den hellige, mirakuløse ild, som brænder i Gravkirken i Jerusalem, den 3. april 2010. Kirken er bygget på det sted, hvor man mener, Jesus blev korsfæstet og begravet.
Indiske hindu-pilgrimme beder ved roden af et træ efter at have badet i mudderet i et bad, som menes af have hellige kræfter. Det foregår i Nakali syd for Kolkata den 24. april 2010. En udtørret og forurenet sø i det østlige Indien er blevet et stort pilgrimsmål, som dagligt tiltrækker tusindvis mennesker, som mener, mudderet kurere kræft og andre sygdomme.
En ung, indisk hindu beder efter at have badet i mudderet i en udtørret sø, som menes at have helbredende virkning.
Her bader indiske hinduer i den udtørrede sø med helbredende virkning syd for Kolkata. April 2010.
Bosniske, muslimske gejstlige går op af et bjerg under Ajvatovica-ceremonien i Prusac, 27. juni 2010. Titusindvis muslimer kravler op ad dette bjerg for at bede på det sted, hvor den 500 år gamle tradition siger, at et mirakel skete, da en stor klippe blev delt i to, da en muslimsk mand bad foran den. Det er det største valfartssted for muslimer i Europa.
Bosniske muslimer beder under Ajvatovica-ceremonien ved bjerget i Prusac, den 27. juni 2010.
Ærkebiskoppen af Napoli, kardinal Crescenzio Sepe viser en beholder, som indeholder blod fra Sankt Januarius, september 2010. Sankt Januarius, som er Napolis skytshelgen, er berømt for miraklet, at hans blod fortættes hvert år på hans helgendag den 19. september, den 16. december og lørdag før første søndag i maj.
Ærkebiskoppen af Napoli, kardinal Crescenzio Sepe viser en beholder, som indeholder blod fra Sankt Januarius til de troende uden for Napolis katedral den 19. september.