Billedserie

Billedserie: Muslimer på pilgrimsrejse

Muslimsk pilgrim tager et hvil uden for den store moské i Mekka den 3. november 2011 i forbindelse med pilgrimsrejsen, som islam lærer, at muslimer bør tage mindst én gang i livet. Foto: Ammar Awad.

En pilgrimsrejse til Mekka i er den femte søjle i islam. Hvert år valfarter millioner af muslimer derfor til byen for at tilbede Allah og for at mindes religionens historiske begivenheder. Se billederne fra rejsen 2011 her

Hajj er pilgrimsrejsen til Mekka. Det er den femte søjle i islam og derfor en meget vigtig del af den islamiske tro.

Hajj falder på den 8. til 12. dag i det islamiske års sidste måned. Den islamiske kalenderfølger månen, og derfor ligger Hajj på varierende datoer i den gregorianske kalender, som den vestlige verden benytter sig af. I 2011 er Hajj den 4. til 8. november.

Alle muslimer, der har helbredet og økonomien til det, bør rejse til Mekka i Saudi-Arabien mindst én gang i deres liv, er den gængse opfattelse.

2 millioner muslimer fra hele verden foretager hvert år pilgrimsrejsen til Mekka.

Pilgrimmene bærer enkelt, hvidt tøj som skal vise, at alle er lige i Allahs øjne.

Kilde: BBC.co.uk

Indonesiske pilgrimme i lufthavnen i Jeddah på vej til Mekka i Saudi-Arabien i forbindelse med den årlige pilgrimsfærd. Man afklæder sig sit rejsetøj og tager i stedet en bestemt klædedragt på, der får alle troende, rig som fattig, til at tage sig ens ud. Den særlige dragt hedder Ihram og består af to stykker hvidt klæde på størrelse med to håndklæder. Det ene klæde vikles rundt om livet, og det andet bæres over skulderen. Kvindernes dragt er ligeledes hvid, men den består både af en kjole og et hovedstykke, som helt tildækker dem. Med alle disse regler og ændringer træder man på en måde ud af denne verden og ind i en anden. Foto: Fayez Nureldine.
Bedende pilgrimme foran den hellige Kaba. Ifølge islamisk overlevering blev den oprindelige Kaba bygget af Adam, og bygningen blev genopført af Abraham og Ismael. Før islam var Kabaen det vigtigste af flere helligsteder på den arabiske halvø, hvor mange forskellige guder blev dyrket. Ved muslimernes indtagelse af Mekka i 630 blev alle afgudsbilleder fjernet, og Kabaen blev indviet til helligsted for Allah. Kabaen har to døre, og inde i Kabaen er der i den ene mur indmuret en sort sten, sandsynligvis en meteorsten, som også har været placeret der før islams tid, og som ifølge overleveringen stammer fra paradis. Foto: Mahmud Hams.
Det første ritual, som pilgrimmene udfører, er at besøge Kabaen, som man løber omkring syv gange. Man forsøger at kysse den sorte sten eller i det mindste at udføre fagter, der antyder dette. Presset fra den store menneskemængde gør det svært i praksis. Foto: Caren Firouz.
Pilgrimsfærden består af en række begivenheder i og omkring Mekka. Turen til Arafatbjerget betragtes normalt som højdepunktet, idet det var her, Muhammad holdt sin sidste prædiken og modtog den sidste åbenbaring fra Allah. I dag står der en imam og holder selv samme prædiken. Foto: Ammar Awad.
Luftfoto af pilgrimme, der ankommer til Arafat. Foto: Ali Haider.
En handlende har placeret sin bod midt blandt bedende pilgrimme i en moské udenfor Mekka, den 19. januar 2005. Foto: Zainal Abd Halim.
Søjler, der repræsenterer Satan, overdynges med sten. Hver muslim kaster syv sten på hver søjle på dette sted, hvor Satan ifølge islam fristede Abraham. Foto: Mohammed Salem.
Forud for islams næststørste helligdag, Eid al-Adha, køber libyske muslimer ind til festen. Eid al-Adha markerer slutningen på pilgrimsfærden, men over hele verden slagter muslimer får, geder, kameler eller køer for at mindes Abrahams villighed til at ofre sin søn Ismael. Foto: Ismail Zitouni.
En kvinde gør klar til at sælge traditionelle godter inden Eid al-Adha, som markerer afslutningen på Hajj. Foto: Ali Hashisho.