Billedserie: Ti religiøse seværdigheder fra oldtiden

Gilgamesh-eposset er blandt de ældste litterære værker, vi har. I eposset fortælles om kong Gilgamesh, der bygger en række mægtige templer. Disse templer må have lignet den store ziggurat i Ur, som blev bygget i det 21. århundrede f.Kr til ære for guden Nanna.Stedet er svært tilgængeligt og besøges kun af ganske få turister. Foto: Karim Sahib.

De antikke monumenter, som pryder landskabet forskellige steder i verden, er vidnesbyrd om fortidens religioner

Fra ziguratten i Iraks ørken til Callanish-stensætningen i det nordlige Skotland vil du, uanset om du er religiøs eller ej, kunne fascineres af de antikke bygningsværker, som for de flestes vedkommende har flere tusind år på bagen.

Se dem og flere religiøse oldtidsmonumenter i billedserien ovenfor.

Kilde: Listverse.com

Callanish-stensætningen på Isle of Lewis i det nordvestlige Skotland stammer fra tiden omkring 2900-2600 f.Kr. Ifølge lokale legender er stenene rester fra de kæmper, der nægtede at omvende sig til kristendommen og derfor blev forvandlet til sten af Saint Kieran. Callanish er svært tilgængelig i forhold til det mere berømte Stonehenge, men er af samme grund ikke udsat for så mange turister, som dens sydengelske pendant. Foto: Spectrum.
Farao Ramses II påbegyndte byggeriet af tempel-komplekset i Karnak tilbage i det 14. århundrede f.Kr. Millioner af turister strømmer hvert år til denne egyptiske seværdighed, som er placeret tæt på Nilen. Karnak er en af de største religiøse bebyggelser i verden og tæt pakket med udhuggede templer og helligdomme. Det store Amun-Re tempel er i sig selv et besøg værd, men kræver mere end en enkelt dag at udforske. Foto: Curt Carnemark.
Det var engang en af verdens mægtigste byer. I dag er ruinerne af Teotihuacan genstand for stor diskussion om, hvem der byggede byen, der efter alt at dømme nåede sit klimaks omkring 450 e.Kr. I dag domineres ruinerne af to store pyramider, dedikeret til solen og månen. Her blev der i sin tid ofret mennesker og dyr. Går man på den brede vej mellem pyramiderne, er det let at forestille sig de store festivaler, som engang har fundet sted her. Foto: Chris R. Sharp.
Delphi fungerede som centrum for Apollon-dyrkelsen, og var anerkendt som et helligt sted af alle Grækenlands bystater. Ruinerne af tempelkomplekset ligger stadig på skråningerne af Parnasse-bjerget, der i sin tid et vigtigt samlingssted for Grækenlands herskere. Alle vigtige beslutninger vedrørende landet måtte vendes med oraklet, der holdt til i Delphi. Oraklet opholdt sig ved en sprække i klipperne under templet og indåndede de guddommelige dampe fra dybet. Det bragte oraklet i trance og fik hende til at sige uforstålige ord, der måtte tolkes af stedets præster, før landets herskere kunne drage nytte af den guddommelige visdom. Foto: David Jerome Ball.
Borobudur er et buddhistisk tempel fra det 8. århundrede. Indtil 1800-tallet lå det uopdaget hen i den indiske jungle.Bygningen består af mere end 56.000 kubikmeter sten, der er lagt ovenpå hinanden i seks lag. Hvert lag er udsmykket med friser og hele templet huser ikke mindre end 500 buddhastatuer. Det er muligt at følge en 3 kilometer lang sti hele vejen op langs de seks lag. Langs vejen viser friserne billeder af karmas lov og Buddhas historie. Foto: Paul Harrison.
Hulerne i Ajanta stammer fra tiden mellem 200 og 600 e.Kr. De lå lige som Borobudur skjult i mange år og blev først fundet i 1819 af en britisk officer, John Smith. Smith var ude på tigerjagt, da han opdagede hulerne. Det er stadig muligt at se hans navn og datoen, der er indskrevet på hulens mur. 29 huler er blevet udgravet og mange af dem er rigt udsmykket med skulpturer og malerier fra det gamle Indien. Kunstværkerne fortæller historier fra Buddhas liv og giver desuden et indblik i datidens menneskers liv. Foto: Ivan Vdovin
Pantheon er et af de bedst bevarede romerske bygningsværker. I mange år lå et tempel på grunden, men det nuværende bygningsværk er bygget af kejser Hadrian i 126 e.Kr. I det syvende århundrede blev templet gjort til en kristen kirke. Normalt var romerske templer smukkest udefra, men med Pantheon er det anderledes. Interiøret imponerer med en enorm kuppel, der var uden sidestykke i oldtiden. Hullet i taget er rummets eneste lyskilde og en elegant allegori på Gud. Det er designet, så solens stråler aldrig rammer gulvet. Foto: Spectrum.
Det underjordiske tempel, Hypogeum, er helt tilbage fra midten af det fjerde årtusind f.Kr. Området består af udhuggede rum og naturligt forekommende huler i tre niveauer. Væggene er nøje udhugget og minder om arkitektur fra andre steder på Malta. Det kan være svært at besøge dette specielle sted, da kun 80 mennesker om dagen tillades adgang under jorden. Foto: Robert Harding Images.
Göbekli Tepe er det ældste bygningsværk verden kender til og består af 20 cirkulære bebyggelser spredt ud over en bakketop i det sydøstlige Tyrkiet. Ruinerne er udsmykkede kalksten, der viser billeder af slanger, skorpioner, fugle, bjørne, ræve eller løver. Göbekli Tepe er ikke med sikkerhed et religiøst sted, men er ikke desto mindre meget gammelt. Forskerne mener at kunne datere stenene tilbage til det tiende årtusind f.Kr. Foto: Wikimedia Commons.