Hinduer takker regnens gud Indra ved årets høstfest

Velkommen til Kristeligt Dagblad. Prøv avisen gratis i 4 uger KLIK HER! ×
Velkommen til Kristeligt Dagblad. Prøv avisen gratis i 4 uger KLIK HER! ×

Se billederne: Ved den fire dage lange festival Pongal siger hinduer fra det sydlige Indien tak for en god høst. Ordet pongal betyder "at koge over" på tamil, og kvinderne sørger under festivalen for at koge ris i så meget mælk, at det damper og flyder ud af gryden

Festivalen Pongal løber i disse dage af stablen i den sydlige del af Indien.

Pongal varer i fire dage og er foruden en høstfest også en taksigelsesfest for at ære og takke naturen, regnguden, solen og kvæget. Hver dag har forskellige ritualer knyttet til sig.

Den første dag fejres regnguden Indra med sang og dans rundt om et bål af brænde og husholdningsaffald. 

På festivalens anden dag takkes solguden Suryu for høsten. Det gøres ved, at man ofrer ris til guden. Inden ofringen bliver risene kogt i mælk, indtil de flyder over fra gryden. Heraf stammer høstfestens navn, Pongal, som betyder "at koge over" på tamil.

Tredje dag fejres kvæget, der har arbejdet hårdt under høsten. Køerne udsmykkes med maling, hvorefter de føres gennem byen, mens borgerne hylder dem.

På fjerdedagen beder familiernes kvinder for, at det må gå godt for familien og deres brødres familier. Det gør de ved et særligt ritual, hvor de lægger ris og nødder på et blad fra gurkemejeplanten, inden de går i bad om morgenen.

I andre dele af Indien kendes høstfestivalen under navnet Makar Sankranti. Se billederne fra Pongal og Makar Sankranti her.

Hinduer takker regnens gud Indra ved årets høstfest

Hindu pilgrims offer prayers as they take holy dips at the confluence of the Bay of Bengal and Ganges River ...

Pilgrimme beder om syndsforladelse ved at dyppe sig i Gangesfloden. Foto: Bikas Das/AP

En mand klædt ud som guden Shiva beder om

En mand klædt ud som guden Shiva beder om almisser. Foto: Bikas Das/AP

En barber rager håret af en mand ved

En barber rager håret af en mand ved Gangesfloden. Foto: Bikas Das/AP

Tilberedning af Pongal i

Tilberedning af Pongal i Mumbai. Foto: Rafiq Maqbool/AP

Tilberedning af pongal, hvor risen koges, indtil den løber over

Tilberedning af pongal, hvor risen koges, indtil de flyder over grydens kanter. Foto: Rafiq Maqbool/AP

En mor og hendes datter laver mad i Mumbai. Foto: Rafiq Maqbool/AP

 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.