Fotokonkurrence

Vinderen af fotokonkurrencen er fundet: Bryllup på spejderære

Et lykkeligt brudepar, begge medlemmer af Erik Menved Spejderne, sagde ja til hinanden på Spejdernes Lejr 2017: "Vi mødtes gennem spejder, vores fritid går med spejder og store dele af vores netværk har vi fået gennem spejder, så selvfølgelig skulle vi giftes på Spejdernes Lejr," sagde de nygifte. Foto: Thomas Heie Nielsen

Kristeligt Dagblads årlige fotokonkurrence ”Med troen på ferie” er afgjort. Finalisternes bud har i år været præget af modsætningsforhold, mener ekspert

Selvom det store spejdertræf Spejdernes Lejr vejrmæssigt var en noget trist affære i år, var humøret var i top hos Simon og Mette Ragn fra Erik Menved Spejderne ved Horsens.
 
De sagde nemlig ja til hinanden i kirken på Spejdernes Lejr den 23. juli 2017. Scenen blev foreviget af Thomas Heie Nielsen, der sendte sit foto ind til fotokonkurrencen "Med troen på ferie" - og nu har vundet. 
 
I hele juli har Kristeligt Dagblads læsere indsendt fotos af troens mange former til den årlige fotokonkurrence. Blandt mange gode bidrag blev der valgt 10 finalistfotos, som læserne har kunnet stemme om i den forgangne uge: For eksempel et billede af en ortodoks munk, der nyder lidt vin på en fortovscafé i Tbilisi, Georgien. Et foto af nonne, der har en iPhone med i Peterskirken i Rom. Og et billede af en pilgrimsmunk, der stiger af en rå græsk færge.

Se de 10 finalistfotos her

Alle fotos, der viser troen i modsætning til det omkringliggende moderne samfund, lyder det fra Søren Pagter, leder af fotouddannelsen på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX)
 
”Mange af finalisterne viser troen som en modsætning til den ’virkelige verden’, som vi kender den i dag. Nogle af modsætningsforholdene bliver dog lidt postulerende. For hvorfor skulle nonnen for eksempel ikke have en iPhone?”, siger Søren Pagter.

Modsætningsforholdene kan altså være et udtryk for et ønske om at behandle fordommene om, at tro kobles til det traditionelle og umoderne.

En anden type billeder er der taget af en indisk pilgrim og tanzaniske børn, hvor der er flere lag, siger eksperten, der sætter pris på disse nuancer.

”De viser mig i højere grad livet. En følelse. Når man skal fotografere tro og andres holdninger eller måder at leve livet på, er det mest interessante at indfange, hvordan de lever livet, og hvordan det føles,” siger Søren Pagter.

Og nogle gange kræver netop det, at fotografen går tættere på.

”Det ser ud, som om nogle af fotograferne har set noget, som de synes er interessant, men bliver i høflig afstand, fordi de måske ikke tør gå helt derhen. Så selvom alle billeder ikke nødvendigvis bliver bedre af, at man kommer tættere på, kan modtageren komme i tvivl om, om fotografen har sneget sig til at tage billedet, når man fotograferer mennesker fra ryggen, siden eller på afstand,” siger han.

De 10 finalister er udvalgt af Kristeligt Dagblads dommerpanel, der består af cheffotograf Leif Tuxen, husets artdirector Ole Munk og religion.dk-redaktør Inge Haandsbæk Jensen. Der kom i alt 103 fotos i konkurrencen fra Kristeligt Dagblads læsere.

Og resultatet talte sit tydelige sprog: Med 31 procent af stemmerne (689 ud af de 2197 stemmer) blev det Thomas Heie Nielsens billede af spejderbrylluppet, som vandt konkurrencen. Med æren følger vinderpræmien, som er et gavekort til Coop på 800 kroner. 

De fire billeder, som fik næstflest stemmer, vil hver modtage et gavekort til Bog&idé på 500 kroner.

Tillykke til vinderne!
 

Se de fire fotos, som fik næstflest stemmer:

På billedet fra den græske halvø Mount Athos venter en pilgrimsmunk på at stå af færgen, der sejler mellem klostrene. Munken på færgen fik 20 procent af stemmerne (450 stemmer). Foto: Benjamin Christensen
Nonnerne er samlet til stille morgenbøn, mens turister suser op og ned af Via Appia Antica i Paulus' fodspor. Søstrene fik 14 procent af stemmerne (310 stemmer) Foto: Jakob Dueholm Madsen
En gruppe tanzanianske børn sidder under et træ og holder gudstjeneste. Børnene fik 8 procent af stemmerne (186 stemmer) Foto: Maria Grønne Jensen
Denne ortodokse munk eller præst får sig et glas vin på en fortovscafé i Tbilisi i Georgien, som er et gammelt vinland. Præsten fik 8 procent af stemmerne (176 stemmer) Foto: Daniel Nørgaard