Indføring

Buddhister fejrer fuldmånen på Magha Puja-dag

Buddhistiske munke samles for at bede på Magha Puja dag. De fleste buddhister fejrer fuldmånedagen uanset hvilken rang, de tilhører. Dog kan ritualerne variere alt afhængigt af, om man er alment praktiserende lægmand eller munk eller nonne Foto: Sakchai Lalit

Hvert forår fejrer buddhister over hele verden fuldmånen på Magha Puja-dag. Festivalen starter i templet med sang og gaver til munkeordenen og slutter med en smuk, højtidelig lysfest

Hvert år fejrer buddhister verden over Magha Puja. Dagen markerer den første fuldmånedag i tredje måned i den månekalender, buddhisterne lever efter. Både lægfolk, munke og nonner fejrer dagen ved at udføre særlige ritualer og samles ved ceremonier om aftenen. Helligdagen fejres primært i Asien i lande som Cambodja, Thailand, Sri Lanka og Burma.

Magha Puja fejres enten i februar eller marts. Fejringen følger månekalenderen og falder i 2021 fredag den 26. februar.

Magha Puja har forskellige navne, alt efter hvor man tager hen. På Sri Lanka kaldes dagen sangha-dag efter sangha, som betyder ”fællesskab” eller ”samling”. Det refererer til munkeordenen, som hyldes på denne dag, da fejringen historisk set har rod i beretningen om dengang 1250 oplyste munke mødtes ved et tilfælde for at hylde og mindes Buddha.

De fleste buddhister fejrer Magha Puja uanset hvilken rang, de tilhører. Dog kan ritualerne variere alt afhængigt af, om man er almindelig buddhist eller munk eller nonne. Dagen starter i templet, hvor lægfolk forærer medbragte offergaver til munkeordenen. Det er typisk mad, men gaverne kan også være te eller noget helt andet. Efter offerceremonien messer templets munke Ovada-Patimokkha Gathaen, som er en sang om Buddhas lære.

Ved aftentid samles lægfolk, munke og nonner igen for at holde en højtidelig lysceremoni. Her går man rundt om et helligt sted, typisk et billede af Buddha eller man går gennem templet tre gange for at symbolisere de tre juveler eller de tre tilflugter: Buddhaen, dharmaen (Buddhas lære) og sanghaen (munkeordenen). De tre juveler er en slags trosbekendelse og for at blive optaget i menigheden skal man bekende sig til Buddhaen, dharmaen og sanghaen.

En af de største Magha puja-festivaller finder sted i byen Yangon i Burma. Her begynder ceremonien med offergaver til 28 forskellige buddhaer, inklusive den historiske Gautama Buddha, som man går ud fra var den første historiske Buddha. Det er Gautama Buddhaens lære, som Theravada-buddhisterne lever efter og anser som den, der er tættest på den oprindelige buddhisme.

I nogle templer foretrækker munkeordenen at holde Magha Puja privat, men i mange buddhistiske lande kan man komme på besøg og se de smukke lysceremonier.