Canadas sikher udgør nu en stor politisk magtstyrke

I 2017 blev Jagmeet Singh valgt til at lede Canadas tredjestørste parti, svarende til det danske Socialdemokrati. Jagmeet Singh er derved et muligt bud til Canadas kommende premierminister i 2019. Foto: Wikicommons

Canadas sikher har trådt talstærkt ind i canadisk politik, og der er nu mulighed for, at Canada kan få sin første sikh premierminister ved valget i 2019

Sikh-befolkningen i Canada er voksende, og nu er den religiøse gruppe i stor stil begyndt at blande sig i politik. Det markerer en ny æra, hvor der er mulighed for, at landets næste premierminister bliver en sikh.

Det vil dermed være først gang i verdenshistorien, at en sikh sidder på regeringsmagten uden for Indien, som er sikhismens moderland.

Hastig vækst og indflydelse

I Canada bor der omkring 470.000 sikher, og de udgør dermed 1,4 procent af den samlede befolkning. På trods af denne lave procent i den samlede befolkning, er fire ud af landets 30 ministre følgere af sikhismen.

Sikherne har en lang historie i Canada. De første sikher kom til landet som en del af den britisk-indiske hær i slutningen af 1800 tallet, og mange bosatte sig i området omkring Vancouver, hvor de byggede Canadas omfattende jernbanespor.

I 1906 var der omkring 1.500 sikher i Canada, og den første "gurdwara" (sikh-tempel, red.) blev bygget i British Columbia i 1911. I løbet af de næste årtier flyttede flere og flere sikher til Canada, hvor de fik job i transport- og fabriksindustrien. Sikherne følte sig ofte udsat for diskrimination på arbejdsmarkedet på grund af deres synlige turbaner og lange skæg. Mange sikher valgte derfor at trimme deres skæg og fjerne deres turban for derved at undgå diskrimination.

Stor politisk gennemslagskraft

Sikhernes situation har ændret sig dramatisk i de sidste 100 år. I 2015 præsenterede den liberale premierminister Justin Trudeau sin nye regering bestående af 30 ministre. Af disse var fire ministre sikher, hvoraf to bærer turban. Den tidligere politikommissær og løjtnant i den canadiske hær, Harjit Singh Sajjan, blev udpeget som forsvarsminister. I praksis betyder det, at NATO's største land er ledet af en sikh forsvarsminister.

Justin Trudeaus valg af ministre blev modtaget med overraskelse og glæde blandt Canadas sikher, såvel som sikher i resten af Vesten. Premierministeren fortalte den brede offentlighed, hvor stolt han var over at have flere sikher i sin regering end selveste Indiens premierminister Narendra Modi (omkring 80 procent af verdens sikher bor i Indien, red.). Udover de fire sikh-ministre, blev i alt 30 sikher valgt ind i det canadiske parlament og de provinsielle parlamenter rundt omkring i landet.

Sikhernes glæde fortsatte i 2017, da der var partiledervalg for New Democratic Party, svarende til Socialdemokratiet i Danmark. New Democratic Parti er Canadas tredjestørste parti, og den unge Jagmeet Singh vandt en jordskredssejr over de øvrige kandidater.

Til valget i 2019 går Jagmeet Singh derfor efter posten som premierminister, og selvom chancen for en sikh-premierminister er lille, er hans repræsentation alligevel en stor symbolsk sejr for sikhismens historie og tilstedeværelse i Vesten.

Opgør med forældregenerationen
Særligt i forældregenerationen har Canadas sikher i mange årtier været orienteret mod Indien og hændelser i Indien. Men blandt ungdommen ser man, at de unge sikhers bevidsthed i stigende grad er orienteret mod Canada og canadiske forhold, eksempelvis i de mange NGO’er på tværs af landet, der har fokus på at uddele mad til fattige og hjemløse.

Dette gør, at der kan opstå misforståelser mellem indisk-orienterede sikh-vælgere og de canadisk-indiske sikh-politikere. Førstnævnte forventer, at sikherne bruger deres politiske indflydelse til at påvirke sikhers situation i Indien, mens de unge canadiske sikher i højere grad end tidligere har deres fokus rettet mod canadiske forhold. Dette er en udfordring, og eksperter vurderer, at de canadiske sikh-politikere kan blive nødt til at adressere dette i de kommende år.

Sikh Heritage Museum of Canada udgav denne plakat kort tid efter valget af Harjit Sajjan. På plakaten ses Canadas første premerminister Sir John A. Macdonald sat over for Harjit Sajjan. I 1867 udtalte Sir Macdonald, at han ønskede hjælp fra sikherne i hans militære engagement mod USA. 150 år efter er Canadas hær ledet af en sikh. Foto: Sikh Heritage Museum of Canada
Jagmeet Singh fra New Democratic Parti er et muligt bud på Canadas kommende premierminister i 2019. Foto: Sean Kilpatrick/AP/Ritzau Scanpix