Højtid

Nu fejres Chanukah - den jødiske lysfest

På chanukahs første aften tænder man lyset længst til højre. Den anden aften tænder man det andet lys, på den tredje dag det tredje og så videre, indtil man når den ottende dag, og det ottende lys tændes.

Chanukah er en otte dage lang jødisk lysfest midt i vinterens mørke, hvor jøderne mindes miraklet i templet omkring år 165 f. Kr. Festen begynder i morgen

Chanukah betyder ”indvielse” og er den jødiske lysfest, der fejres med lystænding midt i vinterens mørke. Højtideligheden følger den jødiske kalender og ligger aldrig på den samme dag to år i træk, men altid om vinteren.

Festen er ikke omtalt i Tora, men er en historisk mindehøjtidelighed, hvor jøderne mindes et mirakel, der fandt sted i templet i Jerusalem omkring år 165 f.Kr. På det tidspunkt var Tora allerede skrevet, og derfor er miraklet ikke medtaget i skrifterne.

Historien om miraklet i templet

Israel var besat af grækerne, der var den dominerende stormagt i middelhavsområdet. Grækernes leder hed Antiochos Epifanes, og han forbød jøderne at læse og studere Toraen og at føre et religiøst liv. 

Jødiske Jehudah Makkabi fra Makkabæer-familien ledte et oprør mod grækerne og deres undertrykkelse af jøderne, og omkring år 165 f.Kr. lykkedes det jøderne at befri landet fra grækerne. 

Ved ankomsten til templet i Jerusalem fik jøderne et chok, for grækerne havde vanhelliget Guds hellige tempel ved at opstiller lange rækker af græske afguder inde i templet.

Endnu værre var det, at grækerne havde ladet flammen i den syvarmede lysestage, menorah’en, gå ud. Menorah’en skulle ellers brænde med en evig ild til minde om Guds evige pagt med jøderne.

LÆS OGSÅ: Svarer den jødiske omskæring til den kristne dåb?

I menorah’en måtte der kun bruges en særlig jomfruolivenolie, og det lykkedes kun jøderne at finde en lille reserve af olien, så de kunne tænde menorah’en igen, men kun nok til én dag.

Jøderne sendte straks bud efter mere olie, men der ville gå otte dage, før den kunne komme frem, og så var det, at miraklet indtraf. Olien, der kun skulle kunne brænde én dag, brændte i otte dage, indtil den nye olie ankom, og jøderne kunne genoptage tilbedelsen af Gud i templet.

Miraklet med olien kommer til at stå som et symbol for det jødiske folk: Lige meget hvor svære tider det er, holder jøderne fast i troen på Gud.

Markeringen af chanukah i dag

I dag fejrer jøder verden over stadig miraklet i templet. Chanukah-festen strækker sig over otte dage, hvor der tændes lys i den særlige niarmede lysestage. 

Man kan lave chanukah-lysestagen selv eller købe den. Den skal bare have otte arme og en ekstra holder til et ekstra lys, shamash, som betyder ”tjener-lyset”, og som bruges til at tænde de andre lys.

LÆS OGSÅ: Hvorfor en niarmet lysestage?

På chanukahs første aften tænder man, ved hjælp af shamash, lyset længst til højre. Den anden aften tænder man det andet lys, på den tredje dag det tredje og så videre, indtil man når den ottende dag og det ottende lys.

Til chanukah synges nogle bestemte sange og der spises nogle særlige retter. Da olie er en del af historien om miraklet, er det også et tema i madlavningen. Typiske chanukah-retter er latkes, der er små kartoffelpandekager, der steges i olie, og sufganijot, der er dybstegte kager, der mest af alt minder om en berliner med marmelade i midten.

Chanukah er først for alvor slået igennem i det 19. århundrede. I løbet af århundredet blev flere rabbinere bange for, at den jødiske højtid ville blive glemt og opslugt af den vestlige verdens fejring af jul, da højtiderne ofte falder sammen. Derfor valgte de at sætte ekstra fokus på fejringen af chanukah, der er vokset til en stor fest, hvor det er blevet almindeligt at give hinanden gaver.

Kilder til artiklen: online leksikonet wikipedia.org, det jødiske samfund i Danmarks hjemmeside mosaiske.dk og religion.dk.