10 citater om Helligånden

"Jeg har tit spurgt mig selv, om religion er Guds fjende. For det er næsten som om, at religion er det, der sker, når Helligånden har forladt bygningen," har rockstjernen Bono udtalt. Her ses han til koncert med U2 i New Jersey i juli, 2011. Foto: Stig Mikko/AP

Pinsen er Helligåndens højtid. Læs her, hvad Bono, Dietrich Bonhoeffer og Augustin med flere har sagt om den hellige ånd og dens virke

Helligånden kom til disciplene ved pinsetide og gav dem håb og styrke til at fortsætte deres gerning, efter Jesus havde forladt dem, da han fór til himmels. Gennem tiden er der sagt meget om Helligånden - her kommer 10 citater:

1.
"O Helligånd, stig i rigt mål ned i mit hjerte. Oplys de mørke hjørner af denne oversete bolig og byg lystigt bærende bjælker deri."
St. Augustin af Hippo, teolog, filosof og kirkefader

2.
"Jeg har tit spurgt mig selv, om religion er Guds fjende. For det er næsten som om, at religion er det, der sker, når Helligånden har forladt bygningen."
Bono, sangskriver og rockstjerne i bandet U2

3.
"Helligåndens tilstedeværelse er nøglen til alle vores håb."
John Nelson Darby, britisk frikirkeleder

4.
"Jordisk visdom er at gøre det, der kommer naturligt til mennesket. Guddommelig visdom er at gøre det, som Helligånden tvinger os til at gøre."
Charles Stanley, baptistpræst i en af USA´s megakirker

5.
"Der findes ikke nogen værre skærm til at holde Helligånden ude end tilliden til vores egen intelligens."
John Calvin, fransk teolog og reformator

6.
"Som solen udelukkende kan ses ved dens eget lys, sådan kan også Kristus udelukkende være kendt ved hans egen Helligånd."
Robert Leighton, skotsk ærkebiskop og kirkeminister

7.
"En kirke uden Helligånden er snarere en forbandelse end en velsignelse. Så hvis ikke du har Helligånden, du som kalder dig kristen og udfører kristent arbejde, så husk at du i så fald står i vejen for nogen andre. At du er et træ uden frugter, der står, hvor et træ fuld af frugter kunne have været."
Charles Spurgeon, britisk baptistpræst

8.
"Hvor fattig en guide entusiasme er, medmindre den er formet af Guds ord og Helligåndens kraft."
James Stalker, presbyteriansk præst og professor

9.
"Frugt er altid det mirakuløse, det skabte; det er aldrig resultatet af vilje, men altid en vækst. Åndens frugt er en gave fra Gud, og kun han kan skabe den. De, som bærer den, ved lige så lidt om det, som træet ved om dets frugt. De kender kun til kraften fra ham af hvem deres liv afhænger."
Dietrich Bonhoeffer, tysk teolog

10.
"Sagtmodighed gør det muligt for os at følge Guds Helligånd."
John Hagee, grundlægger af Cornerstone Church i USA

Pinse er Helligåndens højtid Foto: Anne Mette Holstein